Drie landen bezoeken we tijdens deze spannende Zuidelijk Afrika-reis: Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana. En ondanks - of juist dankzij - dat ze alle drie totaal verschillend zijn, ga je ontzettend genieten van de eigenheid van deze landen. 

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Zuidelijk Afrika: hier zijn 3 reistips voor deze 3 landen. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Een oud gezegde in Afrika luidt: Europeanen hebben de tijd (in de vorm van een horloge), Afrikaners nemen de tijd. Er zit een grote kern van waarheid in deze woorden. In deze drie landen, de een wat meer dan de ander, gaat alles wat langzamer dan je wellicht gewend bent in Nederland. Op alle vlakken. Een van de meest bekeken tv-soap programma's heeft de passende titel 'African Time', waarin de draak word gestoken met het hebben van haast en altij druk zijn. Je ergens druk maken of opwinden heeft dus geen enkele zin. Sterker nog: meestal bereik je het tegenovergestelde en het zal je vakantie alleen maar minder leuk en relaxed maken. Berg die horloge dus diep in je koffer op, of -beter nog- laat hem gewoon thuis. Het ritme van het leven hier wordt niet bepaald door het tikken van de seconden. Na enige tijd - hopelijk voor je terugvlucht:) - zal je merken dat je eraan gewend raakt en dat je veel meer ontspant. 


Al heb je alles gedaan wat God verboden heeft, toch ben je welkom op dit standaard uitje dat je reisleider elke reis weer voor je organiseert. Meestal op de zondagochtend bezoeken we een traditionele kerkdienst. Ook al ben je -net zoals je reisleider- al 30 jaar niet meer in een Nederlandse kerk geweest, dan nog nodigen wij je uit om te komen genieten van dit visuele spektakel. Niks stijve kerkdienst, hier is het wekelijkse bezoek nog een uitje waar groot en klein zich op verheugt. En waar je lekker uit je dak gaat van de saamhorigheid met uitbundig swingen en zingen en vooral de gezamenlijke maaltijd na afloop. 


Weinig Afrikaners zijn tevreden met hun regering. Veel gehoorde klachten gaan over de vriendjespolitiek van hun politici en de welig tierende corruptie. Toch adviseren wij je met klem om niet te spreken (zeker niet in het openbaar) over politiek of andere gevoelige onderwerpen. Hoezeer een Afrikaan ook een schurft hekel heeft aan zijn regering, het blijft wel zijn regering. En niet de jouwe. Kritiek van buitenaf wordt eerder gezien als een aanval op hun land, dan op hun regering. Dus vermijd deze gevoelige zaken en praat over al dat andere moois dat je tijdens deze reis gaat ontdekken.