Wie de Baltische Staten zoekt op de landkaart, kan zoeken tot ie een ons weegt en dan nog vind je het niet. Litouwen, Estland en Letland vormen tezamen deze (door velen) vergeten uithoek van Noord-Oost Europa. Geloof ons op onze mooie blauwe ogen dat je niet teleurgesteld zult raken als je afreist naar deze fascinerende landen. Mocht je dat doen, vergeet dan ook gelijk deze typering, want deze landen hebben vrijwel niets gemeen, behalve hun geografische positie. Neem de moeite en je zult ontdekken dat alle drie de landen afzonderlijk meer dan de moeite waard zijn.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar de Baltische Staten: hier zijn 3 reistips voor deze drie landen. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Eigenlijk heeft deze tip geen ene donder met Estland te maken, maar desondanks genieten wij enorm van deze heerlijke likeur. Vana Tallinn is met ruim 120 miljoen flessen verkocht hét exportproduct en dé smaak van Estland. Eenieder die Estland heeft bezocht zal de kruidenlikeur kennen die al sinds 1962 in Letland geproduceerd word. Door de jaren heen is Vana Tallinn veelvuldig in de prijzen gevallen tijdens internationale competities. De gelikte reclame-slogan ervan beschrijft Vana Tallinn als 'een delicate mix van Jamaica rum, tropische vruchten, kaneel en een vleugje vanille'. Met 40% alcohol is dit een dorstlesser op elk feestje of corona-party. De meeste Esten drinken hem puur (of in de koffie), maar ook in cocktails is deze vloeibare lekkernij eveneens een heerlijke dorstlesser. Standaard gaat er in onze bagage altijd een flesje (of twee) mee naar huis, al heeft tegenwoordig ook slijter Gall & Gall hem in de schappen staan. Ook de Viru Valga wodka raden wij aan om eens te proberen.


Het meestbezochte museum van Letland is Turaida (uurtje rijden oostelijk van Riga), alhoewel het geen museum is in de traditionele zin van het woord. Eigenlijk bestaat Turaida Museum Reserve uit drie onderdelen. Het meest bezochte onderdeel is het 11de eeuwse kasteel van Turaida, waar dit complex zijn naam van heeft gekregen. Het openlucht museum is eveneens een prachtig onderdeel van het park. maar waar wij het meest van genieten is Dainu Kalns, oftewel de Folk Song Hill. Beeldhouwer I. Lanka heeft hier 26 stenen getransformeerd tot prachtige kunstwerken, geïnspireerd op de duizenden folksong liederen die Krišjānis Barons gedurende zijn leven had verzameld uit alle windhoeken van Letland. De prachtige ligging en de imposante hoogtes van deze beelden zullen je van je voeten blazen.


Als je vanuit Riga (Letland) naar Litouwen rijdt, dan passeer je net over de Litouwse grens 'Kryžiu Kalnas'. De Heuvel der Kruisen is in de loop der jaren een (inter)nationaal bedevaartsoord geworden. Al bijna twee eeuwen planten mensen hier kruisen, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen. Schattingen van het aantal objecten gaat uit van meer dan een miljoen. Naarmate de tijd verstreek is de heuvel een symbool geworden van de kracht van het Litouwse (katholieke) geloof, ondanks de vele bedreigingen die het heeft doorstaan. Omdat de heuvel in niemands bevoegdheid rust, is iedereen vrij om er kruizen neer te zetten waar ze willen. Als resultaat daarvan is de heuvel een chaotisch aandoende plaats geworden, maar wel een met een ongelooflijke dosis spiritualiteit.