De Baltische Staten bestaan uit drie verschillende landen, te weten Litouwen, Letland en Estland. Behalve een gezamenlijk noemer en hun geografische positie hebben deze landen vrijwel niets gemeen. Hun religie is anders, elkaars talen zijn totaal verschillend en ook de mentaliteit van de Esten, Letten en Litouwers heeft geen enkele overeenkomst met hun buren. Onderstaand vind je enkele van onze favoriete recepten van deze drie prachtige landen.

1

 

"Cepelinai is een nationaal gerecht in Litouwen. Cepelinai zijn aardappelknoedels gevuld met meestal gehakt, soms met kaas of groenten. De vorm van het gerecht heeft een overeenkomst met de vorm van een zeppelin, vandaar zijn naam. Cepelinai worden gegeten met zure room (grietinė) en/of gebakken spekjes en uitjes of paddenstoelen. Het gerecht is behoorlijk vet, daarom wordt er tegenwoordig voor buitenlandse gasten een "light" versie hiervan aangeboden."


2

"Overal in Litouwen kan je pannenkoeken krijgen, vaak Russische blinis met kaviaar en andere frivoliteiten. Maar een echte Litouwer gaat voor de pannenkoeken van eigen bodem. Met zure room."


3

"Wie houdt van snacks of kleine hapjes, raden wij aan om in Letland de piragi te eten tijdens je rondreis door de Baltische Staten. Je reisleider weet de beste plekken om ze te eten."


4

"Gebakken appels is wat ons betreft de meest lekkere 'Guilty Pleasure' van deze rondreis. In alle drie de landen zijn ze verkrijgbaar, maar de beste recepten zijn van Letse bodem."


5

"Oke, we geven het toe. Officieel is kali geen gerecht, maar een drankje. Maar wel een gemaakt van brood. En dan nog wel gefermenteerd brood. Het duurt overigens wel meer dan een week voordat het drankje klaar is, maar geloof ons: het is de moeite van het wachten waard!"