HOME » ZALIGMAKEND ZUIDELIJK AFRIKA - PRAKTISCHE ZAKEN

PRAKTISCHE INFORMATIE

ZALIGMAKEND ZUIDELIJK AFRIKA

PRIJS VAN DE REIS: € 2.599 (eenpersoonskamer toeslag: € 300)

Inclusief:

* Vlucht (en alle vluchttoeslagen) tot een waarde van € 750, evt. meerprijzen worden vooraf telefonisch besproken

* Vervoer gehele reis

* Bezoek aan lokale markt

* Nederlandstalige reisleiding

* Alle overnachtingen (hotel/lodge/bungalow/tented camps) met ontbijt

* Excursies volgens programma

* Handbagage

Exclusief:

* Alle overige maaltijden & drankjes

* Visa: Zuid-Afrika (gratis, Zimbabwe (€ 50 USD) en Botswana (gratis)

* Ruimbagage (deze is bij te boeken voor een tarief tussen € 40 en € 80 per koffer, afhankelijk van de airline)

* Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50) en reserveringskosten (€ 19,50 per boeking)

* Fooienpot (€ 75 p.p voor de gehele reis)

* Alle optionele excursies

* Lokale gidsen

* Entree bij alle musea

* Alle entreegelden en kosten optionele excursies: totaal bedrag € 277 p.p. (zie kopje Excursies & Entreegelden, of klik hier:)

Afstand:


De afstand die wij tijdens deze reis vanaf Johannesburg tot aan Johannesburg (via Zimbabwe en Botswana) afleggen is bijna 4.000 kilometer.


Ambassade:


Zimbabwe heeft geen diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Zimbabwe staat in Brussel.
Adres: Josephine Charlotte Plein 12
1200 Brussel
Telefoon: +322 762 58 08
Fax: +32 2 762 96 05
De Nederlandse ambassade in Zimbabwe staat in de hoofdstad Harare.
Adres: 2 Arden Road
Highlands Harare
Telefoon: +2634776701
Fax: +2634776700
E-mail: har@minbuza.nl
Waar vind je een ambassade van Botswana in Nederland? Die vind je niet, want er is geen ambassade van Botswana in Nederland. Er is wel één in het Belgische Brussel, waar je ook als Nederlander terecht kan. Je vindt de ambassade bij onze zuiderburen op het adres: Avenue de Tervuren 169, B1150 Brussel. Bellen kan op +32-2-7391120 of +32-2-7352070, faxen op +32-2-7356318 en e-mailen naar botswana@brutele.be. Waar vind je een consulaat van Botswana in Nederland? Er is één consulaat van Botswana in Nederland. Adres: Keizersgracht 310, 1016 EX in Amsterdam. Telefoon: 020-420.8844. Email: mariekesanders@wxs.nl. Er is geen Nederlandse ambassade in Botswana. Wel is er een consulaat met postadres: P.O. Box 457 in Gaborone. Je kunt het consulaat bellen op +267-71777706. Emailen doe je naar nederland@info.bw. De dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade is die in Zuid-Afrika. Adres: 210 Queen Wilhelmina Avenue (corner Muckleneuk Street), New Muckleneuk 0181 in Pretoria. Wil je een brief sturen dan kun je dat doen naar P.O. box 117, Pretoria 0001. Bellen kan naar +27-12-4254500. Kijk voor meer informatie op de website van de ambassade: www.dutchembassy.co.za of stuur een email naar: pre@minbuza.nl.

Bagage:


Een grote (harde) koffer is niet echt handig op deze reis, zeg maar gerust 'not done'. Dit vanwege de beperkte bagageruimte in ons vervoermiddel. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer. Het liefst zien wij onze reizigers met een zo klein mogelijke, flexibele reistas (evt. op wieltjes) of rugzak. Als je twijfelt, neem dan gerust contact met ons op en wij adviseren je over je 'tassenkeuze'. Het is wellicht een idee om thuis nog eens door de kledingkast te gaan en setjes kleding mee te nemen die anders wellicht in de ‘Zak van Max’ zouden belanden. Onderweg bezoeken we namelijk plekken waar een schrikbarende armoede heerst: werkelijk alles is hier bruikbaar. Eenmaal deze kleding in zuidelijk Afrika gedragen, weten wij onderweg meer dan voldoende plekken (kindertehuizen, ziekenhuizen, opvangcentra, townships) waar deze kleding achter gelaten kan worden. Ook je (oude) ondergoed krijgt hier een nieuwe bestemming. Voordeel is tevens dat je op het eind (of onderweg) van deze enerverende reis je tas kunt vullen met de vele leuke souvenirs die zuidelijk Afrika te bieden heeft.


Elektriciteit:


Zuidelijk Afrika telt twee soorten stekkers, een zoals wij, de ander is met een soort driepoot. Beide soorten zijn voor 220-230v. De driepoot is het meest handige om te hebben. Heb je deze vooraf nog niet gekocht? Geen nood, onderweg zijn er meer dan genoeg plaatsen waar deze voor een habbekrats gekocht kunnen worden.

Excursies & Excursiegelden:

Totale kosten voor alle excursies tezamen bedragen € 277 p.p. Klik hier voor de volledige lijst!


Fooien:


Het is in zuidelijk Afrika gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen e.d. worden betaald. De richtlijn voor deze fooienpot bedraagt € 75 p.p. voor deze 21-daagse reis, waarvan circa een derde van het bedrag gaat naar hotelpersoneel (€ 1 p.p.p.d.) en de rest naar gidsen onderweg. 

Evt. extra fooien voor kamermeisjes en restaurants zijn NIET in dit bedrag meegerekend, hiervoor zal de reisleider ter plekke een indicatie en handige tips geven. Het is waarschijnlijk nuttig om te weten dat het meeste personeel in de toeristische sector in zuidelijk Afrika schandalig weinig betaald krijgt voor hun geleverde diensten door hun werkgevers, zij dienen door hun attente en dienstverlenende gedrag hun 'eigen kostje bij elkaar te scharrelen'. Een bedrag van 10% tot 15% fooi geven per rekening in restaurants en cafes is eerder de regel dan uitzondering. 


Geld & Munteenheid:


De munt van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is één van de sterkste en belangrijkste Afrikaanse valuta. Het grote voordeel ten opzichte van de meeste andere munten is dat de Zuid-Afrikaanse Rand ook in het buitenland weer teruggewisseld kan worden voor euro's. Het gebruik van een creditcard adviseren wij om dit -buiten de grote steden om- tot een minimum te beperken, dit vanwege het gevaar van scammen. Het wisselen van contante Euro's of US Dollars is redelijk makkelijk (doch soms tijdrovend) bij banken en geldwisselkantoren. 
Je betaalt in Zimbabwe met de Amerikaanse dollar. Na de hyperinflatie van de Zimbabwaanse dollar, heeft men in 2009 besloten de munteenheid af te schaffen. De Amerikaanse dollar was al jaren de officieuze munteenheid. Je rekent in Zimbabwe dus af in Amerikaanse dollar. Sommige verkopers accepteren ook euro's of Zuid-Afrikaanse Randen, maar de prijzen zijn het gunstigst als je met Amerikaanse dollars betaalt. Hoewel veel Zimbabwanen noodgedwongen leven zonder geld en alles met ruilhandel bekostigen, betekent dat niet dat je als toerist in Zimbabwe spotgoedkoop kunt reizen. Brandstof, accommodatie en tours en tripjes hebben namelijk gewoon internationale prijzen. Eten en drinken zijn vrij goedkoop. Cash is king in Zimbabwe. Pinautomaten werken zelden met Europese pinpassen. Creditcards worden nergens geaccepteerd. Neem dus voldoende contante dollars mee, bij voorkeur ook in kleine coupures. Honderd dollar biljetten wissel je om bij de bank, weinig mensen hebben voldoende wisselgeld.
De munteenheid van Botswana is de Pula. Eén Pula is onder te verdelen in honderd Thebe. Geld wisselen kan in alle grotere plaatsen in Botswana. De Zuid-Afrikaanse Rand, de Euro en de Amerikaanse Dollar zijn het meest gangbaar. Bij de kleine wisselkantoortjes krijg je meestal een iets betere koers dan bij de banken, maar je betaalt bij hen vaak wel een commissie van ten minste twee procent. Je kunt natuurlijk ook gewoon geld pinnen. Van belang is dan wel dat je een Visa-creditcard hebt. Nederlandse bankkaarten en ook Mastercard creditkaarten doen het bij negen van de tien banken in Botswana niet. Heb je een Visa-pas dan vind je in elke plaats van enige omvang wel een pinautomaat. Wil je per se met je bankpas of Mastercard pinnen, dan is één van de enige opties de Riverwalk Mall in Gaborone. In hotels en restaurants kun je overigens wel gewoon met je Mastercard betalen. Met Visa kan uiteraard ook. Bankpassen zijn iets minder gangbaar. Botswana is niet zo goedkoop als veel andere landen in Afrika. Het prijsniveau is nog het best te vergelijken met Zuid-Afrika, al is Botswana uiteindelijk net iets duurder.


Gezondheid & Vaccinaties:


In Zuid-Afrika komen een aantal infectieziekten voor die je vakantie of reis behoorlijk kunnen verpesten. Vergeet dan niet om je tijdig te laten vaccineren. Via deze link vind je alle adviezen: https://www.afrika.nl/zimbabwe/reisgids/gezondheidsadvies/. In Botswana (m.u.v. Francistown en Gabarone) komt malaria voor.


Groep:


Het minimum aantal personen voor deze reis bedraagt vier personen, het maximum is zestien. Maar in de praktijk zijn de meeste groepen rond de zes tot acht personen. Ook maken wij reizen op maat voor groepen groter dan acht personen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op: genieten@grensloosgenieten.nl.


Hotels:


Gedurende deze reis maken wij gebruik van een grote variatie aan overnachtingsmogelijkheden. Dit varieert per reis van hotel tot bungalow, van appartement tot chalet en van tented camp tot traditionele beehive en of guesthouse. Pas vlak voor de vertrekdatum worden de definitieve accommodaties bekend gemaakt. De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 500. Het is tevens mogelijk om een kamer te delen met een persoon van het zelfde geslacht (indien aanwezig uiteraard) zonder een extra bijbetaling van de eenpersoonstoeslag. Alle personen die bij ons individueel boeken, krijgen van ons automatisch het verzoek of ze dit willen. Wel vragen wij je eerst de eenpersoonstoeslag te betalen, wanneer er twee personen van hetzelfde geslacht bereid zijn om een kamer te delen, dan storten wij een bedrag van € 500 direct terug.
Besef overigens wel dat Zimbabwe ooit het favoriete vakantieland was van Afrikanen, zelfs Europeanen kwamen naar Zimbabwe om hun vakantie te vieren. Door de economische en politieke crisis zijn die tijden voorbij. Veel hotels hebben het zwaar: door de weinige toeristen staan de kamers leeg. Je hoeft, met uitzondering van Victoria Falls tijdens schoolvakanties, dus niet bang te zijn dat je geen accommodatie vindt. Hou er rekening mee dat veel van de hotels erg verouderd zijn: er is eenvoudigweg niet genoeg geld voor onderhoud. De vergane glorie is goed te zien: vroegere luxehotels zijn verworden tot budgetaccommodatie.
Botswana heeft een gebrek aan middenklasse hotels. Op Maun na zijn er nauwelijks backpackers hostels te vinden. Het is dus vaak een keuze tussen spotgoedkoop kamperen, of een luxe hotel. Wil je budget reizen in Botswana, dan is kamperen meestal je enige optie. Veel luxe resorts, en ook de backpackers hostels in Maun, bieden plekken aan om je tent op te slaan. In sommige gevallen is er zelfs al een tent voor je opgezet. Op deze manier blijven je kosten ruim onder de tien euro per nacht. Je moet goed zoeken, maar in de meeste grotere plaatsen is er toch wel een hotel voor handen waar je voor een euro of twintig per nacht kunt slapen. Boek vanwege hun schaarste bij voorkeur wel vooraf een kamer. Zeker niet in het drukkere seizoen rond de maanden juli en augustus en in december. De kwaliteit van de slaapplekken verschilt bovendien sterk. Als je een tentje bij je hebt, dan loont de besparing van het kamperen meestal. Verwacht namelijk niet al te veel luxe voor je geld in hotels in Botswana. Botswana heeft er duidelijk voor gekozen een bestemming op stand te willen zijn. Vooral rond zijn toeristische trekpleisters als de Okavango Delta en het Chobe National Park stikt het werkelijk van de ultraluxe all-in resort, waar de nachtprijs gemakkelijk tot in de honderden euro's per persoon kan lopen. Heb je het geld, dan zijn de prachtige luxehotels hun prijs meer dan waard. Goed eten, exotische sfeer en uitzicht op de Okavango of Chobe rivier zijn namelijk echt paradijselijk.


Internet & Telefoon:


Al is de snelheid van internet minder snel dan wij in Nederland (en Belgie) gewend zijn, het is tegenwoordig in Zuid-Afrika overal beschikbaar. Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan een Zuid-Afrikaanse simkaart te kopen.
Het landnetnummer van Zimbabwe is (00) +263. Het mobiele netwerk in Zimbabwe is van wisselende kwaliteit, je hebt lang niet overal bereik. Een Zimbabwaanse simkaart is een goede optie: ze zijn overal te koop en goedkoop. Econet staat bekend als de provider met de beste dekking. In hotels kun je het makkelijkst internationale gesprekken voeren, al zal dat niet goedkoop zijn. Via internet bel je gratis met Skype. Simkaarten zijn overal te koop in grote dorpen en steden. Telefoonwinkels, supermarkten en soms zelfs kraampjes op straat verkopen voor een klein bedrag een simkaart. In steden en dorpen kan je op internet in hotels en in internetcafés. Sommige cafés in Harare hebben draadloos internet, maar in vergelijking met andere landen staat draadloos internet in Zimbabwe nog in de kinderschoenen.
Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan een simkaart te kopen in Botswana. Daarmee bel je prepaid en de simkaart zelf kost niet meer dan een euro of twee. Anders zijn er in de winkelcentra altijd wel telefooncellen of belhuizen. De meeste kans heb je in de shopping malls van Gaborone. Maar ook in veel kioskjes waar ze beltegoed verkopen in Botswana kun je er één op de kop tikken. Vraag anders iemand. Mensen in Botswana zijn erg behulpzaam, dus dikke kans dat je er dan een minuut later eentje in je handen hebt. In de meer toeristische steden als Kasane en Maun en grote plaatsen als Francistown en Gaborone is het niet moeilijk internetcafés te vinden waar je tegen een heel redelijk prijs op internet kan. Ook bieden steeds meer cafés en restaurants in Botswana bieden gratis wifi aan, oftewel draadloos internet. In meer afgelegen gebieden is het vinden van een plek om op internet te gaan soms nog wel moeilijk.


Literatuur & Films:


Wie vooraf een 'goed boek' of een 'mooie film' wil lezen/kijken over zuidelijk Afrika, raden wij de volgende titels aan:
The Housemaid's Daughter van Barbara Mutch (over Apartheid in de Karoo)
Report Before Daybreak van Brent Meersman, roman over Kaapstad
Khayelitscha van Steven Otter, over het leven van een blanke journalist in Kaapstad
District 9, beetje absurde SF film over 'grote buitenaardse garnalen' die Johannesburg/Soweto overnemen
Chappie, over gangsters die een robot kidnappen in Johannesburg
Mandela (Long Walk to Freedom), film over het indrukwekkende leven van deze welbekende vrijheidsstrijder/eerste zwarte president.


Klimaat & Weer:


Zimbabwe is gezegend met een heerlijk klimaat. Het weer in Zimbabwe is altijd zacht, niet te heet en zelden koud. De verschillen tussen de seizoen zijn vrij klein en het land is het hele jaar door prachtig. Van november tot april is het zomer, van mei tot oktober daalt de temperatuur iets. Dit is ook het regenseizoen. Tijdens het regenseizoen zijn de dagen zonnig en de lucht helder, maar 's middags valt er een flinke tropische regenbui, vaak gepaard met indrukwekkend onweer. Dit heeft als grote voordeel dat de dierenwereld zich hierna vaak veel beter laat zien dan in vergelijking met andere maanden.
Het weer in Botswana is veelzijdig. Botswana heeft een subtropisch klimaat en gebieden met een woestijnklimaat. In het noorden bestaat er een serieuze regenperiode in de maanden november tot maart. In het zuiden valt het hele jaar door echter zeer weinig regen. Het noorden van Botswana ligt officieel in de tropen. Gemiddeld ligt de temperatuur daar overdag in de wintermaanden (rond juli dus) iets onder de twintig graden. In de zomer stijgt het kwik bijna elke dag tot boven de dertig graden Celsius. De nachten zijn vooral in de winter erg koud. Niet in de laatste plaats in de Kalahari woestijn, waar dag- en nachttemperaturen het sterkst verschillen. Het kan 's nachts in de Kalahari zelfs vriezen. De droge wind kan vanuit de Kalahari woestijn soms zandstormen veroorzaken in de zuidelijke helft van Botswana. Het noorden van Botswana is het doorgaans warmer dan in het zuiden en ook wat natter. In de maanden rond de jaarwisseling valt er vrij veel regen. In de droge wintermaanden verdorren de tropische bossen van Chobe National Park. De Okavango Delta staat diezelfde periode juist in bloei door de aanvoer van extra water uit Angola over de Okavango rivier. Het is in Chobe en de Okavango Delta het hele jaar overdag boven de twintig graden. Maar ook daar kan het in de wintermaanden rond juli 's nachts stevig afkoelen tot onder de tien graden. De meeste reizigers gaan naar Botswana om er wilde dieren te spotten. Dat kun je het best doen in de Nederlandse zomermaanden juni tot en met augustus, en in de periode daarna tot half oktober. Vanaf die maand begint het regenseizoen. Door de toenemende regen wordt de begroeiing in de parken dan dichter en zijn olifanten en leeuwen dus moeilijker te spotten. Het is in de Nederlandse zomermaanden overigens wel winter in Botswana. Dat merk je vooral in de nachten, die zijn dan ijzig koud. Overdag is het in het zonnetje wel heerlijk toeven. De Okavango Delta is het hele jaar door te bezoeken, maar de Nederlandse zomermaanden lenen zich het best voor een trip. Het is dan niet alleen lekker zonnig, maar de delta is dan bovendien op zijn grootst. Het water van de delta wordt namelijk aangevoerd door de Okavango rivier. Die staat het hoogst in het droogseizoen, omdat zij dan pas de regen uit het natte Angola naar de delta heeft getransporteerd. De beste reistijd voor Chobe National Park is zonder twijfel van mei tot oktober. In het droogseizoen hebben de dieren in het park weinig groene bladeren om zich achter te verschuilen. Ook moeten zij wel naar de rivier komen om hun dorst te lessen. Andere bronnen zijn in deze tijd namelijk opgedroogd. Vanaf je boot op de rivier zie je de giraffen, olifanten en leeuwen gebroederlijk naast elkaar drinken op de oever.


Maaltijden:


Het ontbijt is deze reis inclusief, voor de andere maaltijden zijn er bijna elke dag voldoende mogelijkheden. Wanneer er geen restaurant voorradig of nabij is, zal de reisleider voorstellen om een 'braai' te doen. De kosten worden dan hoofdelijk omgeslagen voor deze barbecue Zuid-Afrikaanse stijl. Vegetariërs hebben ietwat minder keuze dan vleesliefhebbers, veganisten daarentegen hebben het heel wat moeilijker om een gevarieerde maaltijd bij elkaar te sprokkelen.


Reisleider:


De chauffeur en reisleider van deze groep is Theo Leerintveld, al meer dan 33 jaar actief in de reiswereld. Hij kent zuidelijk Afrika als zijn broekzak en heeft deze reis zelf uitgezet. Als belangrijkste taak ziet hij om de groep een onvergetelijke vakantie te bezorgen en ze ‘het echte Afrika’ te laten beleven. Onze gasten mogen alles verwachten wat in bovenstaande programma beschreven staat, plus nog de nodige extra's. Dit zal per reis verschillend zijn. De reisleider zal dit vooraf kenbaar maken aan de groep en inventariseren welke mogelijkheden er zijn en de (eventuele) kosten met de groep ter plekke bespreken.


Religie & Tradities:


Driekwart van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschrijft zichzelf als christelijk. Veel Afrikanen combineren hun christelijk of islamitisch geloof echter met traditionele geloven en gebruiken. Het vereren van voorouders en het aanbidden van de natuur zit nog altijd diep verankerd in de Zuid-Afrikaanse levensovertuigingen. Het is niet iets waar Zuid-Afrika zich trots op laat voorstaan, maar tot aan 1994 was het hele leven, politiek, sociaal en soms zelfs privé doordrenkt met het racistische apartheidsbeleid. Zuid-Afrika is ondertussen vele jaren verder, maar je zult zien dat die pijnlijke geschiedenis nog altijd niet helemaal is uitgewist. In Zuid-Afrika wordt je hoe dan ook gewaar van je huidskleur en zul je bijna zeker af en toe in een verhitte politieke discussie belanden. Verbaas je erover of erger je er aan, maar bereid je in ieder geval voor op een stevig portie hokjes denken.
Veruit de meeste Zimbabwanen zijn christelijk. Geloof is belangrijk in Zimbabwe, zestig procent van de mensen bezoekt regelmatig een geloofsbijeenkomst. Vaak wordt het christendom gemengd met traditionele religies. Spirituele genezers en magie zijn erg belangrijk in Zimbabwe: met enige regelmaat berichten kranten over mensen die het slachtoffer zijn van een vloek of zwarte magie. De Shona, de grootste bevolkingsgroep van Zimbabwe, hebben een ingewikkeld systeem waarin totems een belangrijke rol spelen. Er zijn ongeveer 25 verschillende totems. Iedere Shona behoort tot één van die totems, die ze aanroepen voor geluk en voorspoed. Aan de hand van de totems zijn de Shona verdeeld in een soort stammen. De 'totem-groep' is erg belangrijk en de Shona zijn zeer loyaal aan hun groep. Vrije pers, oppositie en politiek protest zijn vrijwel onmogelijk in Zimbabwe. Kritiek leveren op Mugabe was levensgevaarlijk in Zimbabwe. In 2008 zijn er nog tienduizenden gemarteld en vermoord omdat zij tegen Mugabe stemden. Zimbabwanen zijn dus over het algemeen zeer voorzichtig als zij over politiek praten. Ze schamen zich vaak voor de toestand van hun land en zijn getraumatiseerd door het geweld van 2008. Wees dus zeer diplomatiek als je meer te weten wilt komen over de politieke situatie in Zimbabwe en hou rekeningen met de gevoeligheden die over het onderwerp bestaan. Wees begripvol voor vertragingen, defecten en dergelijke. Zimbabwanen zijn over het algemeen zeer behulpzaam en vindingrijk, maar het land wordt geplaagd door grote tekorten. Dat heeft tot gevolg dat je als reiziger af en toe zal moeten accepteren dat sommige dingen niet zo lopen als vooraf gepland.
Bijna driekwart van de mensen in Botswana is christelijk. Veel van hen combineren het christendom echter met hun traditionele geloven. Deze traditionele geloven richten zich veelal op de voorouders en de natuur. Praten is belangrijk in Botswana. Begroetingen vormen daarin een kernpunt. Voor je iets vraagt, bijvoorbeeld de weg, dien je altijd uitgebreid te informeren hoe het met de ander is en vertellen hoe het jou vergaat. Daar blijft het voor toeristen meestal bij. Inwoners van Botswana onderling kunnen het welzijn van hele families afgaan, voor ze to the point komen. Op zondagen ligt het leven in Botswana stil. Bijna iedereen gaat dan naar de kerk. In meer toeristische gebieden merk je hier minder van. Winkels zijn echter bijvoorbeeld ook daar vaak de hele dag gesloten op zondag. Vooral op het platteland is het volwassen vrouwen aan te raden hun dijen bedekt te houden. Dus geen te korte rokjes. Ook strakke broeken worden op sommige plekken ver van de steden raar en ordinair gevonden. De bovenbenen van de vrouw staan in grote delen van Afrika, en ook in Botswana bekend als het meest lustopwekkend. In de steden zijn de etiketten al lang niet zo streng en stug meer.


Sport:


Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, cricket of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. De Springbokken zijn de nationale trots van Zuid-Afrika en een van 's werelds beste rugbyteams.


Taal:


Het grootste gedeelte van deze reis red je je prima met een basiskennis van de Engelse taal. Ook spreken nog redelijk wat mensen het Afrikaans in Zuid-Afrika, een taal die voor veel Nederlanders bekend in de oren klinkt. Officieel heeft Zuid-Afrika overigens elf talen. Zimbabwe heeft drie officiële talen: Engels, Shona en Ndebele. Shona en Ndebele zijn geen eenvoudige talen om te leren, maar vrijwel iedereen spreekt Engels. Slechts in de allerkleinste dorpjes in afgelegen gebieden van het land vind je mensen die nauwelijks Engels spreken. Engels is de officiële taal van Botswana. Bijna iedereen spreekt dat dan ook. Gangbaarder in de onderlinge omgang is echter de taal Setswana, die zo'n negentig procent van de bevolking van huis uit heeft geleerd. Borden en menu's zijn ook allemaal in het Engels.

Veiligheid:


Om te zeggen dat Zuid-Afrika en Botswana en Zimbabwe compleet veilige landen zijn, is in onze ogen een keiharde leugen. Ondanks dat de landen totaal verschillen zijn, vormen de schrikbarend hoge werkeloosheid (meer dan 80% in townships), lage lonen en discriminatie nog steeds grote problemen. Ook de nog steeds bar slechte huisvesting voor grote groepen zwarten zorgt ervoor dat er nog steeds een heel hoog percentage van criminaliteit is. Dit is dan ook de allerbelangrijkste reden dat we bepaalde wijken/steden, gebieden en routes vermijden tijdens deze reis. Onze route is zorgvuldig uitgezocht en gebaseerd op onze jaren lange Afrika-ervaring. Uiteraard beseffen wij dat we hierdoor bepaalde 'hoogtepunten' missen, maar dat zij dan maar zo. De veiligheid van onze groepen is de allerbelangrijkste reden dat wij deze reisroute hebben gekozen. De reisleider zal vooraf (en per dag!) een update geven over de te verwachten gevaren/problemen. Wie zich hieraan houdt, heeft de grootste kans om weer ongeschonden huiswaarts te keren.
Is dit een reden om thuis te blijven en niet naar zuidelijk Afrika af te reizen? Nee! Juist door als toerist deze prachtige landen te bezoeken genereert de lokale bevolking een inkomen, hetzij door het eten dat we consumeren, de hotels waar we slapen, de excursies die we boeken en ga zo maar door. Toerisme is niet voor niets een van de belangrijkste onderdelen van hun economieen. Betekent dit overigens dat wij hierdoor een vrijbrief hebben om gevrijwaard te blijven van alle problemen? Helaas niet, maar we hebben door het kiezen van onze zorgvuldig geselecteerde reisroute wel de kansen van diefstal/berovingen behoorlijk gedecimeerd. Een ander 'gevaar' dat deze reis te bieden heeft is het contact met wilde dieren tijdens de gamedrive's, ook hier zal de reisleider handige en bruikbare tips geven. Via deze linkkan je lezen wat de wijze heren/dames van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over zuidelijk Afrika adviseren.
Botswana is een relatief veilig land. In hoofdstad Gaborone neemt de criminaliteit weliswaar wat toe, maar zij staat nog altijd in geen verhouding tot die in veel andere Afrikaanse landen en de criminaliteitscijfers van Zuid-Afrika in het bijzonder. Botswana stond altijd bekend als een arm land, maar dat is veranderd door de vondst van 3 diamantmijnen in 1967. Diamanten is het belangrijkste exportproduct van het land. Toch leven nog veel mensen in armoede. Botswana staat bekend om de mooie natuur en de vele dieren die er in het wild leven, zoals: olifanten, zebra’s, giraffen, nijlpaarden en luipaarden. Deze dieren vind je o.a. in het Chobe National Park. Het land staat ook bekend om de vele verschillende vogels (ongeveer 550).De armoede heeft mensen tot de rand van de achtergrond gebracht. Wegen zijn bovendien doorgaans goed geasfalteerd. Het grootste veiligheidsrisico in Botswana is het verkeer. Rijd liever niet na zonsondergang. Vooral niet rond Gaborone. Er zijn tegen die tijd veel beschonken chauffeurs op de weg. Ook is het belangrijk je te realiseren dat Botswana een enorm groot en leeg land is. Ga dus elk uitstapje goed voorbereid op pad en neem altijd grote hoeveelheden water en reserveonderdelen voor de auto mee. Mocht er iets gebeuren, dan is hulp niet altijd meteen daar, of zelfs telefonisch bereikbaar.
Hoewel Zimbabwe nog altijd niet te vergelijken is met Zuid-Afrika qua criminaliteit, stijgt het aantal berovingen en diefstal. Let dus goed op je spullen en loop niet in je eentje op donkere of verlaten plekken. De armoede in de sloppenwijken van Harare is schrijnend. Hoewel Zimbabwe altijd lage criminaliteitscijfers heeft gehad, dwingt de armoede mensen tot wanhopige acties. Blijf dus weg uit deze buurten, er is een reële kans op beroving. Boerenbedrijven in Zimbabwe zijn (soms met geweld) overgenomen door supporters van Mugabe en zijn partij Zanu PF. Ga dus nooit zomaar langs bij een boerderij, zonder dat je weet wie de eigenaren zijn en hoe de situatie is. Politieke demonstraties zijn zeldzaam in Zimbabwe, omdat de regering vaak keihard optreedt. Houd je dus verre van dit soort bijeenkomsten. Buitenlanders worden bij dergelijke acties niet ontzien. Pas op met kritiek op de regering: het is strafbaar. Bovendien kun je je gesprekspartner in ernstige verlegenheid brengen. Tijdens de politiecontroles op de wegen hoef je zelden meer te doen dan je paspoort laten zien. Soms kan het gebeuren dat agenten of soldaten een kleine donatie vragen. Hoewel ze dat officieel niet mogen doen is het eenvoudiger om ze een paar dollar, of een blikje cola, te geven. De alarmnummers van brandweer, ambulance en politie zijn respectievelijk: 993, 994 en 995.


Vervoer:


Vaak rijden we deze route in een comfortabele minibus, meestal een Mercedes Vito of een Volkswagen Sprinter, soms echter gebruiken we een Nissan Terrano II 4x4, een perfecte auto voor de wegen in (vnl.) Botswana. Omdat de bagageruimte beperkt is, vragen wij onze gasten om een (kleine) reistas mee te nemen. Bij kleinere (of grotere) groepen kunnen we deze reis ook maken in een ander type auto.


Visas:


Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor Zuid-Afrika, tenminste als ze niet langer dan 90 dagen verblijven.
Voor Zimbabwe heb je wel een visum nodig. Dit visum kun je bij aankomst in Zimbabwe aanschaffen. De kosten van het visum zijn $ 30,- voor een single-entry visum en $ 55,- voor een multi-entry visum. Beide visa zijn 90 dagen geldig. Je kan ook een visum aanvragen voor Zambia en Zimbabwe samen, dat kost 50 dollar. Dit kan je kopen als je bij Vic falls van plan bent om ook even Zambia in te lopen. Meer informatie op VisumCentrale.nl.
Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Botswana verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Hoewel je als toerist dus meestal geen visum nodig hebt voor Botswana, moet je wel een aantal andere documenten kunnen overleggen. Zo moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming en een geldig paspoort. Bij het inreizen van Botswana moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten voor de stempel van de douane.


Vliegtickets:


Vanuit Amsterdam vliegen wij (soms KLM, meestal Air France, of een soortgelijke maatschappij) naar Johannesburg, met een korte tussenstop in Parijs of een andere Europese stad. Terug vlieg je dezelfde route vanuit Johannesburg richting Amsterdam, met eveneens wederom een korte tussenstop (vaak in Europa). Wie wil kan voor een eenmalige meerprijs van circa € 150 p.p. deze vlucht omzetten naar twee rechtstreekse vluchten met de KLM, plus de prijs van een extra hotelovernachting in Johannesburg, want je arriveert de avond voordat de groep arriveert. Uiteraard is onze reisleider al aanwezig om je op te vangen en naar het hotel te begeleiden. Omdat wij een kleine reisorganisatie zijn kunnen wij geen tickets vooraf reserveren en vasthouden zoals de 'grote jongens' doen, daarom adviseren wij onze klanten om vroegtijdig deze reis te boeken. Wie pas vrij laat boekt, loopt dus het risico niet meer mee te kunnen of voor een heel andere vliegprijs. Mocht dit het geval zijn, dan sturen wij een email met daarin de eventuele meerprijs voor deze reis. 
Water:
In Zuid-Afrika is het bijna overal geen enkel probleem om het kraanwater te drinken, in Zimbabwe en Botswana adviseren wij om flessen water te drinken. In alle landen is het overigens geen enkel probleem om het kraanwater te gebruiken voor tanden poetsen en persoonlijke hygiene. 
Wijn (en bier):
Wij kunnen ons geen bezoek aan Zuid-Afrika voorstellen zonder een Castle of Black Label biertje gedronken te hebben, alhoewel het ontkurken van een heerlijke fles wijn ook bij de geneugten van deze reis behoort. Wijn wordt overigens al sinds 1659 gemaakt (en gedronken) in Zuid-Afrika. Wie wil kan langer op eigen gelegenheid in het bruisende Zuid-Afrika verblijven. Uiteraard dienen wij dit voor het maken van deze boeking te weten en eventuele meerkosten door verandering van het (gezamenlijke) vliegticket worden volledig doorberekend. Uiteraard helpen wij -indien gewenst- ook met het boeken van een accommodatie voor de extra dagen in Zuid-Afrika.