Hongarije mag dan anno nu een 'klein land' zijn, het rijke verleden van deze boeiende bestemming bewijst dat dit land enorm veel te bieden heeft. Nog niet zo heel lag geleden (relatief gezien dan) vormde dit land met Oostenrijk een enorm Europees rijk. Door -laten we het mild zeggen- ietwat verkeerde keuzes van de toenmalige regering, heeft Hongarije enorm veel grondgebieden moeten afstaan. Wat er allemaal zo mooi en boeiend is in dit land ontdek je tijdens onze tweeweekse rondreis.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Hongarije: hier zijn 3 reistips voor dit prachtige land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Aangezien je in heel Hongarije duizenden badhuizen hebt, kan je in principe overal tijdens deze reis naar een badhuis gaan. Maar een bezoek aan een badhuis in Boedapest is sowieso een onvergetelijke ervaring. Pak je zwembroek, neem je handdoek mee en volg je reisleider als hij naar zijn 'Top 5 van warme baden' gaat van de in totaal 128 (!) badhuizen die de stad telt.

Voor velen mag Gyor (spreek uit als Dieur) een betonnen industriestad zijn, wij genieten elke keer weer intens van het charmante exterieur van het historische hart van deze stad met bijna 140.000 inwoners. Deze parel met zijn geplaveide steegjes waarin kerken en trots barokke woonhuizen elkaar opvolgen, ligt aan de samenvloeiing van drie rivieren. We maken een aangename wandeling door de straten rondom de kathedraal die vol staan met oude paleizen. Omdat dit gedeelte van de stad vrijwel autovrij is, is het hier heerlijk slenteren langs de prachtige winkeltjes. de vele standbeelden en de boeiende musea die Gyor telt. Wie liever een warm bad neemt in het centraal gelegen kuuroord, let wel op dat je niet onbesuisd het warmste bad instapt van maar liefst 67 graden Celsius.

Kenners weten al eeuwen lang dat de beste (zoete) witte wijn. ter wereld uit Hongarije komt. Van de 22 wijngebieden van Hongarije, bezoeken wij tijdens deze reis er twee waar goddelijke wijnsoorten als het stierenbloed van Eger en Tokaj, de meest prestigieuze zoete wijn ter wereld vandaan komt. Naast het Hongaarse paard, de kroon van Sint-Stefanus maakt ook de Tokaj integraal deel uit van het DNA van Hongarije. Heb je drankliefhebbers in je familie (of ben je er zelf een), dan heb je gelijk al een mooi souvenir voor het thuisfront. Of je eigen dranken kabinet...