HOME » EASY ENGELAND & BETOVERENDE TUINEN - DOWNLOAD TEKST

ENGELAND TUINENREIS - DAGPROGRAMMA

 

Het bekendste en meest inspirerende landschap van Engeland! 

 

We reizen door het imposante natuurgebied van de Cotswolds, met uitgestrekte groene heuvels, beboste valleien en eeuwenoude pittoreske dorpjes. Deze omgeving is van oudsher een grote inspiratiebron voor vele schrijvers. De afwisselende grondsoorten in dit gebied betekenen een grote diversiteit aan beplanting, wat zijn weerslag heeft op de tuinen in de Cotswolds. Tijdens deze reis bezoekt u meerdere privétuinen en leert u de Cotswolds echt kennen.

 

Tijdens deze reis bezoekt u de volgende tuinen (onder voorbehoud):

Dag 1: Timbers Garden

Dag 2: Hidcote Manor Garden & Kiftsgate Court

Dag 3: Bourton House Garden, Sudeley Castle Gardens & White Cottage and Nursery

Dag 4: Upton Wold, stadsbezoek Stow-on-the-Wold & Broughton Grange

Dag 5: Anne Hathaway’s Cottage, Upton House and Gardens & Bridge Nursery

Dag 6: Great Comp Garden

 

 

Timbers Garden 

Deze privétuin is een uitstekend voorbeeld van een typisch Engelse landschapstuin. Eigenaresse Sue Robinson heeft haar tuin met goed oog voor detail, kleurcombinaties en plantsoorten zelf aangelegd. Hazelaars omringen de tuin, die verder gevuld is met een moestuin, pergola, wilde bloemenweide en een stukje bosland dat prachtige uitzichten biedt op de lager gelegen vallei.

 

Hidcote Manor Garden 

De tuinen gelegen rondom Hidcote Manor worden vaak beschouwd als één van de mooiste van de Cotswolds. Deze tuinen staan bekend als echte Arts en Crafts tuinen met taxus-, hulst- en beukenhagen die een twintigtal tuinkamers afbakenen.

Wilt u alvast een kijkje nemen in Hidcote Manor Garden, klik dan op de links hieronder en neem alvast een virtuale tour door middel van een 360 graden foto.

 

Kiftsgate Court 

Ook in Kiftgate Court Gardens zijn veel Arts en Crafts invloeden te herkennen. Bijzonder is de beroemde Kiftsgate Rose, een sterk geurende witte klimroos die de helft van de rozenborder in beslag neemt. Bekijk hier alvast de plattegrond van Kiftsgate Court.

 

Bourton House Garden 

Vanwege wisselende eigenaren werden de tuinen grotendeels verwaarloosd, totdat Bourton House in 1983 door de Paice familie werd gekocht. In 25 jaar tijd toverden zij de tuinen om tot een paradijs met mooi in vorm gesnoeide heggen, kleurrijke bloemenborders en een moestuin.

 

Sudeley Castle Gardens 

Centraal in de Cotswolds ligt Sudeley Castle, wiens tuinen onderverdeeld zijn in verschillende tuinkamers, zoals de geheime tuin, de witte tuin en de oostelijke tuin. De bekendste kamer is de Queen’s Garden, genoemd naar de vier koninginnen die hier gelopen hebben. Maak alvast kennis met de prachtige gronden van Sudeley Castle Gardens door middel van deze plattegrond. 

 

White Cottage & Nursery 

De tuin is gelegen in het hart van de Worcestershire. In de formele tuin vindt u een lelievijver en een ronde rozentuin en een grote collectie aan bomen. De tuinen van White Cottage zijn een toevluchtsoord voor vogels en wild en een feest van soorten en kleuren.

 

Upton Wold 

Een met dwergcotoneaster versierde trap komt uit op een groot gazon, omsloten door strak geknipte taxushaag. Het prachtige uitzicht diende als inspiratie voor de tuin. De taxushagen hebben een deel van de tuin in diverse tuinkamers verdeeld, zoals een formele tuin, symmetrische tuin, fruit- en groentetuin en borders op kleur.

 

Stadsbezoek Stow-on-the-Wold 

Stow-on-the-Wold is een klein marktstadje, gelegen op het kruispunt van een aantal van de belangrijkste wegen in de Cotswolds. Bewonder de huisjes en hun typische Cotswolds architectuur, drink en eet wat bij één van de vele pubs, restaurantjes of bistro’s of bezoek de 11e-eeuwse St Edward’s church en het Cricket museum. 

 

Broughton Grange 

Sinds het begin van de aanleg en ontwikkeling van de tuinen in 1992 is Broughton Grange uitgegroeid tot één van de belangrijkste hedendaagse privétuinen van Engeland. De ontwikkeling van deze tuin versnelde toen tuinarchitect Tom Stuart Smith in 2001 de ommuurde tuin ontwierp. Verder vindt u hier onder andere een wilde bloemenweide, romantische borders en een charmante verzonken tuin.

 

Anne Hathaway’s Cottage 

Tijdens uw bezoek aan deze prachtige, 500 jaar oude cottage gaat u terug in de tijd en herbeleeft u een stukje Engelse geschiedenis. Dit was het ouderlijk huis van Shakespeare’s vrouw Anne Hathaway en wordt gezien als de plaats waar hij haar het hof maakte. In de jaren ‘50 is men begonnen met het aanleggen van de tuin zoals u hem vandaag ziet. Bekijk hier het familihuis van Anne Hathaway.

 

Upton House and Gardens 

Sinds de jaren ‘20 hebben deze tuinen een flinke groei doorgemaakt. Hier vindt u grote gazons, stenen trapjes, boomgaarden, een moestuin en huist Upton House nationale collecties van Aster Amellus, Aster Cordifolius en Aster Ericoïde. Nieuwsgierig? Bekijk hier een video en maak kennis met Upton House and Gardens. 

 

Bridge Nursery 

Dit is een prachtige tuin met een grote diversiteit aan planten die het goed doen op kleigrond. De eigenaren geven u graag tips en zien het als een uitdaging om een afwisselende en interessante tuin te creëren. De graspaden leiden u rond de borders, welke beplant zijn met ongebruikelijke planten.

 

Great Comp Garden 

Dit grote 17e-eeuwse herenhuis wordt omringd door terassen, lanen, begroeide muren en schitterende borders. De tuin staat al jaren bekend als één van de mooiste tuinen van Kent en huist onder andere een prachtige Italiaanse tuin, romantische ruïnes en een rustig stuk bosland waar heerlijk gewandeld kan worden.

 

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud 

Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt

 

 

 

Inbegrepen:

 • 5 overnachtingen in driesterrenhotel Kings Court;
 • 5 maal ontbijt;
 • 5 maal diner;
 • Overtocht naar Engeland per Eurotunnel;
 • Stadsplattegrond van Stow on the Wold;
 • Begeleiding door deskundige chauffeur;
 • Reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning.

 

Niet inbegrepen:

 • Eenpersoonskamertoeslag à € 75,- per persoon;
 • Tuinentrees ter waarde van ca. £ 120,- per persoon;
 • Lunches;
 • Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking;
 • Administratiekosten à € 10,- per boeking;
 • Persoonlijke uitgaven;
 • Reis- en/of annuleringsverzekering.

PRAKTISCHE INFORMATIE ENGELAND TUINENREIS:

Algemeen:
Het is mogelijk dat ter plaatse kleine wijzigingen in het programma worden aangebracht.

Bagage:
 

Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.

Eenpersoonskamer:
Tijdens de treinreis is het niet mogelijk om een coupé alleen voor jezelf te boeken. Alleenreizenden kunnen een hotelkamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 395,- (Let op, dit geldt alleen voor de hotelovernachtingen). Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.

Elektriciteit:
De netspanning is 220 Volt. In Rusland en Mongolië zijn de stopcontacten gelijk aan die in NL, in China heb je verschillende soorten stekkers, neem daarom een wereldstekker mee. In de trein heb je in het gangpad van het rijtuig en bij de toiletten, soms ook in je coupé, stopcontacten (Europese stekkers en 220 V) waar je je apparatuur mee kunt opladen.

Tijdens het verblijf in het gerkamp in Mongolië heb je vaak stopcontacten in het restaurant of het toiletgebouw en soms in de eigen ger. Eventueel kun je een splitter meenemen, zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt aansluiten op één stopcontact. In Mongolië kan de stroom voor een korte periode uitvallen, dus zaklamp meenemen! Eventueel kun je ook een powerbank meenemen.

Fooien(pot):
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten.Denk aan de chauffeurs, (stads)gidsen, personeel hotel en in het gerkamp. Om te voorkomen dat ieder steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. Bij het begin van de reis wordt door de reisbegeleider geld ingezameld voor deze pot. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 85,00 p.p. voor deze 20-daagse reis.

Fotograferen:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij een aantal bezienswaardigheden worden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.

Geldzaken:
Rusland heeft de roebel, Mongolië de tugrik (tögrög) en China de yuan (het Chinese geld heet Renminbi wat ‘geld van het volk’ betekent). Er zijn geldautomaten in Moskou, Irkutsk, Litsvyanka, Ulaanbataar (Mongolië) en Beijing. Creditcards (denk aan je pincode) zijn in Rusland en Beijing op veel plaatsen te gebruiken (ook restaurants). Vergeet niet om je bankpas vooraf in NL te activeren naar wereldwijd gebruik. Het is verstandig om voor de zekerheid contante euro’s (of dollars) mee te nemen, die u ter plaatse kunt inwisselen.


Gezondheid en veiligheid:
Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden de volgende vaccinaties: DTP, hepatitis A en buiktyfus (bij reizen langer dan twee weken). U kunt uw huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om persoonlijk advies vragen. Een kleine reisapotheek is handig om mee te nemen (aspirine, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen darmstoornissen en insectenbeten). Doordat wij zijn aangesloten bij SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds ben je bij eventuele problemen verzekerd van de waarborgen die deze organisaties bieden. De kwaliteit van het leidingwater in alle drie de landen wordt als niet veilig bestempeld. 


In de meeste (hoofd)steden waar we komen is het op straat veilig. Zoals bij veel andere landen geldt, dien je in elke grote stad op te passen voor zakkenrollers. Neem altijd je paspoort (registratiestempel/-kaart hotel) mee.

Klimaat:
Alle drie de landen waar we doorheen reizen hebben een landklimaat met warme zomers en zeer koude winters. In de vrij korte lente en herfst komen koele dagen en koude nachten voor (temperatuur tussen 10 en 20°C). In de zomermaanden ligt de temperatuur hoger met gemiddelde temperatuur tot 30°C. In juli en augustus kan het regenen. De nazomer in september heeft vaak bijzonder mooi weer.


Siberië heeft een extreem landklimaat, met zeer strenge winters en warme zomers. 's Zomers is het in Siberië - in tegenstelling tot wat mensen associëren bij de naam - flink warm met temperaturen tot boven de 30 graden. Het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt meer dan 100°C; een wereldrecord. Maar … dat gaan wij niet meemaken. Over algemeen is het voor- en najaar de beste reistijd. Het weer is dan nog aangenaam én buiten het hoogseizoen vermijd je de ergste drukte.

Het weer in september
Rusland - Moskou: 16 graden, neerslagkans 14 dagen p.m. (gemiddeld p.m. mei t/m. okt)
Moskou - Irkoetsk: 15 graden, neerslagkans 11 dagen p.m.
Mongolië - Ulaanbataar: 15 graden, neerslagkans 8 dagen p.m.
Mongolië – Terelj National Park: 16 graden, neerslagkans 23 mm. p.m. (i.v.m. verblijf op hoogte In Terelj op 1.600 m. hoogte, kan dit sterk wisselend zijn.  
China - Beijing: 26 graden, neerslagkans 7 dagen p.m.

Literatuur, websites:
* Capitool Reisgids van Moskou: zoals altijd duidelijk en met handige plaatjes en beschrijvingen.
* Sporen van Moskou naar Beijing van Fons Hannes: reisdagboek van Belg met een Hollandse instelling: voor een dubbeltje op de eerste rang      willen zitten en klagen als het dan niet goed is.
* Reishandboek TS Express Elmar 
* Steppeland van Tjalling Halbertsma: fantastisch boek geschreven door de adviseur van de Mongoolse minister-president die al heel wat van Mongolië gezien heeft.
* Het Wilde oosten, reizen in het moderne Mongolië, Julia Lawless
* Yeti jagers, Tjaling Halbertsma, Hollandia
* Mongolië, van dinosaurusspoor tot snelle paarden, Ferdie van der Walle
* Op You-tube staan vele filmpjes over de Trans Siberïe- en Trans Mongolië express
* De adembenemende reis werd in 2015 prachtig in beeld gebracht door Joanna Lumley.
* Documentaire BBC. Historische beelden wisselen de uitzichten vanuit de trein af.

Maaltijden: 
Tijdens deze reis zijn de volgende maaltijden inclusief:

10 x ontbijt (Moskou, Irkutstk, Baikalmeer, Ulaanbataar, Beijing)
3 x lunch (Mongolië)
3 x diner (Mongolië)

Overnachtingen:
In Moskou, Irkutsk, Litsvyanka, Ulaanbataar en Beijing overnachten we in goede middenklasse hotels met eigen douche en toilet. In Mongolië overnachten we 2 nachten in een 'ger', een grote tent waarin de Mongoolse nomaden van oudsher leven (2-3 bedden per ger). Het sanitair is in een apart gebouw ondergebracht en deel je met andere reizigers.  


Paspoort/visa:
Je hebt een paspoort nodig dat na de vervaldatum van het visum nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook moet je paspoort minimaal 7 lege pagina's hebben (2 voor Rusland, 2 voor Mongolië en 3 voor China). Voor deze reis moet je voor vertrek een visum aanvragen voor: Rusland, Mongolië en China. We raden je aan om 6 weken voor je vertrek je visum aan te vragen. Visa voor alle drie de landen kunnen door ons verzorgd worden voor € 349,- .

Neem enkele kopieën mee van je paspoort én visa mee om de incheck in hotels vlotter te laten verlopen. Hou er rekening mee dat je in sommige hotels je wettelijk verplicht bent je paspoort enkele uren of een dag af te geven bij de receptie (andere landen, andere wetten)! In alle landen kun je door politie etc. gevraagd worden om paspoort te laten zien (dus onderweg altijd bij je hebben). 
Bij aankomst in Rusland dien je een Entry en Departure Card (in- en uitreisformulier) in te vullen. Van de douane krijg je de Departure Card gestempeld retour. Dit document dien je zorgvuldig te bewaren Bij het uitreizen van Rusland neemt de douane dit formulier weer in.

Reis & Groepssamenstelling: 
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-33323696/53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 8 deelnemers, het maximum is 16.


Reisbegeleiding:
Deze reis wordt begeleid door ons zelf, Jules Leerintveld zal de meeste van deze reizen uitvoeren. Door onze ervaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants. In Mongolië hebben we tevens gedurende 3 dagen een lokale gids die veel kan vertellen over de gebruiken en cultuur van dit prachtige land.

Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplichtdie ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.


Telefonie en internet:

Mobiel bellen is sterk afhankelijk van je provider (informeer naar de tarieven). Het bereik in de grote steden is overal goed. Tijdens de treinreis en tijdens de tocht door Mongolië is de mobiele bereikbaarheid steeds beter (geen zekerheid).

Bellen naar buitenland,
Rusland: 8 (wacht op kiestoon), dan 10 gevolgd door betreffende landcode.
Mongolië: 001 gevolgd door betreffende landcode.
China: 00 gevolgd door de betreffende landcode.
Trans Mongolië Express: mobiele bereikbaarheid afgelopen jaren sterk verbeterd, vrijwel de gehele treinreis bereik, het signaal is echter niet overal even sterk.

Wifi: in de hotels wel, maar tijdens de treinreis en in Mongolië buiten Ulaanbataar ben je ‘internetloss’ (NP Terelj).  

VPN gebruiken in China
Het internet in China werkt vaak niet omdat een groot aantal websites is geblokkeerd door de overheid (Facebook, Youtube, Twitter, Google, whatsapp en sommige e-mail accounts, bv Gmail en Hotmail. Wil je deze websites toch gebruiken dan ben je aangewezen op een VPN (Virtual Private Network), waardoor het IP adres van je tablet, smartphone of laptop wordt afgeschermd. Via de website van Comparitech kun je controleren of ‘jouw’ websites bereikbaar zijn in China.

Tijdsverschillen:
NL - China: zomertijd 6 uur later, wintertijd 7 uur later.

NL - Mongolië: zomertijd 7 uur later, wintertijd 8 uur later. 
NL - Rusland: 11 verschillende tijdzones … Moskou: zomertijd 1 uur later, wintertijd 2 uur.
Eenmaal in de trein wordt het tijdsverschil elke dag groter.

Wassen kleding:
Mogelijk aan het Baikalmeer en in Mongolië en Beijing.

Zakgeld:
Je eigen uitgavenpatroon is hierbij uiteraard bepalend.

Rusland.Prijzen eten en drinken in grote steden Rusland vergelijkbaar met prijzen in NL. In Siberië goedkoper.
Mongolië. Niet veel extra’s nodig, programma 3-daagse o.b.v. volpension. Het gaat daar meer om een drankje en souvenirs. Rond € 10 a € 15,- p.p.p.d. is meestal ruim voldoende.
China.Eten en drinken rond € 25,- p.p.p.d. Entreegelden relatief prijzig, alcohol vergelijkbaar prijzen in NL.
Treinreis.Afhankelijk of je eet in het restauratierijtuig of eten koopt op perrons of zelf meegebrachte eetwaren. Gemiddeld budget zo’n €150,- p.p. (6 dagen).

Zwaarte van de reis:
Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken.Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren. De lange dagen in de trein kunnen intensief zijn. Een flexibele en positieve houding maakt de treinreis tot een onvergetelijke gebeurtenis.  


65+ korting:
Alleen voor inwoners alle 3 landen, niet voor buitenlanders (bij boottochten wel 60+ korting).

Ten slotte:
Ongeveer drie weken voor vertrek nemen wij weer contact met je op over de definitieve vluchtgegevens en  vliegtickets. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de  week bereikbaar per e-mail te bereiken.

DE TREINREIS EN PAKLIJST:
Naast de gebruikelijke zaken, als hulpmiddel zijn er talloze lijstjes op internet te vinden, zijn er een aantal specifieke dingen die met onze prachtige treinreis te maken hebben. We adviseren je om geen grote harde koffer mee te nemen, maar een flexibele rugzak of compacte reistas op wieltjes. Tijdens de treinreis kun je in een vierpersoonscoupé een grote (harde) koffer niet in de bagagebakken opbergen.  


* praktische kleding én warme kleding (voor- en najaar kan het flink afkoelen in Siberië en op vlaktes Mongolië)
* wereldstekker, splitter (verdeelstekker voor meerdere apparaten tegelijk), powerbank (mobiele batterij)
* normale wandelschoenen, pantoffels/slippers (voor in de trein), oordopjes
* dagrugzakje, regenponcho of wind-/regenjack, handdoekje
* zwemkleding (voor een duik in het Baikalmeer of een bezoek aan een banya)
* zonnebril en hoofddeksel, zaklamp, reisgidsen
* toiletartikelen, desinfecterende handgel, ‘natte doekjes’ (ook voor schoonmaken ramen treincoupé), toiletrol (niet altijd aanwezig in de trein)
* plastic zakken (provisorische vuilnisbak, niet altijd geen prullenbak in coupé)
* drinkbeker, bord, bestek, zakmes
* oploskoffie, thee, soep, noodles (voor gebruik tijdens de treinreis)
* voorraadje eten/lekkers tussendoor: pinda’s, nootjes, biscuit, chocolade etc.
* euro en/of dollarbiljetten (altijd gemakkelijk om cash te kunnen wisselen)

Russen zijn heel goed in het delen met anderen: eten, drank, cadeautjes enz.). Ervaring leert dat het leuk is om persoonlijke geschenken mee te nemen uit eigen land en stad: ansichtkaarten NL/BE, drop, kleine klompjes enz. Bij Xenos kun je kleine doosjes en klompjes met Delftsblauw motief kopen voor 1 a 2 Euro.

Niet nodig:
In de coupé krijg je een schoon laken, kussensloop en soms handdoekje uitgereikt. Soms wordt hier een vergoeding (circa 3 euro) voor gevraagd. Een lakenzak of kussensloop is dus niet noodzakelijk. Maar als je dit prettiger vindt, kun je dit uiteraard gewoon meenemen. Ook hoef je geen slaapzak  mee te nemen (bij de overnachtingen in de ger in Mongolië zijn bedden en beddengoed aanwezig).

Eten tijdens treinreis:
De restauratierijtuigen hebben een beperkt aanbod ontbijt, lunch, diner (tussen € 8,- en € 15,-). Per dag bekijken we wie het diner in de restauratiewagen wil gebruiken i.v.m. reserveringen (vaak noodzakelijk). Op de lokale stations worden door baboesjka’s, Russische moedertjes, lokale snacks en eigengemaakte maaltijden aangeboden met het beste uit de moestuin. Blini’s (kleine pannenkoekjes) gevuld met vlees, vis, kaas, vruchten, groenten enz. Dit is niet alleen leuker, maar ook goedkoper! Maar ... dit is geen garantie dat je dit elke dag, elke paar uur ook kunt kopen, want zij worden door de Russische overheid helaas steeds meer geweerd van de stations.  


De treinen maken regelmatig een korte stop van 10 tot 40 minuten. Voor aanvulling van het menu kun je bij de perronkiosken onderweg terecht (brood, frisdranken, chips, noodles, koekjes, fruit, eieren etc.). Een indicatiebedrag voor de gehele treinreis ligt tussen de € 100,- en € 150,- p.p., afhankelijk van wat je zelf al meeneemt en koopt onderweg en hoe vaak je in het restauratierijtuig gaat eten. Hier kost een ‘3-gangenmaaltijd’ tussen € 12,- en € 16,00 p.p. De maaltijden in de Chinese trein kan aanmerkelijk duurder zijn. Er zijn ook alcoholische dranken verkrijgbaar, wijn is echter zeer prijzig. Vegetariërs beleven geen culinaire hoogtepunten, maar langzaam wordt dit steeds beter.

In ieder rijtuig is een samovar (waterkoker) aanwezig. Je kunt zo zelf een thee of koffie maken of een soepje of noodles bereiden. Vaak is er tegenover de waterkoker een punt waar je drinkwater kunt tappen. Koffie is vaak niet van goede kwaliteit. Oploskoffie (Nescafé), thee, instant soepjes zijn gemakkelijk om mee te nemen. Voor elk (volgende) gedeelte van de treinreis nemen we de tijd om in een lokale supermarkt je drink- en eetvoorraad aan te vullen. Er zijn reizigers die hun koffer vooraf volstouwen met etenswaren. Dat is dus niet nodig!

Verblijf in de coupé:
Je krijgt je standaard een plaats/bed in de 2e klas. Ieder rijtuig telt negen 4-persoonscoupé’s met aan weerszijden twee bedden boven elkaar. Overdag kun je comfortabel op de onderste bedden zitten. Per rijtuig zijn er twee was- en toiletruimtes. Uiteraard is het voor veel trajecten ook mogelijk om tegen een toeslag een 2-persoonscoupé te boeken. Er is meestal maar één 1e klasse rijtuig aanwezig. Deze is voorzien van acht 2-persoonscoupé’s met aan weerszijden een bed. In de treinen zonder 1e klas is het mogelijk om in de 2e klas een 4-persoonscoupé voor twee personen te boeken. In de trein In de trein worden onze reizigers zoveel mogelijk bij elkaar ingedeeld. Dit wordt door de meeste reizigers gewaardeerd.


De provodniki/provodnitsa (conducteur/conductrice) zorgt voor het reilen en zeilen in het rijtuig: orde en netheid,   tickets controleren, wagon schoonhouden, ingang bewaken tijdens stops, regelen verwarming, veiligheid. Per rijtuig zijn er twee aanwezig, één voor de dag en één voor de nacht.