Helaas hebben veel Nederlanders een misplaatst beeld van Polen. Aangezien we heel Europa hebben doorkruist, durven we met het hand op ons hart te zeggen dat Polen een van de mooiste landen van Europa is. En het land herbergt een tiental prachtige steden, waarvan wij vinden dat Krakau en Warschau twee van de meest bijzondere zijn.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar deze twee Poolse steden: hier zijn 3 reistips voor je. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Als je een bezoek aan Polen brengt, kan je niet om de verschrikkingen van de Nazi's heen. Er is geen enkel ander land in Europa waar de burgerbevolking zo veel te lijden heeft gehad van de Duitse bezetter dan Polen. Iets ten zuiden van de stad vind je het concentratiekamp Auschwitz, waar we uiteraard ook een bezoek aan brengen. In Krakau zelf vind je de fabriek van Oskar Schindler, wereldwijd bekend geworden door de film van Steven Spielberg. Deze Oostenrijkse zakenman lukte hem om veel Joden van de dood te redden door ze 'onmisbaar werk' aan te bieden in zijn fabriek. Het museum zet een prachtig tijdsbeeld neer van de Tweede Wereldoorlog.


Breng zeker een bezoek aan Wieliczka, één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Hier zijn maar liefst negen verdiepingen tot een diepte van 327 meter uitgehouwen. Alles met de hand! Het is onvoorstelbaar dat diep onder de aarde een hele stad verborgen zit met allerlei gebouwen en ingenieuze systemen van ventilatie, ontwatering, verlichting en logistiek! Een tour van ruim twee uur leidt je echter 'maar' tot 135 meter diepte en tijdens een 2 kilometer lange wandeling door een speciaal microklimaat ontdek je onderweg een ietwat bizarre mix van zoutsculpturen, variërend van uitgehouwen kerken, St. Kinga kapel, schouwburg, hotel, disco, sanatoria, musea tot aan een heus bokspodium. Onder leiding van een lokale gids ontdek je al dit moois, waaronder de betoverende kleuren van een ondergronds meer. In totaal is hier een netwerk aangelegd van maar liefst 360 kilometer. De mijn staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


Wat je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Warschau is het Paleis van Cultuur en Wetenschappen, een cadeautje van kameraad Stalin ter ere van zijn verjaardag. Dit imposante gebouw is een kruising tussen een suikertaart en het Empire State Building. In de volksmond wordt dit ook wel het 'piemeltje van Stalin' genoemd. Ook het ernaast gelegen futuristische Centraal Station is een bijzonder gebouw om te bezichtigen. Inmiddels is het Paleis omsingeld door het hoge staal, glas en beton van het grootkapitaal. Ondanks alle tegenslagen wordt tegenwoordig weer met lef gebouwd: de moderne architectuur is een belichaming van de Poolse veerkracht. Warschau voelt namelijk inmiddels als een wereldstad met rijzige bebouwing en ruisend verkeer op de brede boulevards en mierenhopen aan forenzen bij metroknooppunten