Voordat we iets over het land Wit-Rusland gaan vertellen, willen we je eerst mededelen dat dit land geen ene donder te maken heeft met het Rusland van Vladimir Poetin. Wel hebben deze landen gemeen dat ze allebei bullebakken aan het bewond hebben staan, waarbij de een nog meer dictatoriaal regeert dan de ander. Wit-Rusland is overigens een van de minst onontdekte landen van Europa. Dus als je iets anders wilt dan een standaard reis, bekijk dan zeker onze reis pagina van Belarus, zoals het land officieel heet.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Wit-Rusland: hier zijn 3 reistips voor dit land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules Leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Officieel is dit een kersenjenever uit het middeleeuwse Polen, maar aangezien 'Crambambuli' gemaakt werd in stokerij Der Lachs te Gdanks, dat destijds lag in het Pools-Litouwse Gemenebest, raakte de drank overal verspreid. Ook Wit-Rusland was eeuwen lang onderdeel van dit grote rijk. Toen Wit-Rusland in 1991 onafhankelijk werd na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, moest het op zoek naar nationale symbolen. 'Krambamboulja' wordt er sindsdien gepromoot als nationale drank. Het drankje dat bestaat uit de ingrediënten wijn, rum en suiker heeft ook een Nederlands tintje, want het schijnt dat de uitgeweken Nederlandse pater Ambrosius Vermeulen verantwoordelijk is voor het geheime recept. Krambambouli is overigens ook opgenomen in de Studentencodex, een lijst van internationale studentenliederen. Na een uitgebreid ritueel en de gepaste formules wordt het mengsel in brand gestoken.  

Brest mogen wij in het Westen dan kennen als die Franse stad, iedereen voorbij Berlijn zal dan vooral aan deze mooie Wit-Russische stad denken. De stad ligt op de grens van Polen en Wit-Rusland, en ook de Oekraïne is niet ver weg. Het zal; je dan ook niet verbazen dat deze stad regelmatig van 'eigenaar' is verwisseld, maar wie de baas hier ook was, stuk voor stuk hebben ze genoten van al het moois dat deze stad van bijna 350.000 inwoners te bieden heeft. Daarnaast is het de enige stad buiten Rusland zelf die de naam Heldenstad mag dragen, een zeer eervolle titel die de Russische leiders aan slechts een handjevol steden hebben toegekend.

Wit-Rusland is bijna 400 jaar lang onderdeel geweest van een van de grootste rijken die de hele wereld ooit gezien heeft: de middeleeuwse combinatie van Polen en Litouwen. In die periode werden op grote schaal tienduizenden gebouwen neergezet op dit grondgebied. Anno staan er alleen al in Wit-Rusland nog 15.000 gebouwen overeind die herinneren aan deze periode. Het landelijk gelegen 15de eeuwse indrukwekkende kasteel van Mir laat zien dat Wit-Rusland vier eeuwen lang behoorde tot een van de grootste rijken van Europa, het voormalige Grootvorstendom van Polen & Litouwen. Haar unieke architectuur en het omliggende platteland maken een bezoek meer dan de moeite waard.