Een officieel land is het natuurlijk niet, maar desondanks hebben wij het Baskenland in ons hart gesloten. Wie de moeite neemt om met ons mee te reizen, zal ook verbaasd zijn door de schoonheid van deze streek.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Baskenland: hier zijn 3 reistips voor deze Spaanse streek voor je. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Je reisleider kent elke stad in Baskenland op zijn duimpje. Dus weet ie uiteraard ook de weg naar de leukste barretjes. Of het nou in Pamplona is, Bilbao, Vitoria of San Sebastian, je gaat genieten van het lekkere eten. En wie ooit een stad vanaf het nulpunt mag gaan ontwerpen, raden wij aan om een blauwdruk van San Sebastian te hanteren. Deze stad van ruim 200.000 inwoners heeft een prachtige geografische ligging aan een pittoreske baai die ontworpen lijkt te zijn voor landschapsschilders. San Sebastian is simpelweg verfijnd en uniek en zal je verleiden met haar prachtige en statige kader. Voeg daarbij ook nog eens de beste pintxos barretjes van Baskenland en je begrijpt dat een bezoek aan deze stad nooit verveelt.

Vitoria mag dan met verve de titel ‘Meest Groene Stad van Spanje’ dragen, wij genieten elke keer weer het meest van de dertien kleurrijke muurschilderingen die je hartje centrum aantreft op de huizenhoge gebouwen. Elk van hen symboliseert een historische gebeurtenis uit de rijke stadsgeschiedenis. Het Middeleeuwse oude centrum is een fijnmazig netwerk van kronkelende steegjes en sfeervolle pleinen. De imponerende 11-eeuwse stadsmuren en de indrukwekkende 12-eeuwse kathedraal zijn hier de onbetwiste blikvangers. Al zullen liefhebbers van moderne kunst watertanden van het (veelal) ondergrondse Artium Museum, dat door Spanjaarden werd verkozen als het 'Beste Moderne Kunst Museum van Spanje'.  

Een keer per jaar is het een gekken huis in Pamplona. Dan is deze geweldige stad in de hele wereld bekend om het stierenrennen. Gelukkig heeft deze stad van 200.000 inwoners nog veel meer te bieden. De oude stad mag dan acht dagen per jaar ontoegankelijk zijn vanwege San Fermin, de rest van het jaar is Pamplona een boeiende mix van kerkelijke architectuur en een fijnmazig netwerk van historische straten en pleinen. Neem ook een moment om te relaxen in een van de vele knusse koffiezaken waar waarschijnlijk ooit ook de grote Amerikaanse schrijver/journalist Ernest Hemingway inspiratie heeft opgedaan voor een van zijn 19 boeken. Een ander aanbevelingswaardig cultureel uitje is het Museum van Navarre. Vanaf de hoger gelegen centrale stad heb je een weids uitzicht over de heuvelachtige omgeving.