Dompel je onder in schoonheid in het Venetië van Rusland. Sint-Petersburg is de mooiste stad van Rusland, een vrij nieuwe stad die in de 18e eeuw werd gesticht door Tsaar Peter de Grote. Hij haalde zijn inspiratie in verschillende Europese steden zoals Amsterdam en Venetië. Dit is ook terug te zien aan de vele grachten die dwars door de stad lopen. ‘Petersburg’ moest een Russisch raam naar Europa worden. Van hem wordt gezegd: ‘Een Europees gezicht, m aar een Russische ziel’. De sfeervolle stad heeft daardoor vele oogverblindende paleizen.

Waan je even in Amsterdam als je over de grachten van Sint Petersburg vaart. De stad telt namelijk een zee aan elegante grachten en maar liefst 342 bruggen. Tel daar opvallende pleinen en bijzondere, barokke en neoklassieke paleizen bij op en je waant je in een droom. Als historicus, cultuursnuiver én wodka-liefhebber. Met een inwoneraantal van 4.750.000 is het de meest noordelijk gelegen metropool. SPB was tot eeuw geleden hoofdstad van Rusland.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar St. Petersburg: hier zijn 3 reistips voor St. Petersburg. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules Leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Het Winterpaleis is het voormalige paleis van de Russische tsaren. Na de dood van Tsaar Peter de Grote ging zijn dochter, tsarina Elizabeth, door met het vervolmaken van Sint-Petersburg als residentiestad. Onder haar leiding werd het huidige Winterpaleis gebouwd door de Italiaanse architect Rastrelli. Tegenwoordig is het Winterpaleis vooral bekend als het grootste en veelzijdigste kunstmuseum ter wereld, de Hermitage. Dit is het mekka van de kunst! Er zijn veel kunstwerken te vinden van Hollandse meesters (meer dan ons eigen Rijksmuseum). De Nederlandse kunst omvat werken van Rembrandt, Van Gogh, Van Rijn, Steen, Rubens en Hals. Daarnaast hangen er ook werken van Picasso, Da Vinci, Michelangelo, Rafaël, Monet, Renoir, Gaugain, Picasso, Matisse, Kandinsky en alle andere grote meesters uit de kunstgeschiedenis.


Dit eiland werd door tsaar Peter de Grote vernoemd naar Nederlanders die destijds werden gevraagd helpen met het opbouwen van de vloot. Sinds 2010 is het eiland gerenoveerd en omgebouwd tot een kunst -en cultuurpark met expositieruimtes, restaurants en accommodaties voor het organiseren van feesten. Inmiddels is het een hippe en moderne hotspot waar het goed toeven is. Het is een speciale 'hipster'-wijk met bijbehorende cafés, restaurants, mensen en kunst. Na de glamour van de keizerlijke kant van Sint-Petersburg en de intensiteit van de Hermitage, is een bezoek aan New Holland Island een verfrissende verandering. In de winter verandert het gazon in een ijsbaan met spectaculaire lichtshows en echte sparren.  


Dit prachtige buitenpaleis, ooit in opdracht van Peter de Grote aangelegd, steekt Versailles wat betreft schoonheid naar de kroon! Schitterend aangelegde tuinen, vergulde beelden, talrijke fonteinen (zomermaanden) en waterpartijen. Een grote vijver is verbonden met een kanaal dat naar de Finse Golf loopt. Ook binnen zal je je verbazen over het sierlijke interieur. Grandeur ten top! De fonteinen in de tuin en gouden beelden zijn de echte spraakmakers van dit extravagante paleis. In de zomermaanden kun je vanuit het stadscentrum met een draagvleugelboot naar het Peterhof.