Minsk is wellicht niet je eerste keus als je denkt aan een stedentrip. Toch vragen wij je om je wat meer te verdiepen in deze bijzondere stad. Het mag dan niet Moeders Mooiste zijn door de vrijwel totale vernietiging in de Tweede Wereldoorlog, maar deze stad heeft genoeg leuks te bieden voor een vijfdaagse trip! En liefhebbers van opera en of ballet komen helemaal aan hun trekken in deze niet-alledaagse hoofdstad van Wit-Rusland.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar deze Wit-Russische stad: hier zijn 3 reistips voor Minsk. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Het Eiland van de Tranen in Minsk is meer dan alleen een monument. Opgericht in 1990 als monument voor de 771 gesneuvelde soldaten in de oorlog in Afghanistan (1979-1989), het is echter ook een symbool van verdriet voor alle omgekomen Wit-Russische soldaten gedurende de hele geschiedenis van het land. Het gedenkteken complex is gebouwd op het kunstmatige eiland dat aan de rivier de Svislach ligt. Het eiland Tears is bereikbaar via de boogvormige brug en direct na het passeren van de brug vind je het stenen icoon van de Heilige Maagd Maria, gegraveerd in steen. In het centrum van het complex staan de familienamen geschreven van de 771 gedode soldaten. Dit indrukwekkende tafereel wordt vervolmaakt door de schilderijen aan de muur die verschillende scènes uit de Bijbel voorstellen. Het meest adembenemende element van het gedenkteken is voor ons de figuur van een huilende engel. Deze huilt omdat hij de Wit-Russische soldaten niet van de dood kon redden...


Sinds 1933 kunnen liefhebbers van opera en/of ballet terecht in het Bolshoi theater, net zoals zijn Russische zusje het belangrijkste theater van het land. Met meer dan 220 optredens per jaar zit er vast en zeker wel iets van je keuze bij. Meer dan 90 producties kunnen er opgevoerd worden en elk jaar worden er weer zeven (!)  nieuwe shows aan het al rijke oevre toegevoegd. Doordat het grote podium maar liefst 700m2 aan ruimte heeft, zie je vanuit elke hoek van dit geweldige theater de opvoering perfect. En voor het geld hoef je het niet te laten, zelfs de beste kaarten kosten minder dan de helft van wat je in Nederland betaald. De goedkoopste (staan)kaarten kosten slechts enkele euro's...


Minsk herbergt bijna 40 musea maar -welke je ook kiest- probeer wat tijd in te ruimen voor het indrukwekkende 'Museum of the Great Patriotic War'. Alle gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog met de uitroeiing van de rijke Joodse cultuur en de complete verwoesting van de stad Minsk als onbetwist dieptepunt, passeren hier gedetailleerd de revue. Wie wat minder afschrikwekkende zaken wil bekijken, kan zich vermaken in het 'State Art Museum' en/of het nabij gelegen 'National Museum of History & Culture'.