Rusland is in oppervlakte het grootste land ter wereld (ongeveer 400 x NL). De maximale afstand van Oost naar West bedraagt ± 10.000 km. De geschiedenis van Rusland wordt gekenmerkt door veel oorlogen en bloeddorstige heersers. Door de tsaren werd er groot en elegant gebouwd, door de communisten groot en wanstaltig. De nieuwe Rijke Russen handelen volgens een oud Russisch spreekwoord ‘vanuit de klei het paleis in’, want zij laten nu grote paleizen bouwen. De bruisende hoofdstad Moskou herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten.

Denk aan het Kremlin, symbool van de Russische macht, het Rode Plein met de sprookjesachtige Basiliuskathedraal en de imposante Christus de Verlosserkathedraal. Vergeet niet de indrukwekkende metrostations met hun kroonluchters, beeldhouwwerken en wandschilderingen. Er werd 70.000 m2 marmer, goud, edelmetalen en mozaïeken gebruikt om de 13 stations van de eerste metrolijn te versieren. De bijnaam luidt dan ook ‘ondergrondse volkspaleizen’.  

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Moskou & St. Petersburg: hier zijn 3 reistips voor Moskou, de reistips van St. Petersburg vind je op de aparte St. Petersburg reis. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules Leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Hét kloppend hart van Moskou, hier spraken de tsaren het volk toe. Maar … hier werden ook openbare executies uitgevoerd. Het Rode Plein is niet alleen het hart van Moskou, maar ook van Rusland, het historische machtscentrum van de oude Sovjet-Unie. In het Kremlin staan imposante tsarenpaleizen en protserige kathedralen. Veel historische gebeurtenissen in Rusland hebben zich hier afgespeeld. De naam ‘Rode Plein’ heeft niets te maken met de roodbruine kleur van de Kremlinmuren of het communisme; ‘krasnaja’ betekende vroeger  ‘rood’ en ook ‘mooi’. Vanwege de sprookjesachtige Basiliuskathedraal kreeg het plein in de 17e eeuw de naam ‘Mooi Plein’. Het Rode Plein en het Kremlin behoren tot het Unesco  Werelderfgoed.

Natuurlijk is het Bolsjojtheater the place to be voor opera, klassieke muziek en ballet. Een goed alternatief als je wat minder geïnteresseerd bent in ‘de klassieken’ is om een spectaculaire folkloristische show te bezoeken. De ongelooflijke dansshow geeft inzicht in de tradities, cultuur en geschiedenis van het land. Het programma bevat een mix van traditionele nationale dans en hedendaagse balletchoreografie. De cast bestaat uit meer dan 50 dansers. Tijdens de voorstelling dragen ze 300 unieke kostuums gedecoreerd met parels, zilver en goud, allemaal speciaal ontworpen en handgemaakt speciaal voor de show. Dit is een van Ruslands beroemdste shows. Het scheppingsverhaal van Rusland en wat ermee is gebeurd, wordt verteld door prachtige en opwindende dans. Het kostuum van de dansers wordt regelmatig gewijzigd om u de verschillende mensen van Rusland te laten zien. Kleurrijk, energiek, afwisselend én mooie decors.

Een groene oase van rust, midden in deze betonnen metropool. Dit kleine natuur- en attractiepark ligt aan de rechteroever van de Moskva rivier. Het is een kermis met achtbanen, reuzenrad,  draaimolens, schietbaan, snackbars en een Duitse bierhal. In de winter worden de bevroren vijvertjes een grote ijsbaan. Er zijn regelmatig evenementen zoals tentoonstellingen en concerten. Het is een goede plek om te wandelen, een drankje te nuttigen én te kijken hoe de Russen zich hier ontspannen. De toegang tot het park is gratis.