Voor iedere Europeaan die ten westen van Berlijn woont, is Riga gewoon een Oost-Europese stad. Voor iedereen die is geboren ten oosten van Riga heeft de hoofdstad van Letland een geheel ander betekenis. Wat Rome en Parijs voor het westen betekend hebben, zo groot was de invloed van Riga op het leven van eenieder die is opgegroeid onder het Russische bewind. Wil je meer weten over deze fascinerende stad? Ga dan met ons op deze stedenreis en geniet van de kosmopolitische uitstraling van Riga.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar deze Letse stad: hier zijn 3 reistips voor Riga. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Letland in het algemeen en Riga in het bijzonder hebben vele overheersers gehad gedurende de meer dan 1000 jaar van haar bestaan. De meest recente - en waarschijnlijk de meest brute indringer - was de Sovjet-Unie. Stalin en zijn manschappen regeerden meer dan vijf decennia over dit land en deze stad. Met brute hand. In het hoofdkwartier van de KGB, bijna hartje centrum, kan je een idee krijgen van de verschrikkingen die de Russen hebben uitgespookt. Een bezoek aan dit indringende gebouw is een ervaring die je niet snel zal vergeten, zeker als je de moed hebt om de executie kamer te betreden...


Aan de rand van de oude stad en het oude centrum (kan je het nog volgen?) vind je The Latvian National Opera and Ballet gebouw. Een indrukwekkend gebouw aan de buitenkant, eenmaal binnen val je helemaal van de ene verbazing in de andere. Groen marmer, rode tapijten, stijlvolle gordijnen en in de pauze champagne en kaviaar. Meer dan 200 voorstellingen worden hier jaarlijks opgevoerd, meestal in de cyclus van de ene avond ballet en de andere avond opera. Zorg dat je netjes aangekleed bent, want voor de Letten is dit het uitje van het jaar. Voor de prijzen hoef je het overigens niet te laten. De goedkoopste kaarten kosten hier slechts 3 tot 5 euro en ook voor de duurste tickets (rond de 30 euro) hoef je geen tweede hypotheek te nemen. 


Riga herbergt tal van voortreffelijke restaurants en ook de vele leuke cafeetjes in het sfeervolle netwerk van kronkelige straatjes zullen je bekoren. Hier kunnen we onder het genot van een Black Balzams (traditionele likeur) even nagenieten van de vele geneugten die deze stad te bieden heeft. Riga is ook de thuishaven van Black Balzams, een zeer bijzondere drankje met een rijke historie. Sinds 1752 is dit 's werelds oudste gepatenteerde medicijn, al is het in de loop der eeuwen een zeer populair drankje geworden bij de hard werkende Letse bevolking. Wij vinden het pikzwarte drankje, een soort vloeibare drop, het lekkerste als je het mixed met zwarte bessensap of abrikozensap.