El Salvador en Nicaragua mogen dan voor het grote publiek klinken als 'wat moet ik in hemelsnaam daar gaan doen?', insiders weten al langer dat deze twee landen tot de mooiste en leukste van Centraal-Amerika behoren. Ooit waren ze onveilig vanwege de burgeroorlog en de Amerikaanse destabilisatie-politiek, inmiddels zijn deze landen meer dan prima om comfortabel en relaxed doorheen te reizen. En te genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt!

Dus voor iedereen die op reis gaat naar El Salvador & Nicaragua: hier zijn 3 reistips voor deze twee landen. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules Leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

In het glooiende landschap van El Salvador vind je 'Joya de Cerén', het Pompeï van Centraal Amerika. Hier is namelijk ca. 600 jaar na Christus een mayadorp bedolven onder het as na verschillende vulkaanuitbarstingen. Archeologen vonden maar liefst 14 lagen as waaronder het dorp zich bevindt. Dit was geen ceremoniële site, maar een heel normaal dorp en de gevonden voorwerpen zijn dan ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Er zijn geen menselijke resten gevonden, dus de vulkaan gaf de eruptie hoogstwaarschijnlijk tijdig aan zodat de mensen hun huizen op tijd konden verlaten. Al is het uiteraard niet zo groots als Pompeï, het is zeker een bijzondere plek om te bezoeken, juist vanwege de inkijk die je krijgt in het normale leven van de Mayabevolking.


Een van de activiteiten die je eigenlijk móét ondernemen in León is het 'volcano boarden' van de Cerro Negro vulkaan, een van de drie plekken in de wereld (naast Indonesië en Hawaii) waar dit mogelijk is. De echte durfals mogen zich verheugen op een-van-die-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voordat-je-het-aardse-bestaan-verwisselt-voor-het-hiernamaals. Ondanks dat je jezelf gerust mag vragen hoe het gesteld is met je mentale gesteldheid, is dit een once-in-a-lifetime activiteit. Eenmaal bij het lanceerpunt krijg je een heuse veiligheidsinstructie voordat je in je kanariegele overall mag hijsen en op een houten plank naar beneden mag racen! Ondanks je indrukwekkende veiligheidskleding (pak, bril en handschoenen) dringt het zwarte gruis nog steeds naar binnen. Nog geen zestig seconden later sta je weer beneden, dertig USD lichter maar een superleuke ervaring rijker! 


Veel Cubanen zijn na de Cubaanse revolutie van 1959 naar Nicaragua gekomen om sigarenplantages op te richten met prachtige namen als Oliva, Padron, Perdomo en My Father. Het klimaat, de hoogte en de grond in Estelí zijn dermate gunstig dat dit de perfecte regio voor de sigarenteelt is geworden. Volgens kenners is Nicaragua inmiddels al een aantal jaren het beste sigarenland ter wereld, vooral omdat ze de bodem veel beter onderhouden hebben dan bijvoorbeeld in Cuba. Tijdens een excursie kan je er zelfs zelf een draaien, al adviseren wij je om dit aspect achterwege te laten...