Als wij de reisbestemming Polen aan potentiële reizigers suggereren, zie je dat ze vrijwel altijd hun wenkbrauwen fronsen. 'Wat moet je daar nou doen?', is dan een veelgehoorde opmerking. Maar bij eenieder die de moeite heeft genomen om dit geweldige land nader te aanschouwen, zal een ander antwoord geven. Polen is simpelweg een van de mooiste landen van Europa.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Polen: hier zijn 3 reistips voor dit prachtige land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

In het enerverende Gdansk, de lieflijke thuishaven van bijna een half miljoen Polen, sieren smalle en hoge gevels van elegante patriciërshuizen de straten die ooit drukke handelsplaatsen waren en waar het nu aangenaam wandelen is. Tijdens een excursie leren we je deze voormalige Hanzestad aan de Oostzee kennen. Een van de grootste aanraders in deze fascinerende stad is het Solidarnosc Museum (beter bekend als het Centrum voor Europese solidariteit), waar stakingsleider Lech Walesa via een vreedzaam protest de Russische beer kon temmen. Niet alleen vakbondsmensen genieten van dit prachtige museum.


Toegegeven, Warschau is op het eerste gezicht niet Moeders Mooiste. Maar kijk voorbij de betonnen kantoorgedrochten en woonkazernes uit het communistische tijdperk en je stuit op een van de spannendste en gezelligste culturele hotspots van Europa. Om alle leuke plekjes gevonden te krijgen in deze stad van bijna twee miljoen inwoners, kan je wel wat hulp gebruiken. Deze leuke tentjes zitten namelijk vaak verstopt in oude fabrieken, afgelegen straten of omgebouwde kantoren. In het oude en mooiste stadspark Lazienki kan je genieten van paleizen en amfitheaters waar muziek wordt gespeeld van Warschau's beroemdste zoon ooit: de componist Frederic Chopin. Uiteraard heeft hij hier ook zijn eigen museum. 


Czestochowa mag een ietwat grauw industriestadje zijn, de zwarte madonna van Czestjochwoa is het belangrijkste bedevaartsoord van het land. Het icoon van Maria met kind bevindt zich in de genadekapel en wordt in een adem genoemd met plaatsen als Lourdes en Fatima. Een icoon waarbij de heilige Maria en de baby Jezus in zwarte gelaatstrekken zijn afgebeeld. Dit kleurrijke exemplaar zorgt ervoor dat jaarlijks miljoenen pelgrims en toeristen naar het klooster komen om haar in levende lijve te zien. Voor velen is zij de koningin van Polen en dat maakt dit icoon een van de meest vereerde onder Katholieke gelovigen.