HOME » DOWNLOAD TEKST ZUID-AFRIKA BETOVEREND VOOR PRINTER

BETOVEREND ZUID-AFRIKA - COMPLEET DAGPROGRAMMA (21 of 14 dagen)

Deze gegarandeerde reis heeft momenteel nog voldoende plaatsen beschikbaar voor de reis van 11 november 2020.

 

Wie nog nooit in Afrika is geweest maar wel op zoek is naar een land met een overweldigende natuur, rijke variatie aan dieren (inclusief uiteraard The Big Five) en een enorme rijke cultuur aan historische gebouwen en mensen; hoeft niet langer te zoeken. Deze 22-daagse reis door Zuid-Afrika biedt dit alles. En nog veel meer. Zuid-Afrika wordt niet voor niets vaak omschreven als 'de hele wereld in een land'.

Reisorganisatie Grensloos Genieten neemt je in exact drie weken mee op een energieke wereldreis door een van de mooiste landen ter wereld. Behalve safaris in de mooiste Nationale Parken (Kruger, St. Lucia Wetlands, Hluhluwe-iMfolozi) ontdek je ook nog eens twee prachtige ‘buurlanden’ (Swaziland & Lesotho) van Zuid-Afrika. Met een comfortabele minibus reis je vanaf Johannesburg duizenden kilometers door de meest afwisselende landschappen voordat je deze onvergetelijke ontdekkingstrip eindigt in een van de leukste steden ter wereld: Kaapstad. Geniet hier van de relaxte sfeer, heerlijke klimaat en de fantastische wijnen die hier elke dag geproduceerd worden.

 

Dag 1: Johannesburg

Laat in de middag vlieg je vanuit Amsterdam –als het even mogelijk is qua beschikbare vluchten- rechtstreeks naar Johannesburg. Soms echter hebben we een vlucht (met een korte tussenstop) via Parijs of een andere stad. De volgende ochtend arriveer je in elk geval uitgerust (door het ontbreken van tijdsverschil, alleen in de winter is er een uur verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika) op OR Tambo, de internationale luchthaven van de grootste stad van Zuid-Afrika. Alhoewel Jo’burg (of Jozi, zoals de stad liefkozend wordt genoemd door de inwoners) niet tot een van de drie hoofdsteden van het land behoort, is het wel het kloppende hart van de Zuid-Afrikaanse economie en tevens de zetel van het grondwettelijke hof.

 

Dag 2, 3 & 4: Blyde River Canyon & Kruger National Park

Jammer genoeg is Johannesburg, de ‘City of Gold’, een niet al te veilige stad voor buitenstaanders, hierdoor vertrekken we direct voor een rit van bijna 500 kilometer naar de meest oostelijke provincie van Zuid-Afrika. Na deze lange, maar mooie eerst tocht nemen we onze welverdiende intrek in de fraaie, landelijke omgeving van Sabie/Hazyview. Enkele tientallen kilometers verder ligt het oudste wildpark van Zuid-Afrika, al sinds 1898 worden de vele tientallen wildsoorten hier wettelijk beschermd. Drie nachten van deze droomvakantie zitten we op een mooie locatie van waaruit we op dag 3 en 4 excursies ondernemen naar Blyde River Canyon en Kruger National Park. Dag 3 ga je volop genieten van deze mooie dagtocht -toepasselijk getiteld Panoramaroute- door de ruige natuur van de Blyde River Canyon, een spectaculaire kloof van zo'n 26 kilometer. De uniek gevormde rotsformaties die je hier overal aantreft zijn ontstaan door de woeste draaikolken bij het samenkomen van de rivier de Blyde en de Treur.

Dag 4 is onze eerste echte kennismaking met het Afrikaanse wild. Alhoewel je nooit de uitkomst van een ‘gamedrive’ kan voorspellen, is de kans zeer groot dat je vandaag een rijke variatie aan dieren gaat zien. Uiteraard in hun natuurlijke omgeving van het ‘Great Limpopo Transfrontier Park’, zoals de officiele overkoepelende naam heet van dit grensoverschrijdende park dat ook grenst aan Mozambique en Zimbabwe. Aangezien Kruger NP de grootste populatie aan olifanten ter wereld herbergt (ruim 11.000), durven we wel de voorspelling aan dat je deze machtige vegetariers live gaat meemaken. Vroeg in de ochtend van dag 4 vertrekken we voor deze eerste zoektocht, waarna we enkele uren later een welverdiende siesta nemen in een van de omheinde kampementen die dit onmetelijke park telt. Diep in de middag volgt poging twee om zoveel mogelijk dieren te spotten. Op tijd voor het avondeten arriveer je weer in ons comfortabele verblijf.

 

Dag 5 & 6: Swaziland

Op dag 5 verlaten we Zuid-Afrika en steken we over bij een van de vele grensovergangen naar Swaziland, dat officieel sinds 2018 het koninkrijk eSwatini heet. Alleen de rit er naar toe is al een feestje op zich. De plantages in de heuvelachtige groene valleien hangen vol met heerlijke vruchten als mango en andere gezonde lekkernijen. Tijdens ons verblijf in dit fraaie land bezoeken we een van de vele lokale markten, waar toeristische snuisterijen uitnodigend lonken. Tevens kan je hier lokale kunstenaars aan het werk zien die verfijnde houtsnijwerken maken. Dit land kent overigens een ietwat vreemde politieke constructie, want zowel Mbabane (bestuurlijk) als het iets zuidelijker gelegen Lobamba (koninklijk) fungeren als hoofdsteden. En alhoewel Swaziland pas sinds 1968 onafhankelijk is, wonen er al ruim 100.000 jaar mensen. De huidige bewoners (Swazi’s) sinds het eind van de 18e eeuw, blanke kolonisten arriveerden in hun kielzog enkele tientallen jaren later.

Dag 6 is een vrije dag die je kan invullen door lekker te relaxen of een van de vele optionele excursies (fietsen, wandelen, paardrijden, game drive) te boeken in het nabij gelegen Mlilwane wildreservaat. Omdat dit een van de weinige wildparken in Afrika is waar geen gevaarlijke roofdieren zitten, mag je hier al wandelend genieten van al het moois dat deze fascinerende plek te bieden heeft. Of pak de mountainbike en fiets tussen de vele kuddes zebra’s of giraffen door! De bijbehorende lodge is tevens een van de beste plekken om een traditionele dans te aanschouwen. Zorg wel dat je je dansschoenen aan hebt, want bezoekers van deze swingende show wordt vaak gevraagd om ook hun heupen te laten swingen…

 

Dag 7 & 8: St. Lucia

Vanaf de hooglanden van Swaziland dalen we op dag 7 af naar de kustlijn van de Indische Oceaan, de eerste keer (maar zeker niet de laatste!) dat we tijdens deze reis persoonlijk kennismaken met de relaxte Zuid-Afrikaanse strandsfeer. Het sfeervolle St.Lucia is deze twee dagen onze thuishaven, van waaruit je een veelvoud aan optionele excursies kunt ondernemen, onder meer naar het aanbevelingswaardige ‘Greater Wetlands St. Lucia NP’, dat ook wel bekend staat als het iSimangaliso Wetland Park. Dit door UNESCO beschermde gebied kenmerkt zich door haar weelderige koraalriffen en rijke variatie aan vis, dier en vogelsoorten. Een romantische avondcruise bij zonsondergang –met uitzicht op de badende nijlpaarden, krokodillen (er leven er hier ruim 2.000!) en kwetterende vogels- is een van de vele optionele tochten die je ter plekke kan boeken bij je reisleider. 

Op dag 8 ben je wederom vrij om te relaxen, al adviseren wij je met klem om een optionele gamedrive te boeken naar Hluhluwe-iMfolozi Game Reserve. Al zegt deze tongbrekende naam je waarschijnlijk niet veel, maar dit is ons meest favoriete Nationale Park van Zuid-Afrika. Ooit was dit het private jachtdomein van de legendarische koning (lees: vechtersbaas) Shaka Zoeloe, die zijn volk (de Zulu’s) wereldwijd bekend maakte door zijn vele veroveringen. Dit heuvelachtige park herbergt vele diersoorten, waaronder vele imposante witte neushoorns.

 

Dag 9: Durban

Het subtropische Durban is vandaag ons volgende doel. Tegenwoordig heet deze stad in de Zoeloe taal eThekwini, terwijl het in de tijd van de blanke overheersing bekend stond als Port Natal. Welke naam je ook koppelt aan deze bruisende metropool, wij weten zeker dat je deze dag gaat genieten van al het moois dat Durban te bieden heeft. Dankzij de aantrekkelijke stranden en het subtropische klimaat is dit een van Zuid-Afrika's meest geliefde strandbestemmingen. Mede daarom is helaas ook de criminaliteit van enorme proporties, waardoor we in deze stad ook maar een nacht verblijven. En waar vroeger deze voormalige vrijplaats van criminelen voornamelijk werd bewoond door piraten, schipbreukelingen, jagers en slavenhandelaren; anno 21e eeuw tref je hier Afrika's grootste populatie van Indiërs aan waardoor je verzekerd bent van een heerlijke kruidige maaltijd. En ondanks dat je in Durban extra alert moet zijn op je persoonlijke eigendommen, weten we zeker dat je geniet van de zogenaamde Golden Mile, een veilige wandeling langs de meest bekende attracties, waaronder het indrukwekkende aquarium en dolfinarium.

 

Dag 10 & 11: Drakensbergen

De majestueuze Drakensbergen vormen onze volgende eindbestemming. Moeder Natuur heeft hier niet op een onsje meer of minder gekeken toen het deze regio haar natuurlijke schoonheid gaf. De Zulu's hebben het hoogste en langste bergmassief van Zuid-Afrika een passende titel gegeven: uKhamlamba ('barrière van de speren'). Vooral de zonsondergangen zijn spectaculair, voornamelijk door de kleur en lichtvallen op de ruige rotsformaties. Ook de vele honderden grotten zijn spectaculair en geliefd, zelfs al duizenden jaren geleden toen de toenmalige bewoners (San/Bushmen) hier hun wereld vereeuwigden met prachtige rotstekeningen. De tweede dag hier kan je een prachtige wandeling maken door dit ruige gebied. Er is keuze genoeg. Vogelliefhebbers komen in de Drakensbergen eveneens aan hun trekken, want vele vogelsoorten fourageren graag in dit bergachtige terrein. 

 

Dag 12 & 13: Lesotho

Het enige land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter ligt, met de 3482 hoge Thaana Ntlenyana als absolute uitschieter, is letterlijk en figuurlijk ons volgende hoogtepunt: Lesotho. Maar voordat we in dit volledig door Zuid-Afrika omsloten land via spectaculaire wegen arriveren,rijden we eerst nog door het Golden Gate Highlands NP. Eenmaal in het straatarme Lesotho verbazen de meeste bezoekers zich over de prettige ontvangst door de goed gehumeurde Basotho-bevolking. Schakel wel een tandje lager op alle vlakken, want de snelheid van het leven in het 'Koninkrijk in de hemel' gaat wel een tikkeltje langzamer dan in onze haastige Westerse samenleving. Het contrast met het moderne Zuid-Afrika is dan ook groot.

In de omgeving van Malealea overnachten we twee nachten, waarbij je op dag 13 kan genieten van het eenvoudige leven dat hier de klok slaat. Verschillende opties zijn hier mogelijk, waaronder een bezoek aan een creche, dorpswandeling met kruidentuin bezoek of een pony trekking. Of is een bezoek aan een lokale 'bierbrouwerij' of een traditionele medicijnenman (sangoma) meer iets voor je, die tegen betaling van enkele euro's je toekomst voorspelt. Wel dien je dan zelf eerst de botten en beenderen te schudden die deze wijze oude man gebruikt als 'leesmateriaal'. De boekers van de 14-daagse reis stappen hier op het vliegveld voor een vlucht naar Johannesburg, Zuid-Afrika (kosten niet inbegrepen, rond de €100) van waar ze zelfstandig terug vliegen naar Nederland.

 

Dag 14: Graaff-Reinet

De vierde oudste stad van Zuid-Afika, Graaff-Reinet, is de volgende bestemming tijdens deze enerverende rondreis. Stel je in op een lange, lange, lange reisdag door de uitgestrekte, dorre Karoo. Zuid-Afrika is nou eenmaal een enorm groot land met niet altijd snelle autowegen. Deze historische oude stad biedt volop herinneringen aan het Britse en Hollandse verleden. Het zal je geen moment vervelen, waarbij vooral liefhebbers van kunst volledig aan hun trekken komen. Het oude centrum biedt genoeg vermaak, zowel qua restaurants, cafes, musea als galerieën. Omkade vele Kaap-Hollandse en Victoriaanse panden zijn een lust voor het oog. Liefhebbers van een lekker stukje vlees als lam, struisvogel en een sappige ‘boerewors’ mogen zich hier weer even Bourgondier voelen, terwijl liefhebbers van toetjes mogen gaan genieten van zoetige delicatessen als ‘koeksisters’, ‘melktert’ of de legendarische ‘malva pudding’.

 

Dag 15: Richting de kust

Pech krijgen in dit lege landschap is niet echt aan te bevelen, gelukkig arriveren we in de vroege namiddag ten noorden van Port Elizabeth, waar we in het midden van een prachtige natuur overnachten. In de vele wildparken die hier liggen vind je behalve olifanten, giraffen en zebra's ook nog eens buffels, leeuwen, kudu, aasgieren en nog vele honderden andere soorten dieren en vogels aan. Uiteraard heb je ook hier weer de mogelijkheid tot het boeken van diverse optionele excursies, waaronder een trip naar het (redelijk) nabij gelegen Addo Elephant NP. Veel dichterbij en ook super interessant is een bezoek aan een opvangcentrum waar jonge cheetahs/leeuwen en luipaarden worden klaar gestoomd voor een herintroductie in de vrije natuur.

 

Dag 16: Aan de kust

Vandaag maak je de hele dag kennis met de prachtige Tuinroute. Een route die van Mossel Bay (ten oosten van Kaapstad) helemaal de countouren van de kustlijn volgt tot aan Stormrivier in de Oostkaap. Langs de kust van de warme Indische oceaan passeer je onderweg ruige stukken kustlijn, commerciële plantages en ‘fynbos’. Adrenalineliefhebbers zullen zich hier vermaken bij de hoogste bungeejump ter wereld (vanaf de Bloukransbrug), of voel je even Tarzan bij de ‘bomentoppentour’. Soms zien we onderweg walvissen, scholen dolfijnen of de veel zeldzamere orka's vlakbij de kust zwemmen. Wie gewoon wil genieten van een mooie wandeling in dit schitterende gebied is ook hier op zijn plaats. We overnachten in de buurt van de Indische Oceaan.

 

Dag 17: Route 62

Voordat we de kustlijn verlaten, bezoeken we eerst nog het lieflijke plaatsje Knysna. Vanuit een prachtig gelegen heuveltop overzie je dit rijkeluisoord. Iets verderop ligt Oudtshoorn, in de hele wereld beroemd om zijn struisvogels. Dit is een van de beste plekken om een struisvogelbiefstuk te eten, een van de vele lekkernijen van dit land. Na een bezoek aan een struisvogelfarm, begint een van de mooiste autoroutes van deze reis: Route 62. Als de tijd het toelaat kunnen we vandaag ook nog een bezoek brengen aan de Cango Caves, het grootste druipsteencomplex van Afrika en een van de mooiste ter wereld. Al is de totale lengte ruim 4000 meter, onze (eventuele) 'Adventure Tour' is stukken korter. Sommige spleten zijn echter zo smal, dat dit niet voor ieder lichaam geschikt is... In de prachtige omgeving van Route 62 overnachten we na deze inspannende, maar onvergetelijke roadtrip. 

 

Dag 18: Stellenbosch

Vandaag rijden we via de ruige binnenlanden richting de eeuwenoude wijngebieden van Zuid-Afrika. Maar voordat we zover zijn, vereren we eerst Route 62 nog met een bezoek. Het woestijn-achtige landschap van de Karoo is vandaag onze grootste vriend en vijand en al mag het landschap behoorlijk dor zijn, de luchten zijn meestal buitengewoon interessant. Hier krijg je het Amerikaanse roadmovies gevoel en voor vele Zuid-Afrikaners is dit de mooiste bergroute van het land. Stellenbosch is de tweede oudste nederzetting van de blanke kolonisten en heeft de prachtige bijnaam ‘Eikestad’, waarbij het direct een link legt naar de vele vaten wijn die hier gemaakt –en geconsumeerd- worden. Het stadje zelf biedt volop vermaak, zelfs al ben je geen wijnliefhebber. In het hart van deze charmante streek brengen we de nacht door, uiteraard pas na een bezoek te hebben gebracht aan een van de vele wijnproeverijen in een van de mooiste wijnhuizen van het land.

 

Dag 19, 20 & 21 & 22: Kaapstad

Kaapstad -oftewel de 'Mother City' genaamd- is de meest populaire toeristische attractie van Zuid-Afrika, al snel ontdek je waarom. Met fameuze hoogtepunten als de imposante Tafelberg (1086m), V&A Waterfront & aquarium, Robbeneiland, botanische tuin van Kirstenbosch en de legendarische Kaap de Goede Hoop komen we de komende dagen-ondanks onze drie nachten verblijf hier- tijd tekort in deze boeiende metropool. Ook de vele musea, waaronder onze favoriet de South African National Gallery, herbergen ongetwijfeld een of meerdere tentoonstellingen van je keuze. Heb je geen zin om ver te reizen? Op de hartje centrum gelegen Long Street en Bree Street kan je alleen al een dag doorbrengen door je te vermaken met de vriendelijke locals en het bezichtigen van de vele Victoriaanse gebouwen. Ook de kleurrijke Bo-Kaap, de Maleisische wijk, is een Must See. De unieke cultuur, levensstijl en en persoonlijkheid van de Kaapse moslimgeenschap mag je niet missen.

Uiteraard spenderen we tevens een dagexcursie aan het meest zuidelijke punt van Afrika: Kaap de Goede Hoop. Ook de ietwat komische enclave van de Afrikaanse penguins bij Boulders Beach in Simonstown behoort deze dag tot de bezienswaardigheden. Op de terugreis rijden we via een spectaculaire kronkelweg naar 'Chapman's Peak Drive', een van de mooiste kustwegen ter wereld. Vergeet overigens niet in Kaapstad te genieten van de vele stranden en de verfijnde keuken, waarbij vooral de visgerechten en de welbekende Bobotie de absolute blikvangers zijn. Kaapstad is tevens een van de beste steden in Zuid-Afrika om een 'township tour' te boeken. Vanuit Kaapstad vliegen we terug naar Nederland.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14-daagse reis:

Voor diegenen die 'maar' twee weken van Zuid-Afrika kunnen/willen genieten, hebben we een unieke aanpassing in ons reisaanbod gemaakt. Je stapt gewoon met de rest van de groep op het vliegveld in Amsterdam in voor deze prachtige reis. Je bezoekt dus 'gewoon' Kruger NP, Swaziland, Durban, Drakensbergen en Lesotho. Maar waar de groep na 14 dagen verder reist van Lesotho naar Graaff-Reinet, vliegen deze 14-daagse boekers vanuit Lesotho door naar Johannesburg. Deze extra vlucht is niet inbegrepen in het eerder vermelde reisprogramma waardoor deze extra kosten voor eigen rekening zijn (circa € 100). Uiteraard zal Grensloos Genieten dit ticket vooraf boeken, het extra bedrag zal dan op de factuur komen te staan. 

 

Verlenging van een week:

Wie wil kan langer op eigen gelegenheid in het bruisende Kaapstad verblijven. Uiteraard dienen wij dit voor het maken van deze boeking te weten en eventuele meerkosten door verandering van het (gezamenlijke) vliegticket worden volledig doorberekend. Uiteraard helpen wij -indien gewenst- ook met het boeken van een accommodatie voor de extra dagen in Kaapstad.

 

Inbegrepen:

 • Vliegticket retour Zuid-Afrika voor een maximum tarief van € 750, voor een eenmalige meerprijs van €150 tot € 500 kan je rechtstreekse KLM-tickets bestellen voor de heen- en terugreis i.p.v. vluchten met een korte tussenstop in Europa 
 • Handbagage (ruimbagage is verkrijgbaar tegen een extra vergoeding)
 • Alle overnachtingen, incl. ontbijt
 • Vervoer in een comfortabele minibus
 • Dagtrip naar Blyde River Canyon
 • Dag entree voor Kruger National Park & twee gamedrive's in onze minibus
 • Twee extra landen: Swaziland & Lesotho
 • Bezoek aan lokale markt Swaziland
 • Beachtown St. Lucia
 • Legendarische autoritten, waaronder de Drakensbergen, Tuin Route, Route 62 en Chapman's Peak Drive
 • 'Hollandse stadjes' Graaff-Reinet & wijngebied Stellenbosch
 • Stadsbezoeken Durban & Kaapstad
 • Dagtrip naar Kaap de Goede Hoop (excl. toegangsgelden NP, penguin kolonie)

 

Niet-inbegrepen:

 • Overige maaltijden & drankjes
 • ruimbagage (€ 40 tot € 80 per koffer, afhankelijk van airline)
 • Fooienpot € 50 p.p.
 • Huur van evt. lokale gidsen
 • Overige (optionele) excursies en entrees: (o.a. Mlilwane Wildlife Sanctuary, Greater Wetlands St. Lucia NP, Hluhluwe-iMfolozi Game Reserve, Golden Gate Highlands National Park, Addo Elephant National Park, Tsitsikamma National Park, struisvogelboerderij Oudtshoorn, Table Mountain National Park, Boulders Beach, wijntour Kaapstreek, township tour Kaapstad)

Min.max. aantal deelnemers: 4/12.

PRAKTISCHE INFORMATIE:

Afstand:

De afstand die wij tijdens deze reis vanaf Johannesburg tot aan Kaapstad afleggen is bijna 4.000 kilometer.

 

Bagage:

Een grote (harde) koffer is niet echt handig op deze reis, zeg maar gerust 'not done'. Dit vanwege de beperkte bagageruimte in de bus. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer.Het liefst zien wij onze reizigers met een zo klein mogelijke, flexibele reistas (evt. op wieltjes) of rugzak. Als je twijfelt, neem dan gerust contact met ons op en wij adviseren je over je 'tassenkeuze'. Het is wellicht een idee om thuis nog eens door de kledingkast te gaan en setjes kleding mee te nemen die anders wellicht in de ‘Zak van Max’ zouden belanden. Onderweg bezoeken we namelijk plekken waar een schrikbarende armoede heerst: werkelijk alles is hier bruikbaar. Eenmaal deze kleding in Zuid-Afrika gedragen, weten wij onderweg meer dan voldoende plekken (kindertehuizen, ziekenhuizen, opvangcentra, townships) waar deze kleding achter gelaten kan worden. Ook je (oude) ondergoed krijgt hier gaat een nieuwe bestemming. Voordeel is tevens dat je op het eind (of onderweg) van deze enerverende reis je tas kunt vullen met de vele leuke souvenirs die Zuid-Afrika te bieden heeft.

 

Elektriciteit:

Zuid-Afrika telt twee soorten stekkers, een zoals wij, de ander is met een soort driepoot. Beide soorten zijn voor 220-230v. De driepoot is het meest handige om te hebben. Heb je deze vooraf nog niet gekocht? Geen nood, onderweg zijn er meer dan genoeg plaatsen waar deze voor een habbekrats gekocht kunnen worden.

 

Fooien:

Het is in Zuid-Afrika gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen e.d. worden betaald. De richtlijn voor deze fooienpot bedraagt € 50 p.p. voor deze 21-daagse reis, waarvan circa de helft van het bedrag gaat naar hotelpersoneel (€ 1 p.p.p.d.) en de rest naar gidsen onderweg. Evt. extra fooien voor kamermeisjes en restaurants zijn NIET in dit bedrag meegerekend, hiervoor zal de reisleider ter plekke een indicatie en handige tips geven. Het is waarschijnlijk nuttig om te weten dat het meeste personeel in de toeristische sector in Zuid-Afrika schandalig weinig betaald krijgt voor hun geleverde diensten door hun werkgevers, zij dienen door hun attente en dienstverlenende gedrag hun 'eigen kostje bij elkaar te scharrelen'. Een bedrag van 10% tot 15% fooi geven per rekening in restaurants en cafes is eerder de regel dan uitzondering. 

 

Geld:

De munt van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is één van de sterkste en belangrijkste Afrikaanse valuta en is onder te verdelen in honderd centen. Het grote voordeel ten opzichte van de meeste andere munten is dat de Zuid-Afrikaanse Rand ook in het buitenland weer teruggewisseld kan worden voor euro's. Fijn als je wat geld over hebt na je reis. Vrijwel de gehele reis betalen we alle uitgaven die we doen met de Zuid-Afrikaanse Rand. Deze is op de meeste plekken gewoon te pinnen uit de vele geldautomaten die Zuid-Afrika telt. In Swaziland en Lesotho betalen we respectievelijk met de Liliangeli en de Maloti, al wordt ook daar de Rand breed geaccepteerd, dus wisselen is eigenlijk niet nodig. Let op: omgekeerd is dat overigens niet zo... Het gebruik van een creditcard adviseren wij om dit -buiten de grote steden om- tot een minimum te beperken, dit vanwege het gevaar van scammen. Het wisselen van contante Euro's of US Dollars is redelijk makkelijk (doch soms tijdrovend) bij banken en geldwisselkantoren. Zuid-Afrika is voor Afrikaanse begrippen een zeer welvarend en ontwikkeld land. Dit geldt zeker ook voor de sterke en sterk ontwikkelde financiële sector. In praktisch elk dorp heb je wel een pinautomaat - kijk vooral ook altijd bij de tankstations. Alle banken accepteren zowel Visa als Mastercard creditkaarten en ook de normale Nederlandse bankkaarten met het Maestro logo. In nagenoeg alle hotels en restaurants kun je net zo goed met creditkaart als met cash betalen. Zelfs in de supermarkt is de creditcard een heel normaal betaalmiddel. Zuid-Afrika is, in vergelijking met Europa een goedkoop land, maar net iets duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen. Het land is nu eenmaal welvarender. Voordeel is wel dat het leefgemak daardoor ook veel hoger ligt dan in andere delen van Afrika met mooie huizen, digitale televisie, afgeladen supermarkten en top-of-the-bill ziekenhuizen en doktersposten.

Uitgave voorbeeld: kosten in Rand (15 Rand is 1 euro, 2018)

 • Alcohol, Flesje Black label bier in café, 10
 • Pot thee op een terras, 12
 • Boerewors bij hotdogstand, 10
 • Mobiele telefoon, Simkaart, 20
 • Souvenir, Houten beeldje, 60
 • Diner in een wegrestaurant/winkelcentrum: 130
 • Fles wijn in een gemiddeld restaurant: 120
 • 1 liter benzine: 18

 

Groep:

Het minimum aantal personen voor deze reis bedraagt vier personen, het maximum is acht. Ook maken wij reizen op maat voor groepen groter dan acht personen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op: genieten@grensloosgenieten.nl .

 

Hotels:

Gedurende deze reis maken wij gebruik van een grote variatie aan overnachtingsmogelijkheden. Dit varieert per reis van hotel tot bungalow, van appartement tot chalet en van tented camp tot traditionele beehive en of guesthouse. Pas vlak voor de vertrekdatum worden de definitieve accommodaties bekend gemaakt. De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 500. Het is tevens mogelijk om een kamer te delen met een persoon van het zelfde geslacht (indien aanwezig uiteraard) zonder een extra bijbetaling van de eenpersoonstoeslag. Alle personen die bij ons individueel boeken, krijgen van ons automatisch het verzoek of ze dit willen. Wel vragen wij je eerst de eenpersoonstoeslag te betalen, wanneer er twee personen van hetzelfde geslacht bereid zijn om een kamer te delen, dan storten wij een bedrag van € 500 direct terug.

Internet & Telefoon:

Al is de snelheid van internet minder snel dan wij in Nederland (en Belgie) gewend zijn, het is tegenwoordig overal beschikbaar. In de meeste cafes en restaurants is gratis Wi-Fi verkrijgbaar, soms echter tegen betaling door het inloggen via betaalde sites als Skyrove en Red Button. In Lesotho en Swaziland is de bereikbaarheid van de digitale snelweg overigens vele malen minder dan in Zuid-Afrika. Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan een Zuid-Afrikaanse simkaart te kopen. De beste plek hiervoor is op de luchthaven van Johannesburg. Daarmee bel je prepaid en de simkaart zelf kost niet meer dan een euro of twee. Als je veel wilt bellen maar je telefoon heeft simlock, dan loont het zelfs misschien de moeite ook een Zuid-Afrikaanse telefoon te kopen. Dat kan al voor omgerekend tien euro. Waar koop ik een simkaart in Zuid-Afrika? Zuid-Afrika is een land van grote shopping malls. In al deze winkelcentra vind je winkels van de belangrijkste providers Vodacom, MTN en Cell. Je kunt echter ook in grote supermarken als Pick & Pay en Checkers simkaarten kopen. Op dezelfde plekken, maar ook in kiosken en van verkopers bij het stoplicht, koop je baltegoed  Zuid-Afrikaanse steden barsten van de internetcafés waar je tegen een heel redelijk prijs op internet kan. Steeds meer cafés en restaurants in Zuid-Afrika bieden bovendien gratis wifi, ofwel draadloos internet aan. Dan kost het je dus niet meer dan een kopje koffie of een biertje. Je moet dan wel een laptop of een smartphone bij je hebben uiteraard...

 

Literatuur & Films:

Wie vooraf een 'goed boek' of een 'mooie film' wil lezen/kijken over Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland, raden wij de volgende titels aan:

 • The Housemaid's Daughter van Barbara Mutch (over Apartheid in de Karoo)
 • Report Before Daybreak van Brent Meersman, roman over Kaapstad
 • Khayelitscha van Steven Otter, over het leven van een blanke journalist in Kaapstad
 • District 9, beetje absurde SF film over 'grote buitenaardse garnalen' die Johannesburg/Soweto overnemen
 • Chappie, over gangsters die een robot kidnappen in Johannesburg
 • Mandela (Long Walk to Freedom), film over het indrukwekkende leven van deze welbekende vrijheidsstrijder/eerste zwarte president

 

Klimaat:

Er zijn maar drie maanden per jaar in Zuid-Afrika dat het weer in onze ogen perfect is, dat zijn de maanden februari, maart en november. Temperaturen zijn dan (nog) niet te hoog, maar wel warm genoeg om relaxed te genieten van alle flora & fauna en de stranden. Een andere belangrijke reden is dat de prijzen van de accommodaties dan nog betaalbaar zijn, waardoor wij deze prachtige reis voor een (in onze ogen) schappelijke reissom kunnen aanbieden.

 

Maaltijden:

Het ontbijt is deze reis inclusief, voor de andere maaltijden zijn er bijna elke dag voldoende mogelijkheden. Wanneer er geen restaurant voorradig of nabij is, zal de reisleider voorstellen om een 'braai' te doen. De kosten worden dan hoofdelijk omgeslagen voor deze barbecue Zuid-Afrikaanse stijl. Vegetariërs hebben ietwat minder keuze dan vleesliefhebbers, veganisten daarentegen hebben het heel wat moeilijker om een gevarieerde maaltijd bij elkaar te sprokkelen.

 

Reisleider:

De chauffeur en reisleider van deze groep is Theo Leerintveld, al meer dan 33 jaar actief in de reiswereld. Hij kent Afrika als zijn broekzak en heeft deze reis zelf uitgezet. Als belangrijkste taak ziet hij om de groep een onvergetelijke vakantie te bezorgen en ze ‘het echte Afrika’ te laten beleven. Onze gasten mogen alles verwachten wat in bovenstaande programma beschreven staat, plus nog de nodige extra's. Dit zal per reis verschillend zijn. De reisleider zal dit vooraf kenbaar maken aan de groep en inventariseren welke mogelijkheden er zijn en de (eventuele) kosten met de groep ter plekke bespreken.

 

Religie & Tradities:

Driekwart van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschrijft zichzelf als christelijk. De Nederlands Gereformeerde Kerk heeft ruim drie en een half miljoen aanhangers en nog groter is zelfs de flamboyante Zion Christian Church met vier miljoen volgelingen. Verder zijn er methodisten en anglicanen. Moslims, hindoes en Joden maken zo'n zes procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking uit. In bepaalde wijken, zoals het beroemde Bo-kaap is dit bevolkingsaandeel echter veel groter. De rest van de bevolking is atheïst of agnost. Probeer tijdens deze reis minimaal een keer een kerkdienst te bezoeken, wij garanderen je dat je geen spijt zal krijgen, ook al ben je atheist... Veel Afrikanen combineren hun christelijk of islamitisch geloof echter met traditionele geloven en gebruiken. Het vereren van voorouders en het aanbidden van de natuur zit nog altijd diep verankerd in de Zuid-Afrikaanse levensovertuigingen. Animisme speelt nog altijd een belangrijke rol in het Zuid-Afrikaanse dagelijks leven. Alle moderne technologieën en ontwikkelingen in het land ten spijt, vereren nog zeer veel mensen er de natuur. Sangoma's, oftewel natuurgenezers, spelen dan ook nog altijd een speciale rol in Zuid-Afrika. Niet alleen op het platteland, maar ook in de townships van de grote steden. Zij houden diensten of gaan voor in rituelen om hun cliënten van allerlei ziektes en ook kopzorgen af te helpen. Onder sommige Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen, zoals de Zulu en de Xhosa, is polygamie nog altijd normaal. Mannen mogen meerdere vrouwen hebben. President Jacob Zuma heeft er bijvoorbeeld ook meerdere. Het is niet iets waar Zuid-Afrika zich trots op laat voorstaan, maar tot aan 1994 was het hele leven, politiek, sociaal en soms zelfs privé doordrenkt met het racistische apartheidsbeleid. Zuid-Afrika is ondertussen vele jaren verder, maar je zult zien dat die pijnlijke geschiedenis nog altijd niet helemaal is uitgewist. In Zuid-Afrika wordt je hoe dan ook gewaar van je huidskleur en zul je bijna zeker af en toe in een verhitte politieke discussie belanden. Verbaas erover of erger je er aan, maar bereid je in ieder geval voor op een stevig portie hokjes denken.

 

Sport:

Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, cricket of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. De Springbokken zijn de nationale trots en een van 's werelds beste rugbyteams.

 

Taal:

Het grootste gedeelte van deze reis red je je prima met een basiskennis van de Engelse taal. Ook spreken nog redelijk wat mensen het Afrikaans, een taal die voor veel Nederlanders bekend in de oren klinkt. Officieel heeft Zuid-Afrika overigens elf (!) talen.

 

Vaccinaties:

In Zuid-Afrika komen een aantal infectieziekten voor die je vakantie of reis behoorlijk kunnen verpesten. Dus reis jij binnenkort naar Zuid-Afrika? Vergeet dan niet om je tijdig te laten vaccineren.

 

Veiligheid:

Om te zeggen dat Zuid-Afrika een veilig land is, is in onze ogen een keiharde leugen. Het land kent -ook anno 2019- nog steeds enorm veel problemen, denk bijvoorbeeld aan de schrikbarend hoge werkeloosheid (meer dan 80% in townships), lage lonen en discriminatie. Ook de nog steeds bar slechte huisvesting voor grote groepen zwarten zorgt ervoor dat er nog steeds een heel hoog percentage van criminaliteit is. Dit is dan ook de allerbelangrijkste reden dat we bepaalde wijken/steden, gebieden en routes vermijden tijdens deze reis. Onze route is zorgvuldig uitgezocht en gebaseerd op onze jaren lange Afrika-ervaring. Uiteraard beseffen wij dat we hierdoor bepaalde 'hoogtepunten' missen, maar dat zij dan maar zo. De veiligheid van onze groepen is de allerbelangrijkste reden dat wij deze reisroute hebben gekozen. De reisleider zal vooraf (en per dag!) een update geven over de te verwachten gevaren/problemen. Wie zich hieraan houdt, heeft de grootste kans om weer ongeschonden huiswaarts te keren. Is dit een reden om thuis te blijven en niet naar Zuid-Afrika af te reizen? Nee! Juist door als toerist dit prachtige land te bezoeken genereert de lokale bevolking een inkomen, hetzij door het eten dat we consumeren, de hotels waar we slapen, de excursies die we boeken en ga zo maar door. Toerisme is niet voor niets een van de belangrijkste onderdelen van de zuid-Afrikaanse economie. Betekent dit overigens dat wij hierdoor een vrijbrief hebben om gevrijwaard te blijven van alle problemen? Helaas niet, maar we hebben door het kiezen van onze zorgvuldig geselecteerde reisroute wel de kansen van diefstal/berovingen behoorlijk gedecimeerd. Een ander 'gevaar' dat deze reis te bieden heeft is het contact met wilde dieren tijdens de gamedrive's, ook hier zal de reisleider handige en bruikbare tips geven. Via deze link kan je lezen wat de wijze heren/dames van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over Zuid-Afrika adviseren..

 

Vervoer:

De gehele reis wordt gereden in een comfortabele minibus, meestal een Mercedes Vito of een Volkswagen Sprinter. Omdat de bagageruimte beperkt is, vragen wij onze gasten om een (kleine) reistas mee te nemen. Bij kleinere (of grotere) groepen kunnen we deze reis ook maken in een ander type auto.

 

Visas:

Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor Zuid-Afrika, tenminste als ze niet langer dan 90 dagen verblijven.

 

Vliegtickets:

Vanuit Amsterdam vliegen wij (soms KLM, meestal Air France, of een soortgelijke maatschappij) naar Johannesburg, met een korte tussenstop in Parijs of een andere Europese stad. Terug vlieg je vanuit Kaapstad richting Amsterdam, met eveneens wederom een korte tussenstop (vaak in Europa). Wie wil kan voor een eenmalige meerprijs van circa € 150 p.p. deze vlucht omzetten naar twee rechtstreekse vluchten met de KLM, plus de prijs van een extra hotelovernachting in Johannesburg, want je arriveert de avond voordat de groep arriveert. Uiteraard is onze reisleider al aanwezig om je op te vangen en naar het hotel te begeleiden. Omdat wij een kleine reisorganisatie zijn kunnen wij geen tickets vooraf reserveren en vasthouden zoals de 'grote jongens' doen, daarom adviseren wij onze klanten om vroegtijdig deze reis te boeken. Wie pas vrij laat boekt, loopt dus het risico niet meer mee te kunnen of voor een heel andere vliegprijs. Mocht dit het geval zijn, dan sturen wij een email met daarin de eventuele meerprijs voor deze reis. 

 

Water:

In Zuid-Afrika is het bijna overal geen enkel probleem om het kraanwater te drinken, in Lesotho en Swaziland adviseren wij om flessen water te drinken. In alle landen is het overigens geen enkel probleem om het kraanwater te gebruiken voor tanden poetsen en persoonlijke hygiene. 

 

Wijn (en bier):

Wij kunnen ons geen bezoek aan Zuid-Afrika voorstellen zonder een Castle of Black Label biertje gedronken te hebben, alhoewel het ontkurken van een heerlijke fles wijn ook bij de geneugten van dit land behoort. Wijn wordt overigens al sinds 1659 gemaakt (en gedronken) in Zuid-Afrika.