HOME » DOWNLOAD TEKST JAPAN ONGEREPT - HOKKAIDO VOOR PRINTER

JAPAN HOOGTEPUNTEN - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Deze reis heeft momenteel nog voldoende plaatsen beschikbaar op 9 oktober 2019 en 17 maart 2020, 7 april 2020 en 23 september 2020: maximum 16 personen. Al deze data hebben inmiddels een gegarandeerde vertrekdatum. De reizen van 2 april 2019 en 24 april 2019 zijn inmiddels al bijna een half jaar uitverkocht. Een advies aan onze geïnteresseerde volgers: boek deze reis minimaal een half jaar tot negen maanden van te voren om teleurstellingen te voorkomen. Of liefst nog eerder... Let op: Japan heeft sinds begin 2019 een uitreis tax van 1.000 yen (circa € 8) ingesteld voor reizigers die het land verlaten per vliegtuig.

Let op: Japan gaat naar alle waarschijnlijkheid een uitreis tax van 1.000 yen (circa € 8) instellen voor reizigers die het land verlaten per vliegtuig. Maar tot op heden is dat nog niet bekrachtigd. Tijdens de reis van 17 maart 2020 is de Alpenroute nog niet open. Dus op die reis wordt de Alpenroute vervangen door een extra nacht Tokyo.

Het clichebeeld bij uitstek dat veel mensen van Japan hebben is dat veelal van geisha's, kimono's, de berg Fuji, sushi en de modernste elektronica. Maar het land van de rijzende zon heeft uiteraard nog veel meer te bieden. Tijdens deze 23-daagse rondreis met de trein ontdek je vele prachtige tuinen, historische tempels, pittoreske landschappen en fraaie steden. Onze aankomststad is Osaka waarna we via de boeiende steden Kyoto, Hiroshima en Nagasaki reizen naar het onbekende eiland Shikoku. Wat dit eiland tekort komt aan internationale bekendheid, maakt het meer dan goed met zijn natuurlijke schoonheid en authentieke sfeer. Na bezoeken aan de steden Matsuyama en Kurashiki reizen we via de Japanse Alpen en Matsumoto door naar onze laatste stad: Tokyo. Reisleider Theo Leerintveld is een zeer ervaren Nederlandstalige reisleider die zijn gasten alle ins en outs van Japan laat ervaren. Door het uitgekiende reisschema is er tijdens de reis ook voldoende tijd om eventueel ook op eigen houtje te genieten van het vele moois dat Japan te bieden heeft.

 

Dag 1: Naar Japan 

Vertrek van Schiphol. Rechtstreekse vlucht (vertrek is om 14.40 uur) met KLM van Schiphol naar Osaka. Wie liever vanaf Düsseldorf of Brussel vertrekt. Ook dit is mogelijk. Graag zoeken wij de mogelijkheden uit.

Dag 2: Aankomst Japan

Aankomst in Osaka en overnachting in Kyoto Op Kansai Airport in Osaka staat je Nederlandse reisleider al geduldig te wachten. De aankomst staat gepland om 08.40 uur in de ochtend. Met een trein rijden we vanaf het vliegveld in 78 minuten rechtstreeks naar Kyoto. De trein vertrekt vlakbij de aankomsthal. Bij aankomst in Kyoto is het nog maar een kort ritje vanaf het station naar het hotel. 's Middags neemt de reisleider belangstellenden mee op een wandeling door een van de historische buurten. Tevens bezoeken we een van de ruim 2000 tempels waar Kyoto zo geroemd om is. Keuzemogelijkheden genoeg, zo is bijvoorbeeld de Sanjusangen-do tempel met duizend prachtige goudkleurige beelden uit de twaalfde en dertiende eeuw een mogelijkheid. Let op: het programma van de komende dagen kan eventueel door elkaar gehusseld worden i.v.m. weersomstandigheden of andere redenen.

Dag 3: Kyoto

Kyoto ligt ingeklemd tussen drie bergruggen die elk honderden tempels huisvesten. Vandaag bezoeken we de oostelijke kant van Kyoto. In de geishawijk Gion en de theepotwijk, met overal houten huizen en traditionele winkels, snuiven we de geur op van deze sfeervolle buurt. Als we geluk hebben, komen we een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen. Toeristen kunnen zich –net als die duizenden andere bezoekers uit de omringende landen van Japan- laten schminken en kleden als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen in deze eeuwenoude omgeving. Uiteraard vereren we ook (optioneel) een of meerdere tempels met onze aanwezigheid. Na de lunch is er een mogelijkheid om het filosofenpad te volgen. Aan het eind staat de Ginkaku-ji, het zilveren paviljoen, met een prachtige zentuin. Ook bestaat de mogelijkheid om deze route (gedeeltelijk) met de fiets af te leggen.

Dag 4: Kyoto

Vandaag gaan we met de bus naar het Nijo-jo Paleis, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Leyasu. Achter het paleis ligt een ruim opgezette tuin. Een korte busrit later arriveren we bij de Kinkaku-ji, de gouden tempel, één van de mooiste (en meest drukke) bezienswaardigheden van het land. Wie nog energie over heeft, kan ook nog iets verderop de Ryoan-ji (Tempel van de Vreedzame Draak) bezoeken met de beroemdste zentuin van Kyoto. Vijftien ruwe stenen liggen in een zee van steentjes en wie er voor openstaat ervaart hier complete rust. Voor het vervoer krijgt elke deelnemer een dagkaart voor de openbare bus uitgereikt.

Dag 5: Kyoto

Vandaag kan iedereen naar eigen inzicht indelen. Uiteraard zal de reisleider een aantal leuke en handige tips geven over de vele mogelijkheden die Kyoto te bieden heeft. Een aanrader is bijvoorbeeld de shintoshrijn Fushimi Inari-taisha met meer dan duizend zeer fotogenieke vermiljoenrode torii's. Een andere tip is de Daisen-in temple, met een van de beroemdste zentuinen. Ook de sfeervolle wijk Arashiyama met zijn prachtige bamboebos is een aanrader. Liefhebbers van moderne architectuur moeten zeker een uitgebreider bezoek brengen aan het treinstation van Kyoto. De overdekte Nishiki-voedselmarkt in het hart van de stad geeft een goed beeld van wat er zoal in Japan op het gebied van eten te koop is. Verbaas je over alle lekkernijen die hier verlokkelijk liggen uitgestald. Een andere aanrader is een bezoek aan een nabije prentenwinkel met antieke en hedendaagse Japanse prenten. Voor lunch en/of diner raden wij Pontocho aan, deze welbekende restaurantstraat ligt pittoresk langs de rivier.

 

KYOTO                                                                                        NARA

Dag 6: Naar Nara

Vandaag staat de facultatieve excursie naar Nara op het programma. Wie meegaat betaalt slechts een klein bedrag voor de bus, of we nemen de trein naar deze oude hoofdstad. De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Immers, de stad was nog voor Kyoto de hoofdstad van Japan. Het was een periode waarin heel wat Chinese invloeden via Korea kwamen overgewaaid. Dat is niet alleen te merken aan het stratenplan dat gebaseerd is op dat van de oude Chinese hoofdstad Xi'an, maar ook aan de vele boeddhistische tempels. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met binnenin een zestien meter hoog bronzen boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat. De veelal in prachtige staat verkerende houten en gelakte beelden zijn tot ruim 1300 jaar oud. Tevens maken we in dit kleine stadje kennis met bedelende herten die er alles aan doen om hun honger te stillen. Het centrum van Nara is relatief klein waardoor alles goed te voet af te leggen is.

Dag 7: Naar Hiroshima

Vandaag nemen we voor het eerst deze reis (maar niet voor het laatst!) de Shinkansentrein. Met deze bullettrein flitsen we door het landschap en in slechts twee uur overbruggen we de bijna 400 km naar Hiroshima. Deze havenstad kwam op 6 augustus 1945 ongewild in alle geschiedenisboeken ter wereld terecht nadat het vrijwel van de kaart was gevaagd door de eerste atoombom. Een bezoek aan het Atoombommuseum is een must, evenals aan het omringende Vredespark met de vredesvlam die pas gedoofd wordt als het laatste nucleaire wapen op aarde is vernietigd. Het standbeeld van het meisje Sadako dat origamikraanvogels maakte om haar leukemie te overwinnen en het skelet van de Atoombomkoepel, één van de weinige na het vallen van de Atoombom overeind gebleven gebouwen, laten de emoties niet onberoerd. De amper bezochte Shukkei-en tuin mag eveneens niet gemist worden, een echt juweeltje. Ook het ernaast gelegen kunstmuseum is een aanrader. Wie geen zin heeft om te lopen vandaag, kan een van de drie routes kiezen die de ‘sightseeing bus’ volgt. Deze is gratis op vertoon van de JR pas. De tour van vandaag en morgen kunnen eventueel gewisseld worden indien dat gunstiger is voor het programma.

Dag 8: Hiroshima

Het eiland Miyajima -dat prachtig in de baai van Hiroshima ligt- met de Itsukushina schrijn is in Japan en ver daar buiten beroemd vanwege de iconische vermiljoenrode torii (poort) in zee en is de bestemming van de facultatieve excursie van vandaag. Met een beetje geluk zien we een trouwceremonie. De Daisho-tempel is een van de mooiste tempelcomplexen van het land. Ook hier zien we weer de ‘heilige’ herten, dus pas wederom op voor deze altijd hongerige rondlopende lastpakken. Dankzij onze treinpas kunnen we gratis gebruikmaken van de tien minuten durende veerbootreis en een korte treintrip. Wat je vandaag ook gaat doen, zorg in ieder geval dat je minimaal een keer de geweldig lekkere – en machtige- okonomiyaki (soort Japanse pannenkoek) gegeten hebt, die overigens vele malen lekkerder smaakt dan het klinkt.

 

HIROSHIMA                                                                               NAGASAKI

Dag 9: Naar Nagasaki

Vandaag reizen we wederom met de trein 400 km naar het zuiden, waarbij de mooie stad Nagasaki het einddoel is. In nog geen drie uur arriveren we -met een korte overstap- op ons volgende eiland Kyushu. We maken daarbij kort kennis met de 'Kamome' (sneeuwmeeuw), een paradepaardje onder de Japanse treinen. 's Middags staat de volgende facultatieve excursie op het pogramma waarbij we per lokale tram de schitterende Glover Gardens kunnen bezoeken. Hier woonden de rijke westerlingen in karakteristieke houten huizen en vanuit hier hebben we een schitterend uitzicht over de Mitsubishiwerf, de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Hollandse hellingen naar 'downtown' Chinatown. Wie wil kan 's avonds dineren bij een van de gezellige terrassen aan de waterkant.

Dag 10: Nagasaki

Vandaag kunnen we Nagasaki op eigen gelegenheid verder ontdekken, uiteraard na de nodige tips van de reisleider die Nagasaki kent als zijn eigen broekzak. Het kunstmatige eiland Dejima is een absolute aanrader. Hier woonden en werkten Hollandse kooplieden van 1641 tot en met 1859; eerst voor de VOC, later voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De huizen zijn prachtig herbouwd en ingericht als musea die tot de beste van Azië behoren. Ook is een bezoek aan de Hollandse Begraafplaats met VOC-graven een bijzondere ervaring, al moet je daarvoor wel even reizen. Ook Nagasaki heeft uiteraard een eigen Atoombommuseum. Vlakbij is de exacte plek aangegeven waar de atoombom hoog boven de grond uiteenspatte. En er zijn verschillende musea en monumenten die eraan herinneren, zoals de Urakami kathedraal met beschadigde heiligenbeelden. Net als in Leiden heeft de arts Philipp Franz von Siebold zijn eigen museum. Hij was in de 19e eeuw een Duitse arts in Hollandse dienst die de Japanners liet kennismaken met de moderne westerse wetenschap. Hij deed veel voor de lokale bevolking en was een verwoed verzamelaar van flora en fauna. In Nederland vertelde hij enthousiast over Japan. Nagasaki eert hem met de naam van een universiteit, hotel, straat en koekjes. Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens UNESCO een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen. Een bezoek aan het vervallen eiland Gunkanjima is tevens een aanrader dat wereldberoemd is geworden door de James Bond-film Skyfall.

Dag 11: Naar Matsuyama

Vandaag is een van de langste reisdagen van deze fascinerende reis. Vrijwel alle vormen van vervoer gebruiken we vandaag. Om in de stad Matsuyama op het eiland Shikoku te geraken reizen we achtereenvolgens met de tram, trein, tram, veerboot, bus, trein en tram naar onze eindbestemming. Vooral de trip met de veerboot is er een van de buitencategorie. Zorg dat je een plaats op het buitendek hebt bemachtigd –of bij koud weer binnen bij een van de grote ramen- zodat je optimaal kunt genieten van de pittoreske tocht door de beroemde Japanse binnenzee. Na een schilderachtige tocht langs tal van kleine eilanden arriveren we na ruim 2,5 uur op een van de mooiste eilanden van Japan: Shikoku. In Matsuyama nestelen we ons voor drie nachten in een centraal gelegen hotel.

Dag 12: Matsuyama

Per tram reizen we naar onze eerste (optionele) bestemming van vandaag: het schitterend gelegen kasteel van Matsuyama. Een kabelbaan brengt ons omhoog naar dit unieke bouwwerk. Na het kasteel uitgebreid bekeken te hebben, dalen we af aan de andere zijde van deze stenen puist. Een andere tram brengt ons naar Dogo Onsen. De bronnen worden al meer dan duizend jaar geprezen om hun heilzame werking. Je kan er baden in een per sekse gescheiden Kami-no-yu-bad, dat zoveel betekent als goddelijk warmwaterbad. Je kan er ook terecht voor een rondleiding naar de keizerlijke badruimte. In de namiddag kunnen belangstellenden mee op een korte wandeltocht naar een van de 88 tempels die verbonden zijn met de monnik Kukai (774-835), nu in Japan beter bekend onder de naam Kōbō-Daishi. Zorg dat je vandaag nog niet ‘tempelmoe’ bent, want dit fraaie complex behoort tot een van de mooiste van het land. Ook is het mogelijk met de trein een bezoek te brengen aan het historische plaatsje Uchiko, een architectonisch fraai dorpje met oude Japanse huizen en enkele musea; een apotheek uit vervlogen jaren en een kabuki-theater.

 

MATSUYAMA (SHIKOKU)                                                           KURASHIKI

Dag 13: Naar Kurashiki

In bijna drie uur reizen we per trein langs een mooie route naar Kurashiki, onderweg passeren we de ruim dertien km lange ‘Grote Seto’ brug. Terug op Honshu stappen we in Okayama over op een boemeltrein voor een korte rit naar het provinciestadje Kurashiki. Pal naast het station ligt ons hotel, waar we de baggage droppen en direct doorwandelen naar het nabijgelegen fotogenieke Bikankwartier. Dit ligt aan een kleine gracht met historische gebouwen. Het is er leuk flaneren langs de waterkant. Er is een museum met werken van bekende westerse schilders, maar ook met Japanse kunst, terwijl ook het speelgoedmuseum een leuk inkijkje geeft in de Japanse historie. Dit is een van de leukste districten deze vakantie om een mooi souvenir te scoren voor het thuisfront of om jezelf te trakteren op een waardevol aandenken van deze prachtige rondreis.

Dag 14:  Kurashiki

Vandaag is er een mogelijkheid tot een zeventien kilometer lange fietstocht in de Kibivlakte. Dit ligt vlakbij Kurashiki en is gemakkelijk te bereiken met je treinpas. De route door het platteland is vlak en onderweg kom je drie schrijnen en een tempel tegen, als ook een enorme grafheuvel. Aan het einde van de route lever je je fiets weer in en kom je via een ander treinspoor terug in Kurashiki. Zo geniet je optimaal van de omgeving. Je betaalt alleen voor de fietshuur, 1000 yen (nog geen € 10,-). Een ander interessant reisdoel is het Witte Reiger Kasteel van Himeji, het grootste en veruit meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit 1580. Onlangs werd een jarenlange renovatie afgerond. Vanaf Kurashiki doe je er met de trein drie kwartier over en vanaf het treinstation is het vervolgens twintig minuten wandelen naar het kasteel dat je vanaf het station al ziet liggen. In de buurt van het kasteel kun je ook enkele tuinen bewonderen. Voor de trein kan je natuurlijk weer gebruikmaken van de treinpas. Ook zou je vandaag er voor kunnen kiezen om af te reizen naar het kunsteiland Naoshima. Na twee niet al te lange treinritten brengt een korte trip met een veerboot je naar dit fotogenieke eiland dat voor de helft bestaat uit moderne sculpturen, fraaie musea en interessante gebouwen. Ter plaatse kan je dan kiezen om alles te verkennen met de Hop-on Hop-off bus of met de (elektrische) fiets.

Dag 15: Naar Magome

Met de trein reizen we in bijna vier uur naar Nakatsugawa, waar een taxi ons in 25 minuten naar onze overnachtingsplaats Magome brengt voor de wandeling van morgen. Magome is een fantastisch mooi bergdorpje boordevol oude houten huizen. Je slaapt hier in een traditioneel Japanse minshuku (familie guesthouse) op een futon (Japans traditionele matras) die op de grond op tatamimatten ligt. Japanser kan het niet! Het inpandige warmwaterbad is niet groot, maar o zo lekker na deze vermoeiende reisdag. Geniet hier van een fantastische sterrenhemel en de serene rust.

Dag 16: Naar Matsumoto

Vandaag staat onze eerste (en enige) echte hike op het progamma. Het eerste deel van deze route naar Tsumago (totaal 7,6 kilometer) is ideaal voor berggeiten en stoere Hollanders, maar gelukkig is de rest van de route bergaf. Deze historische route voert over de eeuwenoude hoofdweg tussen Edo (nu Tokio geheten) en Kyoto. Wie moeite heeft met bergop wandelen, kan eerst een bus nemen naar het hoogste punt en dan weer afdalen met de rest van de groep. En wie helemaal niet wil wandelen, kan met de bus tot aan het eindpunt in Tsumago komen. In Tsumago halen we onze koffers weer op die we eerder die ochtend in Magome met een expressdienst vooruitgestuurd hebben. Tsumago bestaat net als Magome uit vrijwel louter oude houten woningen. Na een stevige lunch reizen we verder met een bus en trein naar onze overnachtingsplaats in Matsumoto, waar we pas diep in de middag aankomen. Het uitzicht op de omliggende bergkammen maakt alles echter weer goed.

 

ALPEN (MAGOME)                                                                      MATSUMUTO

Dag 17: Matsumoto

We verblijven de hele dag in deze prettige stad waar iedereen zijn eigen weg gaat. Uiteraard zal ook nu weer de reisleider de vele mogelijkheden bespreken die Matsumoto te bieden heeft. Zo behoort het uit 1595 daterende kasteel -in de buurt van ons hotel- tot de mooiste van het land. Ook is het leuk fietsen of wandelen door Nakamachi, een oud koopmansdistrict met huizen uit de negentiende eeuw. Verder kent de stad meerdere interessante musea, onder meer een met antieke Japanse prenten en een met moderne kunst.

Dag 18: Naar Toyama

Vandaag doen we de 90 kilometer lange Tateyama-Kurobe Alpine Route, een van de mooiste te nemen routes van Japan. De route voert dwars door de noordelijke Japanse Alpen. We beginnen in Shinano-Omachi en reizen naar Tateyama, om vervolgens te overnachten in Toyama. De gehele route gaat per bus, kabelbaan, tandradtreinen en korte wandelingen met adembenemende vergezichten. Hoogtepunt in april-juni is een wandeling en busrit over een geasfalteerde sneeuwvrije weg met links en rechts ervan lange kaarsrechte sneeuwmuren die in april tot negentien meter hoogte kunnen reiken, maar ook andere maanden van het jaar is het er schitterend. Naar Shinano-Omachi reizen we per trein, evenals van Tateyama naar Toyama. Het hoogste punt is zo'n 2400 meter. De bagage wordt vooruit gestuurd. Helaas is deze tocht niet altijd mogelijk vanwege de weersomstandigheden, daaom wordt tijdens de oktoberreis het verblijf in Tokio één dag langer.

Dag 19: Naar Tokio

Met de Shinkansen rijden we in een paar uur naar Tokio. Het is lunchtijd als we inchecken in het hotel. In de hoofdstad kan je met de Yamanote-spoorlijn (een elke drie minuten rijdende ringlijn) of de metro de belangrijkste stadscentra opzoeken: het hippe jonge volk in Shibuya, de wolkenkrabbers in de kantorenwijk Shinjuku, een glimp van oud Japan in Asakusa of ga naar het dure winkeldistrict Ginza. Het Ueno-park met zijn talrijke musea ligt vlakbij het hotel. Het daar gelegen Tokio Nationaal Museum bezit de grootste collectie Japanse kunst, etnografie en archeologie ter wereld. In het park staat een borstbeeld van een Nederlandse waterbouwkundige. Vlakbij zijn andere musea die onder meer het Tokio van vroeger laten herleven.

Dag 20: Naar Nikko

Vandaag staat een facultatief bezoek gepland aan het mausoleum van de shogun Tokugawa Ieyasu. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ieyasu was de eerste shogun die over heel Japan regeerde. Het ligt in de stad Nikko, zo'n 100 kilometer ten noorden van Tokio en bereikbaar per trein. Nikko heeft zijn huidige faam ook te danken aan de tienduizenden tot 400 jaar oude prachtige coniferen rondom het grafcomplex. Leuk is ook een lange rij oude Jizo-beelden aan een woeste rivier. Jizo gaat door als de baas van de hel en de beschermer van reizigers en overleden baby's en kinderen. De treinpas is tot vandaag geldig. Iets minder ver reizen ligt de oude hoofdstad Kamakura, een van de eerste metropolen in de wereld. De welbekende Kotokuin tempel hier heeft een ruim elf meter hoog bronzen Boeddhabeeld uit 1252. Het is hol van binnen en te bezichtigen. De belendende Hasaderatempel heeft het grootste vergulde houten beeld van Japan. Het is meer dan negen meter hoog en gemaakt van kamferhout. Het kleine Kamakura Museum bevat bijzondere boeddhistische sculpturen uit de twaalfde t/m zestiende eeuw en is zeer de moeite waard. Bijzonder zijn ruim duizend beeldjes van Jizo, gekleed in kinderkleertjes en hier en daar omringd door speelgoed die als offer zijn weggegeven. In de tempel Kencho-ji staan jeneverbessen die halverwege de 13e eeuw zijn geplant. Iets verderop van deze druk bezochte bezienswaardigheden liggen nog veel meer tempels, maar is beduidend rustiger qua bezoekers en veel serener.

 

TOKYO                                                                                        NIKKO

Dag 21 & 22: Tokyo

De komende twee dagen spenderen we in de fascinerende metropool Tokyo. Deze bruisende stad heeft zoveel te bieden dat er keuzes gemaakt moeten worden. Hieronder hebben we een aantal opties opgesomd. Een bezoek aan een training van sumoworstelaars is altijd een aanrader, of wellicht heb je geluk dat het rondtrekkende circus van sumo-wedstrijden toevallig in de stad is, waardoor je een heus toernooi kan meemaken in het knusse sumostadion. Het nabijgelegen Edo-Tokyo Museum is eveens een Must See. Verderop in de stad ligt de grootste vismarkt ter wereld waar je je kan vergapen aan de meest bijzondere soorten vis. Een korte wandeling verder ligt een van de mooiste tuinen van Japan, de Hama-rikyu is in alle jaargetijden een absolute aanrader. Vanuit hier kan je een mooie vaartocht maken over de Sumida rivier en de skyline van Tokio bewonderen. De moderne wijk Odaiba en de Regenboogbrug bieden prachtig uitzicht over deze inspirerende miljoenenstad. Ook de ‘jongerenwijken’ Shibuya en Shinjuku bieden genoeg vertier. Een bijzondere belevenis is bijvoorbeeld het uitzicht vanaf tweehonderd meter hoogte vanuit het stadhuis over downtown Tokio. Of ga naar het gratis te bezoeken beursgebouw dat bekend is van de Nikkei-index. In de Diet, het Japanse parlementsgebouw, worden gratis rondleidingen gegeven. Het Kabuki theater in de wijk Ginza heeft vaak aantrekkelijke voorstellingen, de reisleider geeft je uiteraard alle tips over hoe je voordelig kaartjes kan kopen. In de buurt van Tokyo station en het keizerlijk paleis ligt het Tokyo Internationaal Forum, met een vermaard atrium van glas, een must voor architectuurliefhebbers. Of bezoek het 21_21 Design Sight Museum.

Dag 23: Naar  Amsterdam

In vijf kwartier rijden we per trein naar het vliegveld. Je vliegt rechtstreeks met KLM naar Amsterdam. De vlucht vertrekt om 11.30 uur en komt dezelfde dag om 15.10 uur aan. Je wordt op het vliegveld door de reisleider uitgezwaaid. Het reis- en vluchtschema zijn onder voorbehoud.

PRAKTISCHE INFORMATIE:

PRIJS VAN DEZE REIS: € 3595 (eenpersoonskamer toeslag: € 445)

 

Inbegrepen:

* Rechtstreekse vlucht van Amsterdam met KLM (N-klasse), andere tickets hebben meerprijs

* Luchthavenbelasting

* JR Treinpas 2 weken

* Niet-facultatieve excursies

* Hotelovernachtingen (op basis van logies)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

* Handbagage (ruimbagage kan tegen betaling worden bijgeboekt)

Niet-inbegrepen:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Calamiteitenfonds (€2,50)

* Maaltijden

* Toegangsgelden

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies 

* Ruimbagage (deze kosten bedragen tussen de £ 30 en € 80 per koffer, afhankelijk van de airline

Accommodatie:

Over het algemeen overnachten we in keurige middenklasse hotels met eigen toilet, zitbad met douche, meestal driesterrenhotels. U kunt kiezen voor een twin, double, single, roken of niet-roken, mits beschikbaar. Maakt u geen keuze, dan wordt u standaard ingedeeld in een niet-rokerskamer, mits beschikbaar. Af en toe overnachten we in een minshuku of een ryokan, waarbij we het sanitair en de per sekse gescheiden badkamer delen met andere gasten. Hier slapen we op Japanse wijze op een futon, dunne matrassen op een tatami-mat. Er zijn  vrijwel altijd voldoende futons in voorraad om en stapeltje te maken. Voor wie per se niet op deze manier wil overnachten, kan dit aangeven bij de boeking. Wij zullen er dan alles aan doen om een hotel met westerse bedden te vinden, uiteraard zijn alle meerkosten (incl. vervoer) voor rekening van de desbetreffende deelnemer aan deze reis. Aangezien wij voornamelijk met de trein reizen, liggen de meeste hotels op wandelafstand van het station, maar heel af en toe nemen we een taxi als de afstand niet te belopen is met koffers. Dan is de rekening uiteraard voor Grensloos Genieten. Wie sowieso vanaf het station een taxi wil nemen, kan dit doen voor eigen rekening. Deze kosten bedragen meestal tussen de € 5 en € 13 euro. Vrijwel alle hotels hebben standaard een oplaadbare zaklantaarn, waterkoker, flatscreen-tv, handdoeken en minikoelkast op de kamer. De Japanse badkamers zijn klein van formaat, maar brandschoon met meestal een verwarmde wc-bril en ingebouwde bidet. Ook beschikken de meeste hotels over een lift. Is deze niet aanwezig, dan ontpopt de reisleider zich als een heuse bagagedrager. Verwacht overigens niet dat veel van het personeel Engels spreekt.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 445 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Via onderstaande oranje link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij slapen. Enkele weken voor vertrek krijg je een definitief overzicht te zien van de hotels waar we overnachten.

Ambassade:

Nederlandse ambassade in Japan. 6-3 Shiba Koen 3 Chome, Minato Ku, Tokio 105. Tel. +81 3 5776 5400. Fax. +81 3 5776 5535. Openingstijden maandag t/m vrijdag 09:00 - 12:30 en 13:45 - 17:30 uur.

website: http://japan.nlambassade.org e-mail: tok@minbuza.nl

Belgische ambassade in Japan. Nibancho 5-4, Chiyoda-ku, Tokio 102. Tel. +81 3 3262 0191. Fax. +81 3 3262 0651. Openingstijden: maandag t/m woensdag 9:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:30 uur. Op donderdag en vrijdag 9:30 tot 12:30 en enkel op afspraak in de namiddag. website www.diplomatie.be/tokyonl/default.asp e-mail: tokyo@diplobel.fed.be

Japanse Ambassade in Nederland. Tobias Asserlaan 2, 2517 KC Den Haag, tel. 070-3469544, fax. 070-3106341. Openingstijden maandag t/m vrijdag 9:00 - 12:00 en 14:00 - 16:00 uur. Website: www.nl.emb-japan.go.jp/

Japanse ambassade in België. De Meeusplein 5-6, 1000 Brusssel. Tel. 02-513 2340. Fax. 02-513 1556 www.be.emb-japan.co.jp

Bagage:

Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen.Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Vermijd als het even kan grote harde koffers. Deze zijn namelijk minder makkelijk in de bagagerekken van de trein te stapelen. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Op de maart en late oktoberreis kan het op sommige dagen al koud zijn, dus neem zeker ook een setje warme kleding (handschoenen, warme jas, muts) mee. Schrijf op de bagagelabels die u ontvangt uw naam, e-mailadres, mobiel telefoonnummer en de vluchtgegevens. Plak een sticker met uw persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader, tablet en uw treinpas. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden.

Douane:

Belastingvrij mag u invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag u tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.

Excursies & treinpas:

Tijdens deze reis hebben we twee weken de beschikking over onze treinpas en tot op enkele dagen voor vertrek zullen we deze (bijna) dagelijks gebruiken. Ben hier heel zuinig op, want bij verlies dient u zelf een nieuwe te kopen. En dat is in Japan helaas enkele honderden euro's duurder dan de kosten (€ 350) die wij in Nederland betaald hebben. Deze treinpas is ook strikt persoonlijk. Heel af en toe is er echter ook een treintraject waar de JR pas niet geldig voor is. Indien dit traject onderweg is naar onze eindbestemming, dan zijn de kosten voor ons. Op alle andere momenten zijn de kosten voor rekening van de deelnemers.

Fooien:

Het geven van fooien in Japan is zeer ongebruikelijk. Uw Nederlandse reisleider daarentegen ziet aan het einde van de rondreis graag een fooi tegemoet. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon, meer geven mag natuurlijk altijd:)

Geldzaken:

U kunt in (vrijwel) alle overnachtingsplaatsen vlak bij het hotel gebruik maken van een geldautomaat om yen te pinnen. Dit kan in postkantoren en bij filialen van de Citibank. Verreweg het makkelijkste is om te pinnen in filialen van de supermarktketen 7-Eleven. Hier worden vrijwel alle Nederlandse bankkaarten geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaalt u enkele euro's. Het maximale bedrag pinnen is daarom een goede aanrader. Inmiddels kan je ook pinnen bij een aantal supermarkten van Family Mart. De wisselkoers voor contant geld is iets lager en helaas zijn er ook weinig plekken waar je dit kan wisselen. Naast een bankkaart is het handig om een creditcard mee te nemen, al worden deze niet overal geaccepteerd. Als je uit gaat eten is het altijd verstandig om in Japan voldoende cash geld op zak te hebben. Wel kan je de creditcard gebruiken voor betalingen in de meeste supermarkten, hier zijn overigens ook meestal je gewone bankkaarten gewoon werkzaam. Bewaar het geld altijd op uw lichaam en niet in uw handbagage of ruimbagage van het vliegtuig. Draag uw waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopen en zet die als bijlage in uw mailaccount) en uw geld altijd gespreid bij u. Japan is overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor. Zorg ervoor dat u voordat de reis begint al het gebruik van pinpassen op 'Azie' en/of de 'Wereld' hebt gezet. Dit is tegenwoordig heel makkelijk te doen via de apps van de desbetreffende banken.

Het is niet nodig om vooraf  in Nederland yen's te kopen. Op het vliegveld van Osaka is ons eerste gezamenlijke 'pinmoment'. De Japanse munteenheid is de yen. Er zijn muntjes van 1,5 10, 50, 100 en 500 yen. Biljetten zijn er van 1000, 2000, 5000 en 10.000 yen. Een handige truc is om twee nullen van het bedrag af te halen, en dan circa 20% er af te halen. Dus een biljet van 1000 yen, min twee nullen is 10, en dan nog eens 20% eraf is 10 minus 2 = 8. Dus als je een souvenir van 1000 yen wilt kopen kost het omgerekend iets minder dan 8 euro.  

Het BTW-tarief is momenteel 8%. Dat krijgt u als buitenlander vanaf een bepaald bedrag - bijvoorbeeld bij de aankoop van elektronica- ter plekke cash terug, maar alleen bij winkels die dat in het servicepakket hebben. En dat zijn er helaas weinig. De anderen die hun BTW terug willen claimen  kunnen dit doen op de luchthaven, maar besef dat de rijen lang zijn en dat er relatief weinig tijd hiervoor ingeruimd is.

Gezondheid:

Gezondheidsproblemen zullen in Japan niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet nodig. De hygiënische standard is extreem hoog en medische faciliteiten behoren tot de beste ter wereld, maar kunnen erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat bij u kan ontstaan, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren.Indien u dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Japan verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dient u normaal fit te zijn. 

Japan & Japanners:

'Geen rommel op straat' is een van de eerste opmerkingen die buitenlanders bij aankomst in Japan maken. Appartementen, treinen, wegdek en zelfs de stoepranden zijn allemaal van uitzonderlijk goede kwaliteit. Japan is vooral groen en bezaaid met heuvels en bergen. Op Nagasaki na zijn de steden die u bezoekt veelal zo plat als een ouderwets dubbeltje. Bezienswaardigheden, zoals tempels, kunnen op een verhoging liggen en dan zijn er trappen.

Voor buitenlandse toeristen zijn overal informatieborden, bijvoorbeeld bij metrostations, maar ook bij tramhaltes. Wegwijzers met Engelstalige teksten leiden de toerist overal de weg. Op elk bord wordt de afstand in meters tot een bezienswaardigheid aangegeven, altijd tot op maximaal tien meter precies. Hotels en een dicht netwerk van toeristeninformatiecentra hebben gratis plattegronden, brochures en folders, een feest voor elke buitenlandse toerist. 

De Japanners zijn erg servicegericht, uiterst behulpzaam en bijzonder vriendelijk tegenover buitenlandse toeristen. Hun hoffelijkheid is legendarisch. Japanners zijn verder uiterst minutieus. Niet iedereen spreekt Engels, maar als u ze om informatie vraagt, zullen ze hun best doen u te begrijpen. Buschauffeurs, trein- en hotelpersoneel zijn eveneens bijzonder attent. Het is voor een Japanner bij een ontmoeting en afscheid gebruikelijk om even het hoofd te buigen. U zult het overal te zien krijgen; in winkels, hotels en waar u ook kijkt.

Kleding:

Laat uw exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, op de boot, bij frisse ochten­den of avonden. Op de maart- en (late) oktoberreis kan het koud zijn. Neem dan voldoende warme kleding mee, evenals een warme jas, muts en handschoenen. In oktober kan het ’s morgensvroeg en ’s avonds afkoelen.

Klimaat:

De combinatie van het bergachtige landschap en de lengte van het land zorgt voor een complex klimaat. Van half juni tot augustus wordt Japan beïnvloed door warme vochtige luchtstromen van de Stille Oceaan. Eind juni en begin juli valt de meeste regen. Soms bestaat er in de kustregio’s kans op tyfonen. De lente en herfst zijn mild met meestal heldere dagen en vrij weinig regen. Van half maart tot diep in april is het bloesemtijd, afhankelijk van waar u zich dan bevindt. De hoeveelheid bloesem is verder afhankelijk van het weer. Japan behoort tot de seismisch meest actieve gebieden ter wereld.

Koopjes:

Wat in de winkels opvalt, is dat veel produkten op een opvallend aantrekkelijke wijze zijn opgesteld. Afdingen doet men normaal gesproken niet, behalve zo mogelijk in de elek­tronicawinkels.

Op de reis bent u gemiddeld ongeveer 350 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Als u de 'tips per stad' van de reisleider volgt, zult u merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in elke stad de leuke en goedkopere restaurants. 

Maaltijden in Japan zijn er meestal gemiddeld vanaf ¥500 (simpele kerrie-rijst of noedelsoep) tot ¥2500 (2-gangen maaltijd) per persoon, maar vaak eet u voor niet meer dan tien euro per persoon, exclusief de drank. In restaurants wordt echter altijd een paar keer een gratis glas water geserveerd, waar veel van onze gasten gebruik van maken. In de supermarkten zijn goedkope kant-en-klaar maaltijden te koop voor gemiddeld ¥600-¥700, die ter plekke opgewarmd kunnen worden. Sushi-maaltijden zijn er ook volop te krijgen. Prijzen hiervoor variëren van ¥300 tot meer dan ¥1000. Eetstokjes worden altijd gratis erbij geleverd. De supermarkten hebben ook veel keus om een eigen westers ontbijt samen te stellen.

Een biertje in een restaurant kost standaard ongeveer ¥500, normaal gesproken geserveerd in halve literflessen met 5% alcohol. Koffie kost ongeveer ¥270 tot ¥400.

De toegangsprijzen voor bezienswaardigheden zijn gemiddeld ¥500 tot ¥600 per bezienswaardigheid.

Enkele voorbeelden: Sanjusangendo tempel (Kyoto) ¥600, Gouden Paviljoen (Kyoto) ¥500, Nijo

kasteel (Kyoto) ¥600, Todaiji (Nara) ¥500, Itsukushima schrijn (Miyajima) ¥300, Dejima (Nagasaki)

¥500, Glover Garden (Nagasaki) ¥610 (vanaf 15 personen ¥510), Atoombommuseum (Hiroshima)

slechts ¥50. Voor kinderen tot die op de middelbare school zijn er normaal gesproken kortingen.

De schitterende Daishotempel op het eiland Miyajima is gratis toegankelijk. Ook diverse andere tempels zijn gratis en zeker niet minder mooi. De prachtige Shukkei-en tuin in Hiroshima is gratis toegankelijk voor 65-plussers en anders kost het ¥260. 

Een tramrit kost meestal standaard ¥160, busritten vaak ¥230. In Nagasaki kost een trampas voor een hele dag ¥500, in Kyoto kost eenzelfde buspas ¥500. Dankzij uw JR-treinpas kunt u 14 dagen gratis treinen door Japan. 

Maaltijden:

Aangezien het ontbijt niet inbegrepen is in deze reis en het daarnaast super makkelijk is om een ontbijt te kopen in de zogenaamde convenience -stores (mini-supermarkten), kan je eventueel een plat plastic bord en bestek meenemen. Schone drinkbekers en glazen zijn in de hotels aanwezig. Bij elke kant-en-klare maaltijd in de supermarkt krijg je ook altijd eetstokjes mee. Daarnaast kan je in elke supermarkt (en vele hotels ook) je eten laten warm maken in een magnetron.

Openingstijden:

Winkels gaan vaak open om 10:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Supermarkten, als die van FamilyMart, Lawson en 7-Eleven, zijn 24 uur per dag open. Drank en voedsel zijn dus altijd te koop, ook vlak bij uw hotel. Op straat, maar ook in de hotels, staan overal drankautomaten. Die zijn 24 uur per dag werkzaam.

Banken zijn open van 09:00-15:00 uur. U zult er echter wellicht geen gebruik van hoeven te maken. Niet alle geldautomaten zijn altijd 24 uur per dag te bedienen, maar maakt u zich daarover niet ongerust. De reisleider meldt u waar en wanneer u kunt pinnen. Meestal is er altijd een fast food filiaal, zoals McDonalds, in de buurt die 24 uur per dag open is.

Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Hoofdpostkantoren blijven door de week open tot 19:00 uur, op zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur en op zondag en nationale feestdagen van 09:00 tot 12:30 uur.

Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Vele gaan na de lunch enkele uren dicht. Japan heeft veel lunchrooms waar je westers kan ontbijten. Deze gaan om 06:30-07:00 uur open. Filialen van Starbucks openen om 07:00 of 07:30 uur en sluiten meestal om 23:00 uur.

Ontbijten:

In de meeste hotels kunt u op eigen kosten ontbijten in de ontbijtzaal, behalve in Kyoto. Een ontbijt kost meestal ongeveer ¥700. Direct onder ons hotel in Kyoto is een filiaal van Starbucks waar u ook westerse broodjes kunt krijgen. Vlak in de buurt zijn enkele minisupermarkten en direct tegenover het hotel zijn drie bakkers. Op de dag van vertrek naar Matsuyama kunt u desgewenst westers ontbijten in de bootterminal. In diverse steden is er vlak bij ons hotel een lunchroom waar u eveneens westers kunt ontbijten en koffie kunt drinken. In de buurtwinkels, die altijd vlak bij het hotel te vinden zijn, kunt u eventueel belegde sandwiches krijgen en andere lekkernijen om zelf een ontbijt mee samen te stellen. Er is altijd iets van uw gading te vinden.

Paspoort:

Voor een verblijf in Japan dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Het hoeft niet tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, zoals in de meeste andere landen.

Postzegels:

Een postzegel op een ansichtkaart naar West-Europa kost ¥70. Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent de weg en is uw vraagbaak voor allerlei informatie. Hij zal u wijzen waar de supermarkten zijn, waar u kunt pinnen en eten, welke trams u kunt nemen en waar de metrostations zijn. U bent in veilige handen. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken. Op vrijwel alle treinreizen zijn de zitplaatsen van te voren gereserveerd. Op sommige trajecten is dat echter niet mogelijk. Dankzij onze JR-treinpas is het altijd mogelijk mogelijk om op eigen gelegenheid een andere trein te nemen. Reserveringen hiervoor zijn gratis.

Telefoon:

Mobiele UMTS-telefoons met 3G-connectie 2100 MHz en 3G/CDMA2000 800 MHz en een abonnement in Nederland of België zijn te gebruiken in Japan, evenals die met 4G-connectie. Anders kunt u bij aankomst op het vliegveld in Osaka een sim-kaart kopen of koop een telefoonkaart en bel via kaarttelefoons naar het buitenland. Vanuit de meeste hotelkamers kunt u eveneens bellen en het gemakkelijkst en goedkoopst is te skypen of the Whats-appen. Mocht u niet weten hoe dat te doen, laat u dat dan voor vertrek uitleggen.

Toeristische informatie:

In alle plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijgt u bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor u in alle plaatsen een gratis plattegrond en zonodig metro- en busgegevens, alsook andere toeristische informatie. Als u alle uitgedeelde gratis schriftelijke informatie die betrekking heeft op deze rondreis bewaart, heeft u meer dan een kilo extra bagage.

Tijdsverschil:

In de zomertijd is het verschil met Nederland zeven uur.

Veiligheid:

Japan staat bekend om zijn eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen voor, hoewel zeer zelden. U dient dus de normale veiligheidsmaatregelen in acht te nemen wat uw bagage betreft. Als u spullen kwijtraakt, is er een grote kans dat ze bij de plaatselijke politie worden afgegeven of dat ze nog op de plek liggen waar u ze heeft achtergelaten.

Voedsel:

De hygiëne in de restaurants behoort tot de hoogste ter wereld. Japanners eten veel rijst, vis en schelpdieren, maar weinig groente. Er zijn ook diverse Chinese restaurants en u kunt in diverse plaatsen ook bij de Italiaan terecht. Erg leuk is een bezoek aan een sushi-restaurant. Er zijn er met een lopende band, maar ook waar u van het menu kunt kiezen. Populair is tempura. Hiervoor worden diverse soorten ingrediënten in een beslag gedoopt en kort gefrituurd. Wasabi is de bekendste specerij. Het is scherp, maar de scherpe smaak blijft niet ‘hangen’, zoals bij pepers. Sahimi bestaat uit verse, rauwe vis die in dunne schijfjes gesneden is. Okonomiyaki lijkt qua vorm op een heel dikke pannenkoek, maar het wordt ook wel de ‘Japanse pizza’ genoemd. Yakitori zijn spiesjes vlees die boven houtskool zijn klaargemaakt. Op tafel staat altijd soyasaus om uw eten te kruiden. Talrijke restaurants zijn gespecialiseerd in goedkope miso- en noedelsoepen. Een bekende soep in Nagasaki is champon, een hartig gerecht van noedels in een bouillon van varkensvlees, gevuld met groente, varkensspek, garnalen, inktvis en sint-jacobsschelpen. Het aanbod is nog veel groter. Veel restaurants hebben menukaarten met foto's. Daarnaast zijn er veel restaurants die in de etalage plastic voorbeeld gerechten presenteren. Ook zijn er restaurants met Engelstalige menu's.

Visum:

Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in Japan geen visum nodig voor een verblijf korter dan drie maanden.

Voltage:

Het voltage is 100 Volt. Voor stekkers wordt het A-model gebruikt. Het bestaat uit twee platte plaatjes met een rond gat in elk plaatje. U heeft dus een universele stekkerdoos nodig of een verloopstekker.

Vervoer:

Vrijwel de gehele reis, reizen we met de trein. Voor de treinreizen krijgt u van ons een JR-treinpas die 14 aaneengesloten dagen bruikbaar is. Van de supersnelle Shinkansen tot lokale boemeltreintjes. De treinen zijn luxueus, brandschoon en meestal niet druk. In de lange afstandstreinen kunt u de rugleuning verstellen.Deze stoelen bevatten verder een uitklaptafeltje, ideaal om uw maaltijd aan op te eten of uw drankje op te zetten.

In treinen komt soms een karretje langs met drank, maaltijden en snacks. Een kop koffie (eventueel met melk en suiker) kost meestal tussen de ¥270 en ¥310. De treinen vertrekken stipt op tijd. Op de perrons staat aangegeven waar tot op de centimeter de deuropeningen van de treinstellen halt houden. Het treinpersoneel is bijzonder vriendelijk en erg servicegericht. In de trein kan de bagage normaliter in een bagagerek boven uw zitstoel gelegd worden. In sommige treinen zijn er bagagerekken aan het uiteinde van het treinstel. Achterin de treinstellen is meestal ook plaats voor een deel van de bagage. Voor mobiel telefoonverkeer in de trein zijn aparte belhokken ingericht, zodat u nooit overlast heeft van bellende passagiers. Het is bij het treinvervoer handig een mobiele telefoon op zak te hebben als u om een of andere reden de trein mist of – nog niet eerder voorgekomen – te laat bent met uitstappen. Als u wilt, kunt u voor een schappelijke prijs uw grote bagage door een expresdienst naar het volgende hotel laten vervoeren.

Op alle trajecten waar we onderweg zijn naar onze eindbestemming van die dag, zijn de kosten voor Grensloos Genieten. Op alle andere momenten en met alle uitstapjes, zijn de kosten voor de reizigers zelf. Uiteraard zal de reisleider dit telkens vooraf communiceren. De treinen in Japan rijden punctueel op tijd, dus als je tien seconden te laat bent is de trein al weg. Aangezien je zelf een treinpas hebt, kan je altijd een trein later nemen. De groep zal echter niet op je wachten. Neem in zo'n geval even telefonisch contact op met de reisleider (Theo Leerintveld: Whatsapp+31653799146, liever niet bellen vanwege de hoge kosten!) zodat je een trein later kunt nemen en later die dag weer bij de groep aansluit. Het overgrote deel van onze hotels zijn op loopafstand van het station, dus zorg dat je een makkelijke tas (en geen zware) bij je hebt. Eventuele taxi's zijn voor eigen rekening, of de reisleider moet bepalen dat de afstand te ver is. Heel af en toe zullen we een bus nemen naar onze bestemming. Als dit een excursie is, dan zijn de kosten voor rekening van de deelnemers. Als het een bus is naar ons hotel, dan zijn de kosten voor Grensloos Genieten.

Wasgoed:

In sommige hotels kunt u uw wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. In de meeste hotels kunt u uw wasgoed zelf wassen in gereedstaande wasmachines. Drogers staan er ook. Normaliter wordt het wasmiddel automatisch toegevoegd. U betaalt met geldmuntjes van ¥100 die u in de wasmachine en droger stopt. De kosten bedragen ¥300-¥400 en ¥200 voor het gebruik van een droger. In principe zijn de wasmachines 24 uur per dag bedienbaar. Als u uw wasgoed door het hotel laat wassen, vraag dan vooraf naar de prijzen. Meestal ligt echter in de bureaulade van uw hotelkamer een prijslijst.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.  Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.

Wi-fi:

Op redelijk wat plekken in Japan kan je tegenwoordig gratis internetten. Wel dien je je vaak vooraf (eenmalig) te registreren met je email en naam. De meeste winkels, supermarkten, stations en een aantal restaurants hebben gratis WiFi, maar reken hier niet standaard op. Als je echt vaak online dient te zijn is het wellicht handig als je op de luchthaven een plaatselijke simkaart koopt en/of een eigen wifi-zender huurt voor je gehele vakantie. Die kan je dan voor je terugreis weer afgeven op het vliegveld. In alle hotelkamers is gratis wi-fi. Hier en daar kan bij de hotelreceptie een laptop gehuurd worden voor ¥1000 per dag. Soms heeft een hotel een gratis te gebruiken laptop of pc voor zijn gasten in de lobby staan. In de steden is er ook op straat gratis wi-fi, check bijvoorbeeld Travel Japan Wi-Fi en download de app vooraf aan je vertrek. Deze service telt in Japan meer dan 200.000 hotspots. De stad Kyoto en directe omgeving hebben een eigen gratis wi-fi service met hotspots bij vooral bushaltes. Ook andere steden hebben deze service. De reisleider heeft de details.

Ten slotte:

Ongeveer drie weken voor vertrek ontvangt u de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kunt u op uw KLM-vlucht online inchecken. Op de dag van vertrek dient u twee uur vantevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren. Wij hopen dat wij u voldoende hebben geïnformeerd. Indien u vragen heeft, kunt u ons elke dag van de  week per email of WhatsApp bereiken.

Met de apen badderen in de bergen is een onvergetelijke belevenis
Met de apen badderen in de bergen is een onvergetelijke belevenis
Pelgrims laten hun 'wandelboek' signeren
Pelgrims laten hun 'wandelboek' signeren
Op de grootste vismarkt ter wereld tref je allerlei vissen aan
Op de grootste vismarkt ter wereld tref je allerlei vissen aan
Kies maar uit welk onderdeel van de vis je graag wilt eten
Kies maar uit welk onderdeel van de vis je graag wilt eten
Deze rondreis herbergt veel bijzondere rempels
Deze rondreis herbergt veel bijzondere rempels
De sakura (bloesem in lente) mag dan veel toeristen lokken, wij zijn verzot op de herfstkleuren
De sakura (bloesem in lente) mag dan veel toeristen lokken, wij zijn verzot op de herfstkleuren
De Mt Fuji is helaas niet altijd zo helder waar te nemen
De Mt Fuji is helaas niet altijd zo helder waar te nemen
In de bergen ontmoet je veel bijzondere Japanners
In de bergen ontmoet je veel bijzondere Japanners
In Japan wordt nog veel ambachtelijk werk verzet
In Japan wordt nog veel ambachtelijk werk verzet
  Ietwat verspilling aan energie is de Japanners niet vreemd
Ietwat verspilling aan energie is de Japanners niet vreemd
Tijdens de sakura kruipt elke Japanner het liefst onder een boom met bloesem
Tijdens de sakura kruipt elke Japanner het liefst onder een boom met bloesem
De natuur in Japan is adembenemend mooi
De natuur in Japan is adembenemend mooi