Wie nog nooit in de Baltische Staten is geweest, zal de naam Tallinn waarschijnlijk weinig zeggen. Deze stad van ruim 400.000 inwoners heeft lang zijn best gedaan om haar schoonheid te verbergen. Met Grensloos Genieten heb je twee manieren om de hoofdstad van Estland te verkennen, via onze tweeweekse groepsreis en via een aparte stedenreis.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar deze Estse stad: hier zijn 3 reistips voor Tallinn. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Tallinn mag dan qua oppervlakte een (relatief) kleine stad zijn, de oude binnenstad (Vanalinn) herbergt ontelbare historische gebouwen, waaronder meer dan een dozijn kerken. Dat meer dan de helft van de bevolking van Tallinn van Russische afkomst is, zien we terug in de architectuur, waaronder de adembenemend mooie Alexander Nevski kathedraal. Dit Russisch orthodoxe godshuis is in 1900 in recordtijd opgebouwd op een zeer gevoelige plek voor de Esten toen Estland nog onderdeel was van het Russische rijk, pal tegenover het parlementsgebouw, dat vroeger zelfs dienst deed als het oude fort van de stad. Het interieur mag dan rijkelijk gevuld zijn met iconen en mozaïeken, waardoor het voor elke toerist een Must See is, zelfs als je officieel geen foto's mag maken. De Esten zelf zouden het gebouw het liefst willen afbreken (want deze werd namelijk gebouwd als symbool van de Russisc


Tallinn is een bijzondere stad en als één van de weinige steden van Europa heeft deze stad nog een groot deel van zijn stadsmuur staan, bijna twee kilometer van de originele 4 km lange muur. Neem de trap omhoog en wandel een stukje over de stadsmuur, er zijn meerdere punten waar je de stadsmuur (tegen betaling) kunt beklimmen. Een van onze favoriete plekken eindigt in een wijncafe. De wat dappere zielen onder ons kunnen zelfs afdalen in de Bastionikäikudesse, een toer in de ondergrondse tunnels van Tallinn. Claustrofobosch moet je echter niet zijn, want de tunnels van dit stukje cultureel erfgoed -waar vroeger militaire troepen hebben geleefd- zijn maximaal 1,5 meter breed en niet gek veel hoger. Ze bestaan voornamelijk uit kalksteen. De toer eindigt in de ‘Kiek in de Kök’. Deze 36 meter hoge toren geeft je een fraai uitzicht over de oude stad. Dit was in de Middeleeuwen de ideale plek waar soldaten op wacht een kijkje in de keuken konden nemen in het alledaagse leven van de dienstmeisjes.


De andere kant van de stad zie je in de wijk Kalamaja. Van oudsher woonden er in deze wijk vooral vissers en scheepslieden, Kalamaja betekent in het Ests ‘vishuis’. Dat er zoveel vissers en schippers woonden heeft vooral te maken met de ligging van de wijk vlakbij de haven. Dit alles veranderde echter toen Tallinn een treinverbinding kreeg met het Russische St. Petersburg, de stad werd interessant voor allerlei fabrieken om zich te vestigen. Dit zorgde ervoor dat in de wijk Kalamaja veel nieuwe, grote huizen gebouwd werden om alle fabrieksarbeiders te vestigen: de gekleurde ‘Tallinn houses’. In het food district Depoo vind je veel hippe restaurantjes in een urban industriële setting. Het resultaat van deze combinatie is een über hipster, maar ook no-nonsense restaurant in een oude werkplaats met als thema’s bier, vlees en whiskey. Je vindt hier geen tafelkleedjes en kaarsjes, maar stoere tafels, leren stoelen en centraal een bar. Op de halfopen zolder van het restaurant zie je een tatoeëerder aan het werk en door de glazen zijdeur kijk je in een een garage voor oldtimer motoren, Renard Speed Shop.