HOME » PRAKTISCHE TEKST Sri Lanka - Rondreis

PRAKTISCHE INFORMATIE SPRANKELEND SRI LANKA 

PRIJS VAN DEZE REIS: € 1.999 (eenpersoonskamer toeslag: € 300)

Inclusief:

* Vlucht ter waarde van € 800 p.p, van Amsterdam naar Sri Lanka (met tussenstop), andere tickets hebben evt. een meerprijs

* Luchthavenbelasting

* Handbagage (ruimbagage is niet inbegrepen)

* Eigen transport de gehele reis

* Niet-facultatieve excursies

* Hotelovernachtingen (op basis van logies en ontbijt)

* Vijf diners

* Bezoek aan een theefabriek

* Treinreis naar Ella

* Stadstour Colombo

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

Exclusief:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Ruimbagage (is tegen betaling bij te boeken)

* Overige maaltijden (richtlijnen lunch: € 5 p.p,. diner: € 10 p.p.)

* Alle toegangsgelden (compleet pakket is € 185 p.p.)

* Visa (verkrijgbaar op vliegveld Sri Lanka, € 40 p.p.)

* Eventuele verzekeringen

* Evt. andere optionele excursies 

* Fooienpot (€ 75 p.p.)

Accommodatie:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 300 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Via onderstaande oranje link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij slapen. Enkele weken voor vertrek krijg je een definitief overzicht te zien van de hotels waar we overnachten.

Bagage: 

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Eten en drinken:

Sri Lanka heeft een bijzonder goede keuken, met o.a. een grote diversiteit aan rijstgerechten en curries. Rijst vormt het hoofdbestanddeel, over het algemeen bestaan de lunches en diners in de hotels uit smaken die aangepast zijn aan westerse toeristen. De lunchstops overdag zijn daarentegen wel voorzien van de plaatselijke hetere kruiden.

Excursies:

Aan het begin van de reis maken we een excursie pot van € 185, waaruit alle dertien (optionele) excursies betaald worden. Wie ter plekke niet mee wil gaan, krijgt uiteraard zijn geld voor dat gedeelte terug. Niets is verplicht bij Grensloos Genieten. Besef overigens wel dat deze genoemde bedragen van de excursies zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De excursies in Galle staan niet bij onderstaand rijtje vermeld, dit omdat we onze reizigers ook een moment van rust willen geven op deze overwegend drukke 17-daagse route.

* Wilpattu National Park & jeepsafari: € 30

* Mihintale: € 5

* Nagadeepa boottocht: € 3

* Sigiriya Leeuwenfort: € 28

* Polonnaruwa fietstocht & entree: € 30 

* Village tour, incl. ossenkar/boottocht en lunch: € 20

* Dambulla rotsschilderingen: € 8 

* Tempel van de Tand (Kandy): € 8

* Zang & dansvoorstelling (Kandy): € 5

* Botanische tuinen (Kandy): € 10

* Little Adam's Peak: € 4

* Jeepsafari Udawalawe NP: € 30

* Weeshuis olifanten: € 4

Totaal: € 185

Fooien:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Gezondheid:

Gezondheidsproblemen zullen in Sri Lanka niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet 100 % nodig, al raden we het altijd aan om DTP, Hepatitis A en B en eventueel ook buiktyfus vaccinaties te nemen. Sluit echter altijd een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat bij je kan ontstaan, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Sri Lanka verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dient elke deelnemer normaal fit te zijn. 

Kleding:

Laat je exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Luchtige katoenen kleding is het beste materiaal. Ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, op de boot, bij frisse ochten­den of avonden. Een vest voor het bergland, hoofdbedekking tegen de zon en een regenjas of parapul voor de sporadische regenbuien. Let er op dat je bij (vrijwel) elk tempelbezoek je schoenen uit moet trekken, heb daarom altijd een paar sokken bij de hand als je niet blootsvoets de tempel in wilt.

Legionella:

Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Ontbijten:

Het ontbijt is inbegrepen in deze reis.

Paspoort:

Voor een verblijf in Sri Lanka dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Het hoeft niet tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, zoals in de meeste andere landen. Een visum koop je op de luchthaven in Sri Lanka vrij makkelijk voor een bedrag van € 40, graag contant afrekenen.

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent de weg in Sri Lanka en is de ideale vraagbaak voor allerlei informatie over dit fascinerende land. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. 

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken. 

Taxi & Tuk tuks:

Deze kan je zelf op straat aanhouden of laten bestellen door de receptie. Een richtlijn is 50 rs voor de eerste kilometer en daarna 40 rs per kilometer. Vaak is het beter om vooraf een vaste prijs af te spreken.

Telefoon:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Tempels:

Tijdens deze reis bezoeken we een aantal keren een tempel. Voor vrouwen geldt de regel dat ze 'netjes' gekleed dienen te zijn en schouders dienen voor zowel mannen als vrouwen bedekt te zijn. Korte broeken bij mannen zijn uit den boze, maar als je een doek meeneemt kan je dit probleem makkelijk opvangen door deze om te slaan zodra je een tempel of andere religieuze plek bezoekt. Zorg uiteraard ook dat je op religieuze plekken nooit gaat zitten op een beeld of iets dergelijks. Ook het maken van een selfie met vooral een Boeddha is uit den boze.

Tijdsverschil:

In de zomertijd is het verschil met Nederland vier uur.

Treinreis:

Dat we een treinreis door Sri Lanka maken staat vast. Sri Lanka heeft namelijk maar liefst 164 gewone treinstations en 155 substations, die helaas niet altijd open zijn. Op dit moment is het echter lastig te voorspellen welk traject we exact nemen vanaf Kandy naar Ella, omdat er meestal maar een voertuig eerste klasse is, en dat is het enige voertuig dat te reserveren valt. Aangezien reserveren pas kan vanaf een maand voor vertrek kunnen we nooit de garantie geven dat dit gelukt is. Hebben we geen reservering eerste klasse kunnen bemachtigen dan reis je tweede of derde klasse en is een zitplaats helaas niet gegarandeerd, dan is je ticket namelijk -net als bij de NS- uitsluitend een vervoersbewijs. Dit is echter wel veel meer een avontuur want je reist tussen de locals. Indien we dit hebben wordt mogelijk een iets korter traject aangeboden. Maar genieten zal je!

Valuta en pinnen:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Veiligheid:

Sri Lanka staat bekend om zijn eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen helaas ook voor, hoewel zeer zelden. Je dient dus de normale veiligheidsmaatregelen in acht te nemen wat de persoonlijke bagage betreft. 

Visum:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Vervoer:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Wasgoed:

In de meeste hotels kan je je wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. 

Water:

Het water uit de kraan kan gedronken worden, maar heeft vaak een bijsmaakje. Daarom kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Op vrijwel elke hotelkamer krijg je ook standaard twee flessen water per dag gratis. Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.

Wi-fi:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Zwemmen:

Ben voorzichtig met zwemmen in zee, ga niet te ver naar open zee. Bij het zwemmen in rivieren, check eerst bij de gids of er krokodillen zijn.

Ten slotte:

Minimaal drie weken voor vertrek ontvang je via de mail de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Op de dag van vertrek dien je minimaal twee uur van tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren. Wie vragen heeft kan ons elke dag van de  week per email of WhatsApp bereiken.