Wij mogen dan graag de hele wereld over reizen om de meest prachtige landen en bestemmingen te ontdekken, maar -heel soms- vergeten we haast dat er dicht bij huis ook genoeg moois te zien is. Zo ligt bijvoorbeeld Schotland dichtbij genoeg om er met een bus naar toe te reizen. Onze tweeweekse reis hier neemt je mee langs alle welbekende plekjes en onze persoonlijke favorieten.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Schotland: hier zijn 3 reistips voor dit prachtige land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Na slechts twee uur rijden vanaf de plek waar de veerboot aankomt (Newcastle), zijn we al in Schotland. Al snel zien we daarna in de verte de befaamde 117 km lange Romeinse scheidingsmuur Hadrian’s Wall opdagen, die de ‘Barbaren uit het Noorden’ buiten de grenzen van het Romeinse rijk diende te houden. De 'Muur van Hadrianus' werd gebouwd onder de Romeinse keizer Hadrianus (117- 138 na Chr.). Wij ontdekten deze bijzondere plek voor het eerst op 8-jarige leeftijd toen we de strips van Asterix lazen. Helaas zijn veel stenen van de 3 meter dikke muur in de loop der eeuwen gebruikt om gebouwen in de buurt te ondersteunen. In de enige Romeinse bron over de muur staat dat hij diende om de Romeinen te scheiden van de barbaren. Op het hoogtepunt waren er 94 forten om de circa 5 meter hoge muur te beschermen.

Wie ook wil genieten van het landschap dat wereldberoemd is geworden door de vele Harry Potter films, adviseren wij om (op tijd!) een (helaas duur) kaartje te reserveren voor een van de mooiste én meest bekende plekken van de Schotse Hooglanden: de ca. 80 km lange treinroute tussen Fort William en Mallaig. De Jacobite Steam Train die hier rijdt deed dienst als de Zweinstein Express in de Harry Potter films. Vooral het imposante viaduct bij het dorpje Glenfinnan is wereldberoemd. Rond tien uur in de ochtend kan je aan boord gaan van deze (niet-goedkope) treinrit, die Harry Potter van Platform 9¾ naar de toverschool bracht. Bijna 2,5 uur later mag je uitstappen op het station van Mallaig, waar de reisleider met de bus en bagage op je staat te wachten. Door kenners wordt dit gezien als een van de meest spectaculaire spoortrajecten van Europa.  

Een bezoek aan Schotland is uiteraard niet compleet zonder een van de beroemde distilleerderijen van het land bezocht te hebben. Kenners bevestigen dat whisky het beste is op de eilanden die Schotland omringen. Deze ruwe stooksels van weleer (voor het eerst geproduceerd door monniken in de 15de eeuw) zijn anno nu vloeibare juweeltjes in zijn meest oorspronkelijke vorm. Zo heb je op het eiland Skye de mogelijkheid om het lokaal gevestigde Talisker te bezoeken, een van de meest beroemdste whisky’s ter wereld. Het uitgesproken eilandkarakter van Skye -gloedvol en stoer- vind je terug in deze naar turf ruikende topper. Vraag overigens nimmer in de kroeg om een whisky (whiskey is de gangbare term in Ierland) als je zin hebt in deze goddelijke drank, maar vraag om een 'dram of a half'..