Het ondersteel deel van het continent Afrika wordt gevormd door Zuid-Afrika. Dit meest Westerse land van Afrika herbergt een bonte mix van adembenemende landschappen, rijke cultuur en ongelooflijk wilde dierenpopulaties. Dit alles ontdek je tijdens onze drieweekse rondreis. En oh ja, het heerlijke eten en de tongstrelende wijnen zijn ook niet te versmaden..:)

Dus voor iedereen die op reis gaat naar ZUID-AFRIKA: hier zijn 3 reistips voor dit land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

"Een van de belangrijkste redenen dat mensen naar Zuid-Afrika komen is het geweldige 'game viewing'. Het observeren van dieren in hun natuurlijke habitat is een bezigheid die ons in ieder geval nooit gaat vervelen. Elke keer weer dat we (vroeg) op pad mogen en rondrijden op zoek naar dieren is wat ons betreft steevast een hoogtepunt van deze reis. Maar verwacht niet dat elke leeuw braaf gaat poseren naast onze bus, of dat een groep hyena's zich een uur lang vrijwillig laat fotograferen tijdens hun middagdutje. Meestal zijn de dieren op gepaste afstand van de bus waar te nemen. Een goede verrekijker is dus essentieel voor deze reis."

"Is Zuid-Afrika veilig? Natuurlijk zijn er gigantisch veel problemen in dit door corruptie geteisterde land. Miljoenen Afrikanen leven onder de armoedegrens. En de 'wandelende pinautomaten' (zoals de blanke toeristen vaak worden genoemd) zijn natuurlijk een makkelijk doelwit. Je reisleider zal je ter plekke elke dag een update geven van de reisroute en de gevaren/risico's die ons onderweg te wachten staan. Maar wees gerust: als je goed luistert naar het advies van je reisleider, dan kom je heelhuids terug met alles wat je bij je had toen je vertrok. Als laatste tip: laat je meest belangrijke en dure sieraden thuis. Die mag je weer aantrekken als je thuis bent...:)"

"In Zuid-Afrika is de armoede schrijnend. Er gaat geen dag voorbij of je ziet weer iemand in de meest erbarmelijke omstandigheden overleven. Je reisleider komt al meer dan 35 jaar in dit fascinerende land en heeft zijn netwerk opgebouwd van mensen die hulp nodig hebben. Wij vragen je dus om -voor vertrek- je kledingkast eens goed na te kijken. Welke kleding, schoenen, ondergoed en jassen zijn aan vervanging toe? Neem deze mee op je reis naar Zuid-Afrika en en draag ze daar nog een of meerdere keren en geef ze daarna aan je reisleider. Hij zal ze vervolgens wassen en onderweg uitdelen aan mensen die ontzettend blij en dankbaar zijn met jouw overbodige spullen. En jij hebt daardoor veel meer ruimte in je koffer/rugzak om souvenirs mee te nemen die door lokale mensen gemaakt zijn. Want ook hierin zal de reisleider je helpen en tips geven. Want waarom souvenirs kopen bij een rijke keten van souvenirwinkels, waarbij de extreme winsten gaan naar de toch al rijke eigenaren? Dan is het toch veel leuker en zinvoller om mooie spullen te kopen bij die hardwerkende moeder die alle mogelijke moeite doet om haar gezin te onderhouden? Bij Grensloos Genieten doen wij niet aan 'erkende keurmerken' of dat soort vaak onzinnige kletspraat voor de bühne. Wij creëren een betere wereld door elke dag weer goede dingen te doen. Oh ja, je oude (nog steeds werkende laptop) en mobiele telefoon geven we graag aan scholen die hier graag gebruik van maken."