HOME » DOWNLOAD TEKST MONGOLIE HOOGTEPUNTEN VOOR PRINTER

MONGOLIE HOOGTEPUNTEN - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Het Mongoolse Rijk werd in 1206 gesticht door Dzjengis Khan en omvatte op zijn hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van de Donou tot China. Op één na het grootste imperium uit de wereldgeschiedenis. Tijdens deze rondreis door de uitgestrekte Gobi woestijn gaan wij dit immense land verkennen. De Gobiwoestijn, een  van de meest mysterieuze plekken op aarde, was eens een tropische vochtige savanne. Zonder mensen of andere zoogdieren, maar bevolkt door o.a. dinosauriërs. Wilde kamelen en ezels hebben hun plaats ingenomen.

Het gortdroge landschap is adembenemend en bestaat uit eindeloze grasvlakten en zacht glooiende heuvels. Hier en daar zie je een ger, een traditionele nomadentent. Dit eeuwenoude symbool van het Mongoolse landschap is nog steeds springlevend. Dit eeuwenoude karavaanland is een must voor natuurliefhebbers.

Mongolië, ‘Het land van de blauwe luchten’, maar ook van imposante wolkenpartijen in een leeg landschap. De verlaten en onherbergzame Gobiwoestijn is véél meer dan oneindige zandvlakten. In dit unieke woestijnlandschap zien we reusachtige zandduinen, grillige rotsformaties, groene valleien, vulkanen, meren, luchtspiegelingen, kamelen, ijsformaties en boeddhistische kloosters. We maken kennis met de gastvrijheid van nomaden in een van de dunst bevolkte gebieden op aarde. Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen op een oppervlakte van 5 keer Duitsland. Een groter contrast met ons dichtbevolkte polderlandje is moeilijk denkbaar.

We reizen met kleine groepen van 8-16 personen! De totale reisafstand is ongeveer 3.000 kilometer. Overnachten doen we grotendeels in typisch Mongoolse gers (nomadententen) onder een stralende sterrenhemel. De gers staan in tentenkampen, waardoor we altijd gebruik kunnen maken van goede sanitaire voorzieningen. Hoor de absolute stilte, ervaar de nomadencultuur en de afwezigheid van alles wat westers is, geniet van weidse en ongerepte landschappen en voel de gastvrijheid van nomaden. De hele rondreis is o.b.v. volpension (extra verplichte bijdrage van € 195 voor 46 maaltijden, alleen op de dag van aankomst en vertrek is er geen gezamenlijke maaltijd. Verder zijn er vrijwel geen (dure) aanvullende excursies. In het algemeen is er elke dag 2-3 uur tijd om te wandelen en fotograferen. Op sommige dagen hebben we meer tijd en is de wandeltijd 3-5 uur. 

 

Prijs € 2.950
Vertrekdatum: 16 juni 2021 (terug 4 juli 2021)
Aantal dagen: 19 
 
Inbegrepen:
* vlucht Amsterdam - Ulaanbataar v.v. (vlucht ter waarde van € 800 met (meestal) 2 tussenstops in Duitsland en Beijing wordt vergoed; evt. duurdere vluchten worden doorberekend aan de klant). Wie een vlucht wil met slechts een tussenstop betaalt circa € 350,00 extra.
* alle transfers met 4WD gedurende de tour
overnachtingen: 2 nachten in een hotel, 13 nachten in een gerkamp, 1 nacht in een ger bij een nomadenfamilie
lokale Engelssprekende Mongoolse gids en Nederlands sprekende reisleiding
* entrees Nationale Parken en beschermde gebieden
* entrees 2 kloosters, hotsprings, museum, film, Mongoolse nomadenshow
* Ulaanbator entrees Gandanklooster, Sukhbaatar plein, Nationaal Museum, Bogd Khaan Winter Paleis, Zaisan Memorial Heuvel, het Buddha Park en een traditioneel concert van het Tumen-Eh ensemble   
* Entrees Dzjenghis Khan Monument en Aryabal tempel
* kameeltocht in prachtig woestijngebied en paardrijden (1x)

* handbagage (ruimbagage is tegen een meerprijs bij te boeken)

Niet inbegrepen:
* visum Mongolië € 109,-. Kan door ons verzorgd worden (uw paspoort dient geldig te zijn tot 6 maanden na terugkomst).
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* ruimbagage (kosten bedragen tussen de € 40 en € 80 per koffer, afhankelijk van de airline
* reserveringskosten € 29,50 
* optionele excursies

* Maaltijdenpot: € 195 (46 maaltijden & 2 flessen mineraalwater p.p.p.d. (ontbijt 16x, lunch 15 x, diner 15 x = € 195)
* reis- en annuleringsverzekering
* fooien: bijdrage fooienpot € 85,00
* zakgeld: € 150,- - € 200,- p.p. per reis.

 

Min./max. aantal deelnemers 6/16.

 

  • Eenpersoonskamer:

Alleenreizenden kunnen een kamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 395 voor de gehele reis. Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Onderstaande teksten wijzigen.

Onder Inbegrepen wijzigen:
* overnachtingen: 2 nachten in een hotel, 13 nachten in een gerkamp, 1 nacht in een ger bij een nomadenfamilie

 

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Dag 1: Vertrek Amsterdam

Vlucht Van Amsterdam naar Ulaanbataar, de hoofdstad van Mongolië.    

Dag 2: Aankomst Ulaanbaatar

Aankomst in Ulaanbaatar, afhankelijk van het vluchtschema in de ochtend of middag. Het is circa een tot anderhalf uur rijden naar ons hotel.

Dag 3: Baga Gazryn Chuluum, een ongerepte wonderwereld (220 km, circa 4-5 uur rijden)
Vandaag begint onze rondreis echt. We verlaten de drukte van de hoofdstad, langzaam ervaren we de rust en ruimte waar Mongolië om bekend staat. Wolkeloze blauwe luchten strekken zich tot in de eeuwigheid uit en geven een overweldigend gevoel van vrijheid. In een stoffige vlakte in de provincie Midden Gobi ligt Baza Gzaryn Chuluu, een ongerepte wonderwereld van heilige granieten rotsformaties met grillige vormen. De rotsen zijn een pelgrimsoord voor de lokale bevolking. Volgens een legende liet Chinggis Khaan zijn paarden hier grazen. Ook bezoeken we de ruïnes van antieke tempels en krijgen we de eerste indrukken van de onmetelijke en ruige Gobi woestijn. 

Dag 4: Tsagaan Suvarga, schouwspel van kleuren en vormen (200 km, circa 4-5 uur rijden)
De prachtige Tsagaan Suvarga (‘witte stupa’) lijkt op een mini grand-canyon. Het zijn prachtige geërodeerde karstformaties, ontstaan door eeuwenlange erosie van rotsformaties op een voormalige zeebodem. Je kunt er zeefossielen en schelpen vinden die 10 miljoen jaar geleden in deze voormalige binnenzee leefden. De klif ziet eruit als een stupa, vanuit het oosten lijkt het op een stadsruïne of nederzetting. Na regenval lijken de waterstromen die vanaf deze 60 meter hoge klif komen op een massieve waterval. Op het eind van het plateau zie je een uniek schouwspel van kleuren en vormen. Een magische en dramatische plek tegelijkertijd. 

Dag 5: Yolin Am, een ijsrivier in de woestijn (275 km, circa 5 uur rijden)
We rijden verder naar het zuiden en zien de komende dagen de ‘Drie Schoonheden’ van de Gobi woestijn. Een van die natuurwonderen is de schitterende vallei van Yolin Am, genoemd naar de gieren die boven de smalle kloof rondvliegen. Bijna het gehele jaar ligt hier een ijsrivier middenin de woestijn! Yolin Am is een diepe en nauwe kloof met steile rotswanden. De smalle (gletsjer)rivier heeft zich een weg gesneden door de uitlopers van bergen en is het grootste deel van het jaar bedekt met sneeuw en ijs. Een prachtig gebied om te wandelen en om magnifieke foto’s te maken. In deze ‘Gierenvallei’ hebben naast schapen en geiten, ook luipaarden, lynxen, steenbokken en roofvogels hun habitat.


Dag 6: Khongor Els, zingende zanduinen (200 km, circa 5 uur rijden)

Vandaag rijden we naar de ‘zingende zandduinen’. Een woestijn zoals je die kunt voorstellen: zand, veel zand, een heel grote zandbak. Het zijn de meest spectaculaire zandduinen van de Gobi woestijn tot 300 meter hoogte. Een pittige klim naar de top van deze witte duinen is een uitdaging die wordt beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de 6 tot 12 kilometer brede duinen met een lengte van 180 kilometer. Het rollende zand en de stevige wind zorgen voor een apart ‘zingend’ geluid. Tegen de avond kun je genieten van een spectaculaire zonsondergang, dus hou je camera gereed!

Dag 7: Khongor Els, ontmoeting met nomaden
Vandaag blijven we in hetzelfde gerkamp en gaan we op een deze schitterende duinen en het unieke landschap verder verkennen. We bezoeken een zoetwaterbron aan de voet van de imposante zandduinen. Op een bizar groene strook midden in de woestijn grazen runderen en paarden. Na een lunch in ons gerkamp bezoeken we een nomadische familie die kamelen houdt. Geniet van de authentieke gastvrijheid van de nomaden. Een rit van een uur op een kameel nabij de zandduinen is inbegrepen.   

Dag 8: Bayanzag, Vlammende Kliffen (150 km, circa 4-5 uur rijden)
We rijden verder naar de schitterende oranjerood gekleurde rotswanden (‘Vlammende Kliffen’). De dorre kliffen zien er opvallend uit alsof ze tijdens zonsondergang ‘vlam’ hebben gevat. In dit oeroude landschap bij Bayanzag (‘vol met groene struiken’) werden een eeuw geleden wereldberoemde archeologische vondsten gedaan. De allereerste vindplaats van een groot aantal dinosaurusbotten en -eieren.

Dag 9: Ongyn Khiid, een mysterieuze omgeving (150 km, circa 4,5 uur rijden)
Vandaag rijden we naar het noorden en komen we in de heuvels terecht. We bezoeken de ruïnes van het Ongyn Khiid klooster langs de Ongyrivier, ooit het grootste boeddhistische klooster van Mongolië, gebouwd in de typische Tibetaans-boeddhistische stijl. In 1938 is ook dit klooster vernietigd. We wandelen in een prachtige mysterieuze omgeving waarbij je een indruk krijgt van de grootsheid van het enorme kloostercomplex dat hier ooit was.


Dag 10. Orkhon Valley, verblijf bij nomadenfamilie (380 km, 5-6 uur rijden)
Na het ontbijt rijden we naar de historische Orkhon Vallei, waar de hoofdsteden van oude Mongoolse beschavingen bloeiden, waaronder het wereldberoemde Karakorum, de 13e eeuwse hoofdstad van het Mongoolse wereldrijk. De rit van vandaag is beduidend langer dan op andere dagen. De lunch is (alleen deze dag) een lunch-box waarvan we tijdens een stop in het open steppe landschap genieten. Laat in de middag arriveren we in de schilderachtige vulkanische vallei van de Orkhon rivier. We overnachten in een ger bij een nomadenfamilie. ‘s-Avonds kun je genieten van het eenvoudige dagelijkse leven van deze familie. Het melken van de koeien, het maken van zuivelproducten en het bereiden van hun traditionele maaltijden, waarvan ook wij kunnen genieten.

Dag 11: Khorgo vulkaan en Terkhiin Tsagaan Nuur (350 km, circa 5-6 uur rijden)
Vanwege de lange rijdag vertrekken we na een vroeg ontbijt naar de Khorgo vulkaan. Deze vulkaan ligt bij het kristalheldere donkerblauwe Terkhiin Tsagaan Nuur (Witte Meer). Dit meer is bekend om zijn veel verschillende vis- en vogelsoorten. Vulkaanuitbarstingen hebben gezorgd voor een prachtige natuur in een spectaculair berglandschap. Na de lunch gaan we de vulkaan ontdekken. Bewonder de talloze markante lavaformaties. Ook kun je kiezen voor paardrijden nabij het meer (optioneel).

Dag 12: De warmwaterbronnen van Tsenkher (186 km, circa 3 uur rijden)
We rijden naar een groene vallei met beboste heuvels waar de warmwaterbaden van Tsenkher liggen. De bronnen zijn een geologisch fenomeen en het water is bekend om zijn helende eigenschappen. We nemen de tijd om te ontspannen in deze natuurlijke bronnen. Optioneel kun je een massage en schoonheidsbehandeling ondergaan. Na het diner kun je nog meer ontspannen in deze warmwaterbronnen (zwemkleding meenemen).
De omliggende bossen en heuveltoppen zijn prima geschikt voor een kortere of langere wandeling met verbazende uitzichten over de omgeving. 

D
ag 13. Karakorum, de oude hoofdstad (125 km, circa 2 uur rijden)
‘s-Morgens kun je eerst nog genieten van de
warmwaterbronnen in Tsenkher voordat we verder reizen naar Karakorum (Kharkhorin). Dit was de 13-eeuwse hoofdstad van het Mongoolse Wereldrijk. Ooit een van de grootste kloostercomplexen van Mongolië en een strategische oase aan de Zijderoute van Centraal Azië. Na de lunch bezoeken we eerst het Erdene Zuu klooster, ooit een van de grootste kloostercomplexen in Mongolië, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw tijdens het communistische bewind, ernstig werd beschadigd. Er zijn nog verschillende tempels met uitstekende voorbeelden van Boeddhistische iconen uit de 16e eeuw. De witte ommuring bestaat uit 108 stupas.  Ook bezoeken we het Karakorum museum waar je vele intrigerende artefacten kunt zien die dateren uit oude perioden van het Grote Mongoolse Wereldrijk. We sluiten de dag af met een kleine wandeling naar de ‘Khaadiin Khad’heuvel’, waar je een mooi panoramisch uitzicht hebt over de Orkhon riviervallei. 

Dag 14. Khustai Nature Reserve, ontembare paarden (290  km, circa 4-5 uur rijden)
Een van de grote comebacks van de jaren 90 vond niet plaats op het witte doek of op het sportveld, maar op de graslanden van Mongolië. De przewalski (Mongools: Takhi), een bijna uitgestorven ontembaar paard, is nu weer op de steppe te vinden. Deze paarden zijn vanaf 1992 geherintroduceerd met hulp vanuit Nederland! Thans lopen hier ruim 300 wilde paarden. Kuddes Mongoolse witstaartgazellen komen hier ook nog veelvuldig voor. Ook leven hier edelherten en marmotten. In het museum kun je documentaires zien van de Mongoolse Natuur (met hoofdletter N). In het Nationaal Park bezoeken we ook de oude grafmonumenten uit de 6e eeuw uit het Turkse Wereldrijk dateren. Het landschap is fotogeniek en rond het kamp zijn er goede wandelmogelijkheden.
Na aankomst in het park hebben we eerst een lunch en daarna bezoeken we het Nationaal Park. In het museum zien we een documentairefilm waarom Natuur in Mongolië met hoofdletter N wordt geschreven.

Dag 15. Terelj National Park, door kunstenaars gebeeldhouwd (150 km, circa 3 uur rijden)
In de ochtend bezoeken we een kleurrijke Mongoolse Nomadenshow, waarbij we de zeer traditionele nomadencultuur zullen zien. Na de lunch rijden we verder naar het groene Terelj Nationaal Park. In de namiddag komen we aan in Terelj, een schitterend heuvel- en berglandschap met weiden die op golfbanen lijken. Typisch zijn de schitterende rotsformaties die door kunstenaars lijken te zijn gebeeldhouwd. In het park kun je eindeloos wandelen, maar ook Mongools handboogschieten. 

Dag 16: Terelj Nationaal Park, ontdekken en relaxen
De hele dag kunnen we genieten van het magnifieke Alpine landschap. We bezoeken de zogenaamde Schildpadrots en de boeddhistische Aryabal tempel. Daarna gaan we naar een lokale herdersfamilie om meer te leren over hun dagelijks leven en tradities. Je kunt er ook paardrijden (optioneel), wandelen en het is er schitterend om te fotograferen. Na de lunch bezoeken we het immens grote Chinggis Khaan Monument, het grootste standbeeld van een ruiter ter wereld. Met een lift kun je naar boven waarna je een 360 graden uitzicht hebt over de Mongoolse vlakten en heuvels. Bij het diner kun je de Mongoolse lam BBQ ‘Khorkhog’ proberen.

Dag 17: De hoogtepunten van Ulaanbaatar (60 km, circa 1 uur rijden)
‘s-Morgens rijden we terug naar Ulaanbaatar en bezoeken het Gandan kloostercomplex, Sukhbaatar plein, Nationaal Museum, Bogd Khaan Winter Paleis, Zaisan Memorial Heuvel met een fantastisch uitzicht over de stad en het Buddha Park. ’s-Avonds genieten we van een traditioneel concert van het Tumen-Eh ensemble. We lunchen en dineren in de hoofdstad en overnachten in een hotel.

Dag 18: Naar Nederland (dag 19: aankomt in Nederland)
Helaas laten we het land van de nomaden en blauwe luchten achter ons en is aan deze prachtige reis een einde gekomen. Vandaag vertrekken we voor de terugvlucht naar NL. Bij het meest gunstige vliegschema arriveer je op dag 18 vroeg in de avond in Amsterdam, soms echter arriveer je op dag 19 in Nederland.

 

Praktische info 19-daagse rondreis Gobiwoestijn Mongolië

 

Bagage (het gebruikelijke én …):

Makkelijk zittende kleding - dagrugzakje - handdoek - trui of fleecejack en wind-/regenjack - wandelschoenen, sandalen - zaklamp - zonnebril en hoofddeksel - zwemkleding (voor hotsprings) - eventueel: powerbank en een splitter (verdeelstekker). Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan tegen betaling los bijgeboekt worden.

Omdat de bagageruimte in de 4WD beperkt is, adviseren we een rugzak of compacte reistas mee te nemen met max. 15 kilo. Geen grote harde koffer dus! Bij een bezoek aan een tempel dien je kleding met lange mouwen en een lange broek te dragen. De meeste gerkampen hebben een wasservice.

Digitaal dossier:

Scan paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies tijdens de reis, heb je altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Eenpersoonskamer:

Alleenreizenden kunnen een kamer (ger) delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 395,00 voor de gehele reis. Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch_- deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.

Elektriciteit:

De netspanning is 220 Volt en hier gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. De gerkampen hebben stroom tot middernacht (restaurant, toiletgebouw, soms ger). Met een splitter kun je meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact. Er zijn regelmatig stroomstoringen. Een zaklamp kan daarom handig zijn. Daarnaast is een powerbank (mobiel stopcontact) ook een optie om mee te nemen op reis.

Eten en drinken:

In Ulaanbataar is de keuze voor verschillende soorten maaltijden vrij groot. Op het platteland is de eetcultuur zeer eenvoudig. Dieren zijn de belangrijkste leveranciers van het eten en drinken: soep van schapenvlees, wodka gedestilleerd uit koeienmelk, yoghurtkoekjes, deegballetjes van schapen- of geitenvlees, gefermenteerde paardenmelk (airag) etc. Allemaal logisch, want traditioneel zijn Mongolen nomadische veehouders die geen landbouw kennen. Voor toeristen heeft men - ook in gerkampen - westers georiënteerde maaltijden. Typische Mongoolse gerechten zijn: khuushuur: soort pannenkoek tsuivan: gestoomde en gebakken noedels met goulash van rund- en schapenvlees buuz: soort ravioli, gestoomde dumplings khorkhog: een speciaal bereide maaltijd met door warme stenen opgewarmd schapenvlees aaruul: gedroogde magere yoghurt (zuur) suutai tsai: thee in mengsel van water en melk gekookt en regelmatig met zout gedronken Airag is gefermenteerde paardenmelk. Als je dit krijgt aangeboden, neem dan paar nipjes, weigeren is zeer onbeleefd. Gemiddeld zit er zo´n 2 procent alcohol in de drank. De nomaden drinken het de hele dag door, minstens twee liter per dag. Doordat ze het over de hele dag verdelen en er aan gewend zijn, raken ze er niet aangeschoten van. De nomaden zeggen er sterk en gezond van te worden en het wordt met name aanbevolen aan zogende vrouwen omdat het voor een uitstekende melkproductie voor de baby zorgt. Dat de baby vervolgens via de moedermelk ook een beetje alcohol meekrijgt vinden ze geen probleem, de baby wordt op deze manier toch ook lekker sterk en gezond van de gefermenteerde drank.

* Vegetariërs: 

Als je vegetarisch wilt eten, meld ons dat tegelijk met de boeking. Wij dienen dit vooraf door te geven aan de gerkampen.

* Alcohol:

Ook op de steppe volop te krijgen. Bier is duurder dan wodka. Alcoholisme, vooral onder mannen is ook een aspect van de stedelijke Mongoolse samenleving. Goedkope wodka is direct verkrijgbaar en veel Mongoolse mannen zijn met regelmaat dronken. De hoge werkloosheid in de stad is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het stijgende aantal kleine criminaliteit.

Fooien:

Fooien zijn niet gebruikelijk. In sommige westerse restaurants wordt een fooi inmiddels gewaardeerd, op andere plekken rennen ze je achterna met je fooi, taxichauffeurs verwachten geen fooi. Fooien zijn wél gebruikelijk voor verleende diensten. Denk aan de chauffeurs, gidsen, personeel hotel en in de gerkampen. Om te voorkomen dat ieder steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. Bij het begin van de reis wordt door de reisbegeleider geld ingezameld voor deze pot. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 85,00 p.p. voor deze 19-daagse reis.

Geldzaken:

De munteenheid van Mongolië is de tugrik (1 euro = 3.026 tugrik - koers jan. 2019). Pinnen (ATM) is alleen in Ulaanbaatar mogelijk. Buiten de hoofdstad is het aantal pinautomaten zeer gering. Je kunt Mongoolse Tugrik alleen opnemen als je in Mongolië bent. Bij aankomst in Ulaanbataar op dag 2 zullen we contant geld opnemen of wisselen voordat we aan onze rondreis beginnen. Zorg voor vertrek dat je bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Azië of wereldwijd). Het is mogelijk om met je creditcard (Mastercard of VISA) in de pinautomaten geld op te nemen. Bij vertrek uit Mongolië wisselen we bij een bank of op het vliegveld de overgebleven tugruk in voor Euro’s of Dollars. Tijdens je verblijf in Mongolië heb je echter niet veel geld nodig omdat het verblijf op basis van volpension is (m.u.v. de aankomst- en vertrekdag). Afgeraden wordt om bij geldwisselaars ‘op straat’ geld te wisselen. Wel is het handig om wat contante Euro’s of dollars mee te nemen. In Ulaanbaatar en in de grotere steden kun je cash euro’s wisselen. Daarbuiten is het lastig. Zorg dus dat je genoeg tugrik en eventueel wat euro’s of dollars hebt als je de provincie intrekt. Beste plaats geld wisselen in UB: ARD Cinema 1e verdieping, ligt 1 blok ten westen centrale postkantoor (betere tarieven dan banken = tip Mongools Verkeersbureau!)

Gezondheid & veiligheid:

Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden de volgende vaccinaties: DTP, hepatitis A en buiktyfus (bij reizen langer dan twee weken). U kunt uw huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om persoonlijk advies vragen. Een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt is verplicht! Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Mongolië is een relatief veilig land, maar zoals op veel plaatsen moet je ook hier alert zijn. In de hoofdstad Ulaanbataar komt kleine criminaliteit voor. Aangeraden wordt om daar ’s nachts een taxi naar je verblijfplaats te nemen.

Consulaat:

Honorair consulaat van Nederland in Mongolië XacBank, ICC Tower floor 16, SBD-1, S. Jamian Gung Street, 14240 Ulaanbaatar T +97699113027 E amar.hanibal@netherlands.mn Honorair consulaat van België in Mongolië 79 Tuul River Street, Khan-Uul district, 15th Khoroo, 17042 Ulaanbaatar T +976 7711 0444 E joelcachet@yahoo.com

Literatuur:

‘Steppeland, berichten uit Mongolië’, Tjalling Halbertsma

‘Het Wilde oosten, reizen in het moderne Mongolië’, Julia Lawless

‘Ik hoor de vogels vliegen’, Louisa Waugh

‘Yeti jagers’, Tjaling Halbertsma, Hollandia

‘Mongolië, van dinosaurusspoor tot snelle paarden’, Ferdie van der Walle

Overnachtingen:

Buiten Ulaanbataar overnachten we in sfeervolle gerkampen met grote nomadententen, waarin de Mongolen van oudsher leven. In een gerkamp staan vaak 20 tot 40'gers. Een ger is een traditionele Mongoolse nomadentent. Ze bestaan uit een houten raamwerk dat overdekt is met lagen vilt en canvas. In het ontwerp van de gers gaat heel wat symboliek schuil. De opening bovenin de tent stelt de zon voor. De oranje stokken die vanuit de opening naar beneden lopen symboliseren de zonnestralen en de beschildering op de stokken stellen de wolken voor. De twee centrale steunpilaren in de tent vormen een ruimte voor de voorouders. Je mag niet tussen deze twee pilaren heenlopen. Vaak is de ruimte tussen de pilaren ook geblokkeerd door een houtkachel. De opening van de ger is altijd naar het zuiden gericht. Het verschil tussen een Mongoolse ger en een Centraal Aziatische yurt? Door de soms harde wind op de steppe zijn de Mongoolse gers lager dan hun Centraal Aziatische soortgenoten. In deze leuk ingerichte comfortabele gers staan 2 tot 3 bedden, matrassen, schoon beddengoed, handdoeken, een tafel, een enkel krukje én een houtkacheltje. Elk gerkamp heeft een bijgebouw met een toilet- en douchegelegenheid en een restaurant. De maaltijden in de gerkampen zijn inbegrepen. In de gerkampen wordt meestal gevarieerd en westers eten aangeboden. Houd rekening mee dat elektriciteit en warm water maar enkele uren per dag beschikbaar zijn. Als het koud(er) is worden de houtkachels in de tenten aangestoken. Slapen bij de nomaden in een ger is misschien pittoresker en idyllischer, maar daar kleven ook nadelen aan. De kwaliteit en inrichting van de ger is vaak minder goed, het eten veel eenzijdiger (schapenvlees en yoghurt) en de hygiëne van een laag niveau (maaltijden, ongewassen beddengoed, geen toiletten en douchegelegenheid). Om die reden verblijft u met Grensloosgenieten de gehele rondreis in een gerkamp. In de gerkampen kun je bier, vodka en wijn kopen. Alleen in de Midden Gobi zijn de mogelijkheden beperkt. (Baga gazryn chuluu, Tsagaan Suvarga, Ongyn Khiid). Wil je toch wat drinken bij of na je avondeten, dan dien je dat voor onze rondreis in in Ulaanbataar te kopen.

Persoonlijke uitgaven:

In Mongolië heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon.

Reisdocumenten & visa:

Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na afloop van de reis. Voor Mongolië heb je een visum nodig. Wij kunnen uw visum (tegen betaling van € 109,- ) voor u regelen. Neem een paar kopieën van uw paspoort mee op reis.

Reis & Groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-33323696/53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 8 deelnemers, het maximum is 16.

Telefoon en internet:

In Ulaanbaatar is er wifi in de meeste hotels en in sommige restaurants. Buiten de stad ben je vaak ‘internetloos'. Het bereik van je mobiele telefoon is buiten Ulaanbataar beperkt. Naar het buitenland bellen, eerst 001 gevolgd door de landcode (NL +31 , België +32 gevolgd door het netnummer zonder de eerste 0). Alleen met satelliettelefoons heb je in heel Mongolië bereik.

Noodgevallen!
Bel je vanuit NL met mobiel: eerst 0900-0583/0677; bel je met vaste telefoon: eerst 0900-5050268/0677. Wacht op de welkomstboodschap. Daarna bel je 00976-70002232 (onze reispartner in Mongolië). Sluit af met #. Zij kunnen dan (meestal) dezelfde dag contact leggen met onze Mongoolse reisbegeleider via de satelliettelefoon. 
Tijdens de rondreis is vanuit Mongolië een paar keer telefonisch contact met NL mogelijk (idem met wifi).
 

Tijdsverschillen:

In wintertijd in Mongolië 7 uur later is dan in Nederland; tijdens de zomertijd 6 uur later.

Vervoer:

Onze rondreis door Mongolië is een avontuurlijke roadtrip met regelmatig lange reisdagen. We doorkruisen fascinerende landschappen en komen op de meest unieke plekken. De wegen zijn over het algemeen erg slecht, waardoor een lekke band of motorpech kan voorkomen. Wees flexibel want soms loopt het anders dan gepland. Door omstandigheden onderweg (weersomstandigheden, wegen) kan het oorspronkelijk reisplan worden aangepast. Zie het als extra tijd voor sightseeing. Wegen die door regen drassig zijn geworden kunnen veel vertraging geven. Sommige stukken is de gemiddelde snelheid slechts 20-25 kilometer per uur. Weer Mongolië heeft een extreem klimaat en kent eigenlijk maar twee seizoenen: zomer en winter. In de zomer kan het +40 graden en in de winter -40 graden (soms -50) zijn! De winter is extreem lang (één van de strengste ter wereld). De lente en herfst zijn zeer kort. De beste reistijd is van juni t/m. september. Het regenseizoen valt in juli en augustus. Per jaar zijn er 260 onbewolkte dagen, waardoor Mongolië ‘het land van de strakblauwe hemel’ kreeg. In de Gobi woestijn zal het over het algemeen warm zijn. Om een idee te geven van het extreme klimaat in Mongolië. In de hoofdstad Ulaanbataar op 1.400 meter hoogte is in januari de gemiddelde dagtemperatuur 16 graden .. onder nul. In juni 23, juli 28 en augustus 27 graden boven nul. In september daalt dat weer naar 15 graden.

Ten slotte:

Ongeveer drie weken voor vertrek nemen wij weer contact met je op over de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per WhatsApp en e-mail.