Zoek je nog een bijzondere vakantiebestemming, Google dan maar eens Sri Lanka. Dit exotische eiland ligt net onder India, maar meer vergelijkingen met dit 'smerige, vuile, gore land' (quote van veel inwoners van Sri Lanka over India) moet je maar snel vergeten. Sri Lanka heeft alles wat een ideale vakantiebestemming moet hebben: bergen, korte rijafstanden, lekker eten, strand, zon, zee, rijke cultuur en vriendelijke locals.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Sri Lanka: hier zijn 3 reistips voor dit land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Wij zijn groot fan van de Aziatische keuken. Vooral het gebruik van veel verse groentes en bijzondere kruiden zorgt ervoor dat we altijd vol verwachting uitkijken naar een bordje eten. In de Sri Lankaanse keuken vind je veel Indiase invloeden terug. Rice and curry is hier natuurlijk het perfecte voorbeeld van. Onze grote favoriet is de pompoencurry: niet zo pittig en heerlijk romig van smaak. Daarnaast krijg je vrijwel altijd dhal- en okracurry, geserveerd met kokossambol en papadums. Let op: vraag om medium-pittig, dit is vaak al voldoende om ervoor te zorgen dat je mond lichtelijk in brand staat. Wat je ook eet, gebruik nooit je linkerhand. Daarmee maak je namelijk je billen mee schoon als je naar het Indiase toilet gaat...:)

Sri Lanka barst van de tempels. Hoe klein het gehucht ook moge zijn, er is altijd wel een heiligdom te bezoeken. Belangrijk is dat je bedekkende kleiding draagt voor in ieder geval je schouders en benen. Het dragen van bikinitopjes, diepe decolletés, zeer korte broeken en rokjes zijn uit den boze. Draag dus altijd bedekte kleding of neem een sjaal of sarong (traditionele omslagdoek) mee om je mee te bedekken. Tevens die je bij elke tempel je schoenen uit te doen, deze worden overigens bewaakt door een speciale Schoenenbewaker, die uiteraard een fooitje krijgt vanuit onze centraal georganiseerde fooienpot. 

In Sri Lanka - en veel andere Aziatische landen - is Boeddha meer dan een God. Hij is de vader van alle mensen. Voor veel Boeddhisten is het godslastering als je een Boeddha gebruikt in een bar, als decoratie of in de vorm van een tattoo. Besef dat als jij deze vorm laat zetten dat wellicht doet uit goede bedoelingen, want voor velen staat Boeddha als de ultieme rust of een symbool van vrede. Volgers van het pure Boeddhisme denken hier echter anders over. Dus heb je een Boeddha op je onderbenen of een andere zichtbare plaats, draag dan verhullende kleding of plak deze tattoo af met verband.