Een van de weinige landen die we niet met het vliegtuig bereizen (maar gewoon met de minibus) is de combinatiereis van Engeland & Wales. Geniet van de vele historische monumenten, gezellige steden, prachtige tuinen en de schitterende natuur.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Engeland & Wales: hier zijn 3 reistips voor deze twee landen. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Wij zijn ontzettende fan van de Engelse tuinen. Helaas zijn sommige zo populair geworden dat ze overspoelt raken door de aanwezigheid van de vele touringcar groepen. In de loop der jaren zijn we dus ontzettend kritisch geworden op wat we wel en wat we niet bezoeken. Een van de pareltjes van de Engelse landschapstuinen is Rousham House & Garden, iets ten noorden van Oxford. De ommuurde tuin is de grote attractie hier. Dit is een van de weinige tuinen in de wereld die weinig is veranderd sinds de aanleg in de 18de eeuw. Een tea-room is er dan ook niet, maar dit is wel de perfecte plek voor onze eigen versie van een Grensloos Genieten High Tea.

Aan weerszijden van de rivier Avon, in een kom tussen glooiende heuvels, lag het Romeinse kuuroord Aquae Sulis. Tegenwoordig kennen wij de stad beter als het elegante Bath, dat dankzij het mineraalrijke water en de warme bron eeuwenlang welvaart kende.Het `romeinse dadencomplex met tempel, baden en een museum is een van de best bewaard gebleven Romeinse overblijfselen in Europa. Al gebruikt men ze niet meer, de baden bleven bewaard. 

De 31 dromerige, maar zeer sfeervolle colleges, de honingkleurige torens en de kloostergangen van Cambridge geven het stadscentrum een tijdloze rust. Deze idyllische, stille universiteitsstad is heel anders dan het jachtige, hectische Oxford, de eeuwige rivaal van Cambridge.De meeste colleges, die in opzet en traditie weinig zijn veranderd sinds ze in de Middeleeuwen werden gesticht, kan je alleen bezoeken met een Guided Tour. Wie wil punteren of gepunterd wil worden, de rivier de Cam biedt daarvoor het ideale decor.