IJsland is wellicht een van de mooiste landen van Europa, maar door zijn hoge prijskaartje helaas niet voor elk budget weggelegd. Wie wel genoeg gespaard heeft of het gewoon lekker vind om in zijn luie stoel weg te dromen, hebben we onderstaande tips Verzameld. Je reisleider kent echter nog veel meer geheimen en speciale plekken van IJsland die we je graag tijdens deze reis 'onthullen'.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar IJsland: hier zijn 3 reistips voor dit prachtige land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Natuurlijk moet je de Blue Lagoon bezocht hebben. Een bezoek aan IJsland is niet compleet zonder deze bijzondere plek van je 'bucket list' gestreept te hebben. Maar wie geen zin heeft om een tweede hypotheek af te sluiten voor een bezoek aan deze wereldbekende, maar daarom ook zeer prijzige hot spring, je reisleider kent nog genoeg andere thermale warmwaterbronnen. En we zouden geen Hollanders zijn als we niet zouden waarderen dat die geheel gratis (voor nul komma nul euro!) te bezoeken zijn. Wel moet je er af en toe een (pittig) stukje voor lopen. Maar dat scheelt weer geld voor de sportschool toch? We blijven tenslotte wel Ollanders he..:)

Op het eind van de reis staat het prachtige schiereiland Snaefellsnes op het programma. Alles waar IJsland zo bekend om is, is hier te vinden. Bekijk gletsjers, rijd door kleine dorpjes, loop over zwarte stranden, spot unieke vogels, geniet van de watervallen en eet een stukje haai bij Bjarnarhofn Sharkfarm (of een van die vele andere plekken waar ze deze 'lekkernij' Severen). Omdat deze Groenlandse haai geen nieren bezit, heeft Hákarl een zeer dominante, sterke en penetrante ammoniakgeur en is wel wat vergelijkbaar met schoonmaakmiddelen of met bepaalde sterk ruikende kaassoorten. Deze geur is zodanig van aard, dat vele IJslanders, en ook buitenlanders, niet in staat zijn om een stukje hákarl te eten. De smaak is minder erg dan de geur doet vermoeden (neem dus gerust een wasknijper mee), en degenen die eraan gewend zijn beschouwen hákarl als een delicatesse...

IJsland mag dan niet de grootste, langste, mooiste, kortste of breedste waterval ter wereld hebben, maar het land heeft wel de meeste. Meer dan 10.000 watervallen vind je in dit fotogenieke land. Wat wij altijd proberen te voorkomen met onze reizigers is dat ze 'waterval moe' worden. Net zoals je in India 'tempel-moe', in Afrika 'dieren-moe' of in Iran 'moskee-moe' kunt worden. Probeer in te zien dat elke waterval op zich een prachtige geschenk van Moeder Natuur aan onze aardbol is. En dat je God op je blote knieën mag bedanken dat jij al dit moois met eigen ogen mag aanschouwen, in plaats van je te vervelen tijdens de zoveelste Corona-lockdown...