Wat moet je nou nog zeggen over Iran? Hele bibliotheken zijn volgeschreven over dit machtige land waar elke reiziger met pijn in het hart vandaan vertrekt. Welk vooroordeel je ook over dit land hebt, ze kunnen allemaal de prullenbak in als je klaar bent met deze prachtige reis. En mocht je alle hoogtepunten van het land al gezien hebben tijdens de standaard reis die vrijwel elke touroperator aanbiedt, besef dan dat wij ook een nieuwe reis naar Iran aanbieden. Waar je het 'Echte Iran' ziet. Verder kunnen wij alleen maar beamen dat je geen seconde spijt zult krijgen van een bezoek aan dit land. En maak je niet druk of het wel veilig is. Zolang de USA niet gaan aanvallen, is dit een van de meest veilige landen ter wereld met de meest gastvrije bevolking die je ooit in je leven ontmoet hebt.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Iran: hier zijn 3 reistips voor dit land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! NB: Wij adviseren overigens ten zeerste om, behalve een annuleringsverzekering, ook een calamiteiten-verzekering af te sluiten bij je verzekeringsorganisatie!

Iran -of beter gezegd het voormalige Perzie -is een van de oudste landen ter wereld. Niet gek dus dat de muziek in dit land ook bijzonder gevarieerd is. Het land telt talloze componisten waar reisleidster Samira Ramazani alles over zal vertellen tijdens deze reis. Deze enthousiaste gids is zelf ook helemaal gek van de voornamelijk oudere Iraanse muziek, dat van generatie op generatie met de paplepel wordt overgegeven. Helaas mag Samira niet in het openbaar zien, want dit is volgens de Islamistische machthebbers van het huidige regime te aanstootgevend. Maar mocht je haar ooit op een vakantiebeurs of een van onze lezingen ontmoeten, dan zingt ze graag voor je. Wij hebben nu alweer een brok in de keel vanwege de heimwee naar deze gouden strot van deze bijzondere dame.

Dat Teheran een drukke, overbevolkte, smerige maar tegelijkertijd een ontzettend inspirerende stad is zullen wij nooit ontkennen. Daarvoor biedt de Iraanse hoofdstad te veel verleidingen. Wie houdt van hippe restaurantjes met een haast mediterrane sfeer en (vrijwel) geen auto's, mag de metro (of de taxi) nemen naar Darband. Je moet wel een beetje klimbenen hebben, want Darband bewaart zijn leukste geheimen voor diegenen die de berg Tochal hoger oplopen. Al heb je op een lager niveau ook meer dan genoeg fijne restaurants, streetfood zaken en leuke winkeltjes.

Dat Iran een immens groot land is, zal je ondertussen wel duidelijk geworden zijn. Sinds 1886 kan je al met de trein door dit land reizen, wat tegenwoordig jaarlijks bijna 30 miljoen mensen doen. Met bijna 25.000 (!) kilometer aan spoorrails, kan je naar (vrijwel) alle uithoeken van het land reizen. Uiteraard hebben wij ook een prachtige en comfortabele treinrit in ons programma opgenomen. Want wie wil nou niet verwend worden in een trein met een keur aan extra's waar de NS nog een puntje aan kan zuigen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit gelikte promo-filmpje van de Iraanse tegenhanger van de NS.