Georgie mag dan voor veel mensen nog een onbekend land zijn, geloof ons als wij je vertellen dat dit een van de mooiste landen van Europa is. Neem minimaal twee weken de tijd om alle uithoeken van dit relatief kleine land te bezoeken.
Voor iedereen die op reis gaat naar GEORGIË, hier zijn 3 reistips voor dit land. Verantwoordelijk voor deze adviezen zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten!
Wanneer je dit fascinerende land bezoekt, raden wij je om in Gori het museum van de meest bekende Georgiër aller tijden te bezoeken. Van 1922 tot 1953 regeerde Iosif Vissarionovich Dzhugashvili met ijzeren knoest over het communistische Russische rijk, al kent de hele wereld hem beter onder de naam Jozef Stalin. Wellicht is het ietwat vreemd om een onbeschaamd eerbetoon te bezoeken van een van de grootste dictators ter wereld, maar wij zijn van mening dat ook dit hoort bij een bezoek aan Georgië.
De Georgian Militairy Highway, een adembenemend mooie rit, is de enige toegangsweg naar Kazbegi. Als je tenminste de vele haardspeldbochten overleefd. De weg waarover we rijden is in het begin van de 19e eeuw met grote moeite door de Russen aangelegd. Het is de enige verbindingsroute tussen Georgië en Rusland en voert over de Kaukasus. Het schilderachtige Kazbegi is het eindpunt van deze route. Neem de tijd om deze schitterende creatie van Moeder Natuur van dichterbij te bekijken. Geen enkel land in Europa kent namelijk zo`n rijke flora en fauna als Georgië. Zo vind je hier de lynx, beren, wolven, wilde geiten, vlinders en jakhalzen. Ook zijn er meer dan 360 geregistreerde vogelsoorten. Op een (verre) steenworp afstand ligt de grens met Rusland. Wie nog niet ‘klooster-moe’ is, dient het fraai gelegen Gergeti-klooster op 2170 meter hoogte te bekijken. Als de weergoden gunstig gezind zijn, zie je tevens een van de hoogste ijskappen van de Kaukasus: Mt Kazbegi (5047 m).
Wijnbouw in Georgië vindt praktisch in het hele land plaats en is een van de oudste ter wereld. De vruchtbare valleien van de zuidelijke Kaukasus worden door archeologen verondersteld de bron te zijn van de voor het eerst geteelde wijnstokken - de Vitis vinifera - bedoeld voor wijn. De neolithische wijnproductie dateert van zeker 7.000 jaar geleden. Door de vele millennia van wijnbouw gedurende de Georgische geschiedenis, is de traditie van de wijnbouw onlosmakelijk verstrengeld met de nationale identiteit van het land. UNESCO heeft de oude, voor traditionele Georgische wijnbouw gebruikte kleikruiken - de Kvevri - toegevoegd aan de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid.
Dat het maken van wijn in de regio Kacheti tot een kunstvorm is verheven in plaats van een ambt, word je al snel duidelijk wanneer we deze regio verder doorkruisen. Werkelijk overal zie je wijnranken en nog steeds worden gronden geschikt gemaakt voor de aanplant van nieuwe druiven. De ultieme omstandigheden als brandende zon, rijke grond en hardwerkende inwoners zorgen voor maar liefst 540 verschillende druivensoorten. Tsinandali, moekoezani en sapheravi zijn de meest bekende wijnen. Vanwege de vruchtbare valleien is Georgië het oudste wijnproducerende land van de wereld. Uiteraard doen we ons tegoed aan een welverdiende wijnproeverij in Kvareli.