's Zomers hebben we een prachtige rondreis die je in twee weken dagen heel Hongarije mee rond neemt, in de winter hebben we een stedenreis naar Boedapest. Aangezien de Hongaarse hoofdstad behoorlijk groot is en we 'maar' zes dagen hier verblijven, hebben we keuzes moeten maken wat we gaan bekijken en beleven.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Boedapest: hier zijn 3 reistips voor deze Hongaarse metropool voor je. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Het ontbreekt Hongarije niet aan warmwaterbronnen, in heel het land vind je er meer dan 3000! Na IJsland is dit de plek waar 's werelds grootste hoeveelheid oppervlakte thermaal water kan worden gevonden: het geneeskrachtige water van deze bronnen helpen duizenden mensen met hun gezondheid. Boedapest is daarmee een van de grootste kuursteden van Europa. Helaas heb je waarschijnlijk niet genoeg tijd om alle 123 badhuizen die Boedapest telt met een bezoek te vereren met watertemperaturen tussen 21 en 76 graden Celsius en verrijkt met fraaie interieurs in oosterse of art nouveaustijl.

Welk bad je ook bezoekt, het protserige Szenchenyi mag zeker niet op je lijstje ontbreken. Dit grootste thermencomplex van Europa bevindt zich in een paleis uit de 20e eeuw. Er zijn slechtere plekken in deze stad om je een dag(deel) te laten verwennen in het warme water dat rijk is aan calcium, magnesium, zwavel en andere mineralen. Onder de koepel speelt een prachtig art nouveau mozaïek met het invallende licht. Ongeacht de buitentemperaturen is het goed toeven in het met 38 graden verwarmde buitenbad.  


De Grote Synagoge, de grootste van Europa, ligt de oude Joodse buurt en van het kleine miljoen Joden dat hier voor de oorlog en de shoah leefde, zijn er nog maar enkele tienduizenden over. Vanaf de dertiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog vormden de Joden namelijk een van de grootste bevolkingsgroepen van de stad (en het land). Helaas hebben de nazi’s van Adolf Hitler hier op hardhandige wijze een einde aan gemaakt. De wijk is anno nu een fascinerende smeltkroes van architectonische stijlen. Dit doolhof van kronkelige straatjes en steegjes is de meest levendige buurt van de stad en waar ’s nachts het meest te beleven valt.


Bij Grensloos Genieten houden wij van architectuur. Boedapest heeft zijn eigen variant van art nouveau/jugendstil: secessie genaamd. Net als in Wenen en Praag is deze architectonische variant overal te vinden, al helpt het gigantisch dat je reisleider de mooiste plekjes van de stad aan je laat zien tijdens de vele stadswandelingen die we dagelijks maken. Ben je -net als wij- een groot liefhebber van deze stijl, dan is het Bedo-huis een absolute aanrader. Dat de art nouveau hier ongekende hoogten bereikte getuigen het Gresham paleis en het kleurrijke mozaïek ‘Glorie aan Hongarije’ op de postspaarbank. De reisleider laat je elke dag genieten van de meest fraaie decoratieve elementen aan de gevels, vele paleizen en andere gebouwen.