Wie aan Argentinië denkt, denkt meestal meteen aan vlees, heel veel vlees! Argentijnen zijn dan ook de grootste vleeseters ter wereld en dat heeft zo zijn redenen. Argentinië is een erg groot land maar niet erg dichtbevolkt. Dat zorgt er voor dat het vee vrij kan grazen op grote uitgestrekte, groene weides waardoor het vlees van superieure kwaliteit is. In Argentinië is het avondmaal de belangrijkste maaltijd van de dag. Men eet deze maaltijd vrij laat, pas rond 21.00 uur. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat je 's avonds laat nog kinderen ziet spelen op een lokaal buurtpleintje. Vlees is het belangrijkste bestanddeel van het avondmaal (ongeveer 400 gram per persoon) daarnaast eet men wat groenten of aardappelen en brood. Argentijnen zien aardappelen als groenten en je zal dan ook niet snel de combinatie vlees, aardappelen en groenten zien. Naast de bekende steak eten Argentijnen veel Milanese kip.

Argentinië heeft geen typische eigen keuken, wel zijn er enkele typische Argentijnse gerechten zoals empanadas, dulce de leche en yerbe maté. Ook de Asado (barbecue) is enorm bekend maar verder is het vooral een mix van de Europese keuken. Zo vind je in Argentinië vooral veel pizza's en pasta's maar ook wokgerechten, omeletten en salades allen steeds met vlees. Vegetariër zijn in Argentinië is dan ook quasi onmogelijk, zeker in de kleinere steden. In de grote steden zoals de hoofdstad Buenos Aires of Cordoba vind je enkele vegetarische restaurantjes. Veel Argentijnen beschouwen vegetarisch als een psychische ziekte! Als je op restaurant een salade besteld en beleefd vraagt of ze het vlees achterwege willen laten dan zullen ze dit veelal weigeren om te doen. Vreemd als je bedenkt dat Argentinië soja als belangrijkste agrarisch product heeft en dus makkelijk sojaburgers kunnen maken. Typische ingrediënten van de Argentijnse keuken zijn; mais, courgette, spinazie, pompoen, aubergine en sla. Vaak worden ze in een stoofpot (locro) salade of in empanadas verwerkt.


1

 

"Mocht je in Argentinië een keer flink doorzakken of naar een voetbalwedstrijd gaan, dan is er een grote kans dat je honger hebt en de meest populaire snack van het land binnen handbereik hebt. Choripan is de naam van deze guilty pleasure en het recept van dit goddelijke broodje vind je hierboven."


2

"Een goede vleesgerecht gaat hier altijd vergezeld van een Chimichurri, dit is een saus en marinade en wordt gebruikt bij gegrild vlees. De bereiding van "chimi" of chimichurri is: gebruik als basisingrediënten olie en azijn. Voeg vervolgens toe: peterselie, oregano, rode peper, naar smaak knoflook, ui, laurier, zwarte peper, mosterdpoeder, tijm en bieslook. Alle ingrediënten met een vijzel malen en er daarna een emulsie van olie en azijn van maken, onder krachtig roeren van de saus. Er zijn twee verschillende soorten chimichurri's, zacht en sterk. De naam zou afkomstig zijn van 'Jimmy McCurry', een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid. Omdat de naam 'Jimmy McCurry' moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd het verbasterd tot 'chimichurri'."


3

"Een bezoek aan Argentinië is niet compleet zonder een asado: een echte barbecue. In de video vind je alle tips!"


4

"Niet echt typisch voor Chili, maar wel geweldig lekker. Empanada is de naam!"


5

"Ceviche mag dan veel mensen afschrikken vanwege het idee dat je rauwe vis eet, ons mag je er voor wakker maken."