Einde 19e eeuw ontdekten de Russen dat Siberië rijk is aan pelsdieren, dichte wouden waar timmerhout te halen viel, een bodem met steenkool en andere delfstoffen en vis in de vele rivieren en meren die het gebied kent. Maar het was niet makkelijk om al deze rijkdommen naar het Europese deel van Rusland te vervoeren. Het kostte maanden om goederen uit verre uithoeken van Siberië naar Europees Rusland te brengen.

De rijke kooplieden van Rusland zagen in een handelsverbinding, die (toen) 400 miljoen Chinezen en 35 miljoen Japanners binnen handbereik bracht, een enorme kans om door te groeien. Dat kon door vanuit Europees Rusland spoorlijnen aan te leggen tot in verre uithoeken van Siberië. Door deze lijn wordt Moskou met de verre nederzettingen in Siberië verbonden. Omdat hij dwars door Siberië loopt, wordt hij de Transsiberische spoorlijn genoemd.

Dus voor iedereen die op reis gaat met de Transmongolië Express: hier zijn 3 reistips voor deze drie landen. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

De allerbeste kunstenaars van de Sovjet-Unie werden gevraagd om de metrostations aan te kleden. Zij maakten kunstwerken rond thema’s als revolutie, communisme, het leven in de Sovjet-Unie. Elk metrostation is een klein paleis met pracht en praal: muurschilderingen, kroonluchters, marmer, mozaïeken, glas-in-lood, marmermozaïeken en bronzen standbeelden. De bouw hiervan begon in 1935 onder Stalin. Dit ondergrondse rijksmuseum is de mooiste metro ter wereld!

Sta oog in oog met hét icoon van de Mongoliërs: Chingis Khan zelf! Op de plaats waar volgens de legende Chenggis Khaan een gouden paardenzweep vond, staat een 40 meter hoog, roestvrijstalen beeld van Chingghis Khaan te paard. In het monument ga je met een lift en daarna een trap naar de nek en het hoofd van het paard: wanneer je omdraait staat Chingis Khan ineens achter je. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Mongoolse landschap. In het museum onder het monument zijn unieke archeologische vondsten uit het bronzen tijdperk te zien en een replica van de gouden zweep. Voor de Mongoolse bevolking is hij een echte nationale held. Zijn gezicht en/of naam is ook terug te vinden op flessen likeur, snoepverpakkingen, bankbiljetten, hotels, restaurants, enz. 

"Hij die de Grote Muur niet heeft beklommen is geen echte man," schreef Mao Zedong al tientallen jaren geleden. En inderdaad, de Chinese Muur is een must-see tijdens een vakantie in China en met recht het bekendste symbool van China. De eeuwenoude muur baant zich een weg dwars door de groene natuur en over de bergen van China. Wat we tegenwoordig de Chinese Muur of Grote Muur noemen, is eigenlijk een verzameling van vele lange muren die in verschillende fases zijn gebouwd. Onder de Ming-dynastie groeide de muur uit tot het grootste militaire bouwwerk op aarde. De duizenden uitkijktorens en forten van de Chinese Muur werden door meer dan één miljoen soldaten bewaakt.