HOME » DOWNLOAD TEKST IJSLAND VOOR PRINTER

IJSLAND - COMPLEET DAGPROGRAMMA (14 dagen); € 2.399

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze reis heeft momenteel nog vier plaatsen beschikbaar op 12 juni 2020: minimum 6 personen: maximum 16 personen. 

Op slechts drie uur vliegen van Nederland ligt een van de mooiste en ruigste landen ter wereld: IJsland. Ondanks -of misschien wel juist doordat- het tegelijkertijd een van de duurste plekken ter wereld is, heeft Moeder Natuur hier allesbehalve zuinig uitgedeeld tijdens haar creatie van dit land. Werkelijk alle registers zijn opengetrokken om de bezoekers van dit magnifieke eiland te verrassen met de meest spectaculaire 'picture perfect' plaatjes.

In twee weken doorkruisen we het hele land: van west naar oost en van zuid tot noord. En vice versa. Grotendeels volgen we de rondweg 1, al slaan we regelmatig ook af en verkennen we de fotogenieke zijwegen. Het resultaat is een ongekende ode aan al het moois dat onze aardbol gecreëerd heeft in de miljoenen jaren van haar bestaan! 

Gedurende deze ruige ontdekkingstocht laat de ervaren reisleider -en IJsland kenner mij uitstek- Theo Leerintveld je kennismaken met al het fraais dat dit eiland te bieden heeft. Denk aan fotogenieke watervallen (heel veel watervallen zelfs), indrukwekkende gletsjermeren, zwarte stranden, broeiende vulkanen, imposante geisers en nog heel veel meer natuurlijk moois wisselen elkaar hier af. We beginnen en sluiten deze reis af in de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, waar je voor vertrek naar Amsterdam ook nog een bezoek kunt brengen aan de wereldberoemde Blue Lagoon. Wij kunnen ons geen mooier einde voorstellen van deze ongekende natuurreis.

Deze rondreis van Grensloos Genieten neemt je echter niet alleen mee naar de fenomenen van Moeder natuur waar IJsland zo bekend om staat, ook herbergt deze reis de broodnodige (maar helaas erg sporadische) cultuurbezoeken. Zo vereren we onderweg slaperige stadjes en pittoreske dorpen met de meest tongbrekende namen met een bezoek. Daarnaast brengen wij je ook naar de leukste kroegen en meest kneuterige musea. Ook de -veelal onbekende- dierenwereld van dit eiland is er overigens een om in te lijsten: denk daarbij aan de kleurrijke papegaaiduikers, het krachtige paardenras en de machtige heersers van de oceanen: de walvis.

En ondanks dat IJsland stervensduur is en wij (gelukkig maar) geen enkele invloed hebben op de weersomstandigheden, genieten wij telkens weer van de ongekende pracht en praal die IJsland te bieden heeft. Wij zijn dan ook enorm trots op deze prachtige ontdekkingstocht die we hebben uitgestippeld. Wel is het belangrijk dat je bij jezelf te raden gaat en naast de juiste kleding ook de nodige dosis doorzettingsvermogen en optimistische levensinstelling in je reistas inpakt.

Want alle pracht en praal van IJsland krijg je namelijk niet zomaar in de schoot geworpen. Moeder Natuur zal er namelijk tijdens deze reis alles aan doen om je grensloos te laten genieten/afzien door bakken vol regen, gure wind en ijskoude kou over ons heen te storten. Maar dit vaak vrij ruige weer past perfect bij het eveneens ruige landschap van het eiland. Want IJsland blijft nou eenmaal IJsland. Durf jij met ons dit avontuur aan?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DAGPROGRAMMA:

Dag 1: Naar IJsland - (hotel in Reykjavik)

Op vrijdag 12 juni 2020 vertrekt deze moderne ontdekkingstocht -belachelijk vroeg (06:45 uur)- vanaf Schiphol met vlucht HV6887 naar Reykjavik. Drie uur later arriveren we op de luchthaven van dit eiland, door het tijdsverschil van twee uur is het nog steeds pas rond de klok van achten in de ochtend. Voordat je je bagage oppikt bij de band, heb je nog de laatste kans om taxfree wat alcoholische versnaperingen in te slaan, mocht je dat nog niet gedaan hebben op Schiphol. Na aankomst pikken we onze minibus op en starten we deze reis met een bezoek aan Reykjavik, de hoofdstad van dit fascinerende land. De kamers zijn echter pas klaar om 15:00 uur, dus we vangen de dag aan met een informatieve wandeling door het centrum van de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. Laat in de middag kan je eventueel bijslapen in het centraal gelegen comfortabele hotel.

Reykjavik is lekker modern met een gezellig centrum waar je heerlijk kan eten, goed kan uitgaan en nog beter kan shoppen. Het centrum is niet heel groot en daardoor kan je bijna overal naartoe wandelen. De beroemde en eigenzinnige Hallgrimskirkja kerk en de populaire winkelstraat Laugavegur mag je uiteraard niet missen. Ook de musea in de haven (Aurora en Whales of Island) zijn prachtige plekken om een paar uur door te brengen.Al snel merk je, Reykjavik is uniek! Compact, knus en totaal niet te vergelijken met een andere hoofdstad.Lijkt het je wat om deze eerste dag direct walvissen te spotten dan kan je mee met een (optionele) whale watching tour. Al raden wij je eigenlijk aan om dit optionele uitje te bewaren voor dag 9 in de reis, wanneer we in Akureyri  zijn, aan de andere kant van het eiland.

Dag 2: Naar (de omgeving van) Selfoss & Gouden Cirkel (120 km)

Vandaag verlaten we vroeg in de ochtend Reykjavik en bezoeken we de gehele dag de zogenaamde Golden Circle. Simpelweg gezegd is dit een rondje bezienswaardigheden, allemaal gelegen op korte rijafstand van elkaar en binnen bereik van een 'dagje Reykjavik'. Dit verklaart ook de ongekende mensenmassa's (voor IJslandse begrippen althans) bij de meeste bezienswaardigheden vandaag. 

Als eerste uitje staat Thingvellir National Park op de planning. Op deze prachtige plek vind je een breuklijn van twee tektonische platen (Euraziatische en het Amerikaanse continent) die elk jaar twee centimeter verder uit elkaar bewegen. Deze vlakte mag er dan erg idyllisch uitzien, de Lögberg ('Rots van de wetten', waar één keer per jaar de wetten aan het volk werden kenbaar gemaakt) en Drekkingarhylur (waar vrouwen werden verdronken die overspel pleegden, ongehuwd een kind hadden gekregen of van hekserij werden verdacht) herinneren ons aan andere, veel ruigere tijden. Ook staat hier de eerste staatskerk van IJsland uit 1016, al stamt het huidige exemplaar uit 1859.

In dit park vind je op 101 meter hoogte tevens een gigantische scheur in de grond, omringd door metershoge rotsen aan beide kanten, een bizar gezicht. Het inpandige 'meer' is ondergelopen met gletsjerwater, waardoor je bij Silfra prachtig (maar erg prijzig, € 125) kan snorkelen in het extreem heldere water van het grootste meer van IJsland. Ook duikers komen hier aan hun trekken met zicht van meer dan 100 meter! Verwacht overigens geen fraaie koraalrotsen of een rijke vispopulatie, daarvoor zijn er betere bestemmingen op de wereld dan IJsland.

De volgende stop is Geysir, een woord dat ook in onze vaderlandse taal is doorgedrongen. De naamgever van dit woord is een geothermisch gebied waar de geisers Geysir en Strokkur herhaaldelijk gigantische waterstromen de lucht inspuiten. Dit bijzondere natuurverschijnsel is een Must See tijdens deze reis. Bij de parkeerplaats is een gigantische overdekt gebouw neergezet om de toestroom van toeristen op te vangen. Hier kan je tevens de meest uiteenlopende souvenirs kopen en (op eigen kosten) de lunch nuttigen. Iets verderop ligt Gullfoss, een gigantische brede waterval. Kom overigens niet te dicht bij de rand want in het verleden zijn er helaas onfortuinlijke toeristen geweest die hun selfie moesten bekopen met een eenmalige reis naar het hiernamaals...

Vanaf Gullfoss is het nog maar een klein stukje rijden naar Kerið. Deze vulkaankrater is al meer dan 3000 jaar geleden ingestort, anno 2020 heeft het zich gevuld met groenblauw water. Een uurtje lopen verderop ligt de Reykjadalur hotspring, wat ons betreft de perfecte afsluiter van onze eerste echte reisdag. Ook dit prachtexemplaar van Moeder Natuur krijg je niet zomaar! Een korte, pittige wandeling van ruim 3 km (circa een uur enkele reis) brengt je naar een geothermisch gebied vol met warmtebronnen, stoom en kokende poelen. Wie niet gaat baden zal toch genieten van deze adembenemende mooie wandeling. 

En wie zich afvraagt wat die dikke witte rookpluimen zijn die je telkens aan de horizon ziet, dat zijn de 'schoorstenen' van de powerplant Hellished. Deze grootste energiebron van het eiland heeft een (betaalde) tentoonstelling met uitleg over aardbevingen en uitbarstingen en uitzichten over de turbines en de pijpleidingen. In (de buurt van) Selfoss brengen we onze tweede nacht op IJsland door.  

Dag 3: Naar (de omgeving van) Vik (110 km)

Vanavond overnachten we in de buurt van Vik, het meest zuidelijk gelegen dorp van IJsland en een van de meest bekende wolcentra van het land. Ondanks dat dit fraai gelegen gehucht maar driehonderd inwoners telt, is dit een prima plek om de omgeving te verkennen. Jeugdige fans/groupies van de Canadese popzanger Justin Bieber gebruiken deze plek als uitvalsbasis voor een bezoek aan het DC-3 vliegtuigwrak dat hier in 1972 een geslaagde noodlanding op het strand diende te maken en door jeugdidool Bieber wereldwijd bekend werd gemaakt vanwege zijn danspasjes op het dak.

Liefhebbers van het welbekende tv-programma Wie is de Mol zullen deze plek ook niet willen missen, aangezien hier in 2012 de start werd gegeven van dit veel bekeken programma. Wie geen uur wil wandelen naar deze massaal bezochte locatie, adviseren wij om een kortere wandeling te maken naar het Dyrhólaey viewpoint. Eenmaal bovenop kijk je aan de ene kant uit over kilometers lang zwart strand en aan de andere kant vind je een bijzondere rotsformatie. Met een beetje geluk kan je hier ook de papegaaiduikers, oftewel puffins spotten. 

Ook heb je vandaag regelmatig mooie uitzichten over de Hekla, met 1491 meter hoogte de meest actieve vulkaan van dit eiland. In de Middeleeuwen dacht men overigens dat de Hekla de ingang tot de hel was... Het paradijs is vandaag makkelijker te bereiken, want voordat je in Vik arriveert, heb je al een handvol prachtige watervallen bezocht. Met prachtige, tongbrekende namen als Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss komen liefhebbers van dit natuurfenomeen volledig aan hun trekken.

Bij de welbekende watervallen van Seljalandsfos en Skogafoss staan de parkeerterreinen helaas tegenwoordig vol met tientallen auto's van nieuwsgierige toeristen. Gelukkig weet nog niet iedereen de weg naar wat minder toeristische plekken en waar de grote touringcar organisaties (nog) niet komen. Een van deze 'Grensloos Genieten Geheimen' is de op een (verre) steenworp afstand gelegen waterval van Kvernufoss, voor ons een van de mooiste van zuidelijk IJsland. Het meest bijzondere van deze qua oppervlakte kleinere waterval is dat je achter de waterval door kan lopen, waardoor je de meest fantastische foto's kunt nemen. Wie zich niet al te veel wil inspannen kan hier volop genieten van de watervallen van afstand, ook zijn er gedurende deze dag verschillende (veelal pittige) korte wandelingen mogelijk.

In dit vulkanische gebied zijn tevens verschillende (optionele) informatiecentra/musea te bezoeken, waar je een kaartje koopt en dan gedetailleerde uitleg krijgt over het ontstaan van vulkanen en het effect van hun uitbarstingen. Onze favoriet is het LAVA Centre, een informatief museum met een prachtige film over de vele uitbarstingen die dit al vele malen geteisterd hebben met hun destructieve krachten. Dit is ook een van de betere plekken vandaag om (warm) te lunchen. Ook het Skogar transport museum staat vandaag (optioneel) op het programma, waar je een prachtig inkijkje krijgt in het harde leven van de IJslandse bevolking door de eeuwen heen. Wat het best geëtaleerd wordt door de plaatselijke gids die we al decennia lang nog nooit een glimlach hebben zien vertonen... Buiten staan enkele originele gebouwen die te bezoeken zijn, waaronder een (verlaten) school, kerk en karakteristieke turfhuizen. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag 4: Naar Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell (80 of 120 km)

Iets ten westen van Vik ligt onze eerste stop van vandaag: Hálsanefshellir, een enorme basaltformatie met meerdere grotten die zijn ontstaan door erosie tijdens vloed. Het is slim om deze plek te bezoeken tijdens eb zodat je er omheen kan lopen en gelijk een mooie strandwandeling kan maken. Dit was een van de vele mooie filmlocaties uit de tv-serie Game of Thrones. Iets naar het oosten maken we een korte (strand)wandeling bij Reynisdrangur.

Beide locaties zijn een van de betere plekken in IJsland om puffins te spotten. Dit van origine uiterst vriendelijke dier is tevens een van de lekkerste gerechten van het land. Veel (toeristen)restaurants serveren gerookte of gekookte puffins. In de verte heb je vandaag prachtige uitzichten over de 1651 meter hoge vulkaan, met de meest onuitspreekbare naam van het land: Eyjafjallajökull (spreek uit als eh-ya-fail-i-jokul). Dit was de vulkaan die in 2010 verantwoordelijk was voor het dagen lang platleggen van het internationale luchtverkeer.

Bij Eldhraun maken we een volgende stop en dit is een van onze meest favoriete. 's-Winters mag dan de hele bodem bedekt zijn met een dikke laag sneeuw en is er dus weinig te aanschouwen, maar in de zomer maak je hier een fascinerende (korte) wandeling over een hobbelig lavaveld. De grond is inmiddels begroeid met de meest felgroene mossen die je ooit van je leven gezien hebt, leuk souvenir trouwens voor je kerststal. Doordat er ook allerlei kleurige bloemen doorheen groeien, is dit een walhalla voor natuurfotografen. Deze zogenaamde moskussens zijn het gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Laki, die hier voor het laatst in 1783 zijn gloeiend hete magma heeft gedeponeerd.

De kustlijn die we vandaag de hele dag aan onze rechterzijde hebben, is Europa’s grootste scheepsbegraafplaats. Honderden schepen (en hun bemanningen) zijn hier vroegtijd gesneuveld. Sommige van de buurtkerkjes hebben daardoor aangespoelde spullen van bijvoorbeeld de VOC in hun gebouw staan. Van de vele bijzondere plekken die we vandaag bezoeken is Fjaðrárgljúfur wellicht de meest bijzondere. Deze twee miljoen jaar oude canyon is extreem fotogeniek, vooral vanwege het feit dat ie meer dan 100 meter diep is en zich prachtig door het haast levenloze landschap slingert. Vanuit de verschillende uitkijkpunten heb je het gevoel dat je over de oppervlakte van de maan kijkt.

In de fotogenieke omgeving van Kirkjubaejarklaustur (of Skaftafell) brengen we de vierde nacht op IJsland door, deze regio staat bekend als het grootste gletsjer gebied van IJsland. Bijna duizend jaar geleden stond in deze ruige setting ook een Benedictijnenklooster, waar twee (verbrande) nonnen liggen begraven. Beide vrouwen zijn op een niet zo prettige manier van hun leven beroofd, de een omdat ze omging met mannen, de andere omdat ze niet al te lovende woorden over de paus had geopperd. Het park van Skaftafell zit vol met vogels, bijen en bloemen en is een van de plekken waar je een (prijzige) trip kan maken met gidsen naar een van de gletsjergrotten. De gelijknamige waterval is een van de mooiste van IJsland, maar daarom helaas ook een van de meest druk bezochte. De trots van Reykjavik, zijn welbekende kerk, is geïnspireerd op deze waterval.

Dag 5: Naar Höfn of Djupivogur (120 of 200 km)

Langs de hoofdweg 1 liggen (in dit gebied) twee gletsjermeren: Fjallsárlón en Jökulsárlón. De laatste vereren we met een bezoek, waar je je mag vergapen aan enorme brokken drijvend gletsjerijs. Door het boeken van een optionele tour kan je hier met een amfibievoertuig het gletsjermeer van de Vatnajökull opvaren. De Vatnajökull is dan ook de grootste gletsjer (8300 km2) en grootste Nationale Park van Europa, maar liefst 11% van de landoppervlakte van IJsland word ingenomen door deze gigant. De dikte van de ijskap is op zijn diepst 900 meter, al is dat de laatste jaren schrikbarend snel terug gelopen tot gemiddeld 400 meter. De gletsjer zelf trekt zich overigens al sinds 1930 terug, de laatste jaren echter extreem snel. Ook de Engelse filmheld 007 vond dit blijkbaar een prachtige omgeving, voor de James Bondfilms View to a Kill en Die Another Day werden hier namelijk opnames gemaakt.

Wie niet meegaat in de varende bus/boot, kan te voet deze unieke plek bekijken. Dit is een van de beste plekken ter wereld om ijsbrokken te zien kantelen. Behalve een indrukwekkend gezicht is ook het bijbehorende angstaanjagende geluid een van de trekpleisters van het gebied. Uiteraard moet je hiervoor enig geluk hebben om dit machtige natuurfenomeen te kunnen aanschouwen. Sowieso is het een onvergetelijk gezicht om een glimp te werpen op de grootste gletsjer van Europa. Met besneeuwde bergtoppen van meer dan 2000 meter hoog is dit een van de mooiste vergezichten van IJsland.

Omdat het circa 200 meter diepe Jökulsárlón meer in open verbinding met de zee staat spoelen regelmatig grote stukken ijs richting Atlantische oceaan, waarna ze door de kracht van de golven uit zee weer terug geduwd worden naar de kust. Het gevolg is dat het omliggende strand prachtige fotogenieke plaatjes oplevert van grote (en kleine) brokken aangespoelde wit en blauw ijs. Door de locals is deze plek dan omgetoverd tot Diamond Beach.

Net buiten Höfn ligt het mooiste strand van IJsland: Stokksnes. Denk dan niet aan Bounty-achtige stranden met warm zeewater en palmbomen. De IJslandse versie hiervan is een zwart strand met daarnaast honderden meters hoge, stijl oprijzende bergen, als een boze draak die zijn spitsige tanden laat zien om zeevaarders schrik aan te jagen. Niet alleen toeristen bezoeken deze plek, ook de plaatselijke zeehondenkolonie geniet hier van dit majestueuze uitzicht. Ook de NAVO kon deze plek blijkbaar wel waarderen, gezien hun oude radarstation. Nog niet zo heel lang geleden is hier voor een avontuurlijke speelfilm een heus vikingdorp nagebouwd, het bijbehorende cafe is nu een trekpleister van formaat. Vijftig kilometer verderop ligt Höfn (spreek uit Hup), van oudsher is dit een voormalig vissers(kreeft)- en handelsplaatsje. Het plaatselijke volksmuseum is de voornaamste toeristentrekker, aangezien de haven dichtslibt door het stijgen van de waterspiegel. Vanavond overnachten we in Höfn of Djupivogur.

Dag 6: Naar Seydisfjordur/Neskaupstadir/Egilstadir (150 km)

De oostelijke fjorden worden momenteel nog niet door veel toeristen bezocht, waardoor het behoort tot een van de mooiste en rustigste streken van IJsland. Vandaag overbruggen we 'maar' 150 kilometer, maar doordat geen meter weg vandaag recht is, gebruiken we het grootste gedeelte van de dag om deze afstand af te leggen. Onderweg zijn er een aantal stranden waar vaak veel jonge (storm)vogels bivakkeren. Djúpivogur is een klein vissersdorp met een pittoresk haventje en vanaf het koffiehuis Langabúd heb je zicht op het onbewoond eiland Papey. De stenen, levensgrote kunstwerken van eieren stellen de 34 vogelsoorten voor die er in de Eggs of Merry Bay te vinden zijn. Het plaatselijke museum Langabud eert zijn grootse inwoner ooit met een heus eigen museum. Alleen al voor het plaatselijke gebak (en vissoep) zou je overigens afreizen naar dit prachtige dorp.

Twee fjorden en anderhalf uur verderop ligt het steenmuseum van Petra Sveinsdottir, haar levenswerk wordt nu gerund door haar kinderen in Stödvarfjördur. Onderweg passeren we enkele kleine dorpen als Fáskrúdsfjördur, voordat we bij Reydarfjödur de grootste fjord van de oostkust bereiken. In de Tweede Wereldoorlog hebben de geallieerden hier een legerbasis gebouwd, zonder daarvoor overigens toestemming te hebben gevraagd/gekregen van de IJslanders elf die deze 'ongewenste invasie' nog steeds niet vergeten zijn. Rode vergane legerbarakken en oude militaire voertuigen ‘versieren’ de helling.

In Neskaupstadir kunnen we eventueel een mooie, korte wandeling langs de fjord (en evt. een grot) maken, voordat we de nacht doorbrengen in Seydisfjordur of Neskaupstadir of Egilstadir. Vanuit het eerste plaatsje vaart wekelijks de veerboot naar en van Denemarken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag 7 & 8: Myvatn/Husavik (190 km)

De enige keer tijdens deze reis dat we twee nachten op dezelfde locatie doorbrengen, is in de omgeving van Myvatn (of Husavik). Voordat we hier arriveren, rijden we de eerste uren over de betoverende hoogvlakte van Jökuldalsheidi, de gletsjer vallei van Jökuldalur en de wildernis van Möorudalsen. En wat anno nu een groot uitgestrekt onbewoond gebied is, tot aan de Tweede Wereldoorlog was dit geheel anders. Diverse uitbarstingen van de gevreesde vulkaan Askja hebben echter alle boeren en andere bewoners eieren voor hun geld doen kiezen.

Tevens bezoeken we op dg 7 de grootste waterval van Europa, de immer indrukwekkende, 44 meter hoge Dettifoss. Na de waterval rijden we in een half uur naar Krafla en de kraters van Viti. In feite is dit gebied één centrale magmakamer, die ondergronds verbonden is met tientallen kilometers lange spleetzones waaruit magma kan ontsnappen. De fitte mensen uit de groep kunnen hier een uur durende route wandelen langs de hoger gelegen verschillende kraterranden. Ook het lager gelegen 217 meter diepe, blauwe kratermeer leent zich voor een eenvoudige wandeling. Iets verderop ligt Hverir, een geothermische hotspot met zwavel en kokende en blubberende modderpoelen. De NASA vond dit gebied zo sterk lijken op de maan en Mars dat het hier verschillende maanlandingen heeft geoefend voordat Neil Armstrong in 1969 daadwerkelijk als eerste mens succesvol op de maan landde.

Ook bij het 'muggenmeer' van Myvatn, het derde grootste van IJsland, zijn verschillende interessante wandelingen te maken. En ondanks dat de kleine muggen van Myvatn niet steken, zijn het niet onze meest geliefde vrienden uit het dierenparadijs dat IJsland heet; dit simpelweg omdat deze zoemende ettertjes graag in de gaten van je oren, neus en mond bivakkeren. Een van de mooiste wandelingen in dit prachtige gebied is langs de unieke rotsformaties van de lavavelden van Dimmuborgir. Het landschap is hier bezaaid met vulkanische pilaren en lavatunnels, die ontstonden doordat lava over waterpoelen stroomde. De spectaculaire formaties dienden als decor voor duistere mythologisch verhalen als Grýla, een moorddadig wezen dat half-trol en half-oger is. Deze zogenaamde Yule Tide Lads zijn twaalf trollen die een soort IJslandse versie van Sinterklaas voorstellen. Toch waren in 1746 zoveel kinderen zó bang om te worden opgegeten dat de overheid moest ingrijpen en de mythe officieel als bangmakerij verbood...

De tweede (of eerste dag) laten we de vulkanische omgeving van Myvatn achter ons en reizen naar het charmante dorpje Husavik, gelegen aan de Arctische Oceaan. Hier werd vroeger door de Denen gebruik van gemaakt om de helgele zwavel te exporteren voor de productie van buskruit. We sluiten dag 7 (of dag 8) af met een stop bij de bubbelende modderpoelen van Namaskard. De Myvatn Nature Baths is de noordelijke tegenhanger van de Blue Lagoon en is in onze ogen vele malen leuker dan zijn toeristische en drukke zuidelijke tegenhanger. 

Dag 9: Naar Akureyri (50 km)

Als eerste bezoeken we vandaag de twaalf meter hoge waterval Godafoss, beter bekend als de Godenwaterval. Deze waterval is 30 meter breed en dankt zijn naam aan een oude Vikingboer die hier zijn afgodsbeelden in de waterval gooide, vanwege de aanname van het Christelijke geloof tijdens de Alping vergadering. Akureyri wordt in IJsland liefkozend de 'hoofdstad van het Noorden' genoemd, al bestaat de stad pas sinds 1786. Voor IJslandse begrippen wonen hier relatief veel mensen dicht bij elkaar, op ruim zes uur rijafstand van Reykjavik, maar liefst 18.000 inwoners herbergt de ‘akker van het aangeslibde land’. Dit is een actieve stad met veel economische bedrijvigheid in sectoren als de vis-, zuivel-, dranken en textielindustrie. Ook veel landbouwproducten komen uit deze regio. De laatste jaren is het toerisme in opkomst, mede door de aanleg van vele cruiseschepen. Walvissen laten zich graag zien en een walvissafari is dan ook echt aan te raden! Deze optionele excursie kan je ter plaatse boeken bij de reisleider (ca. € 80 p.p.). Soms komen de walvissen zelfs zo ver dezen diepe fjord in dat je ze van het vasteland kan aanschouwen. 

Grote trekpleisters van dit prettige stadje zijn de kerk met zeventien glas in loodramen en de noordelijkst gelegen botanische tuin ter wereld. Sinds 1912 vind je hier bijna 7.000 plantensoorten, waaronder alle planten die in het wild in IJsland (en groenland!) voorkomen, een unieke kans om deze flora en fauna beter te bekijken. De kassen zijn 's-zomers tot maar liefst 22.00 uur geopend!) Ook het Nonnihuis van de kinderboekenschrijver Jón Sveinsson wordt door velen bezocht. Het moderne theater biedt tevens goede voorstellingen en arthouse films. Wie liever houdt van een vers getapt biertje, Akureyri staat bekend om zijn lokale bierbrouwerijen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dag 10: Naar Laugarbakki of westelijke fjorden (120 of 160 km)

Vandaag rijden we richting de westelijke fjorden, het meest ruige gebied van IJsland. Ook het ruige schiereiland Vatnsnes doorkruisen we. Onderweg hebben we korte stops in Varmhahlíd (turfkerkje uit 1834) en Blönduós (koffiestop in Winkel van Sinkel) en kan je een (kort( bezoek brengen aan het oudste museum van het land: het plaatselijke textielmuseum. Afhankelijk van of we in Laugarbakki of de westelijke fjorden slapen rijden we door de prachtige natuur van Vastnes of de westfjorden.

Dag 11: Naar Grundarfjordur (of ergens op Snaefellsjokull) (120-200 km)

Vandaag staat het grootste gedeelte van de dag in het teken van een dagexcursie naar de westfjorden. Hoogtepunten onderweg zijn onder meer Breidavik, Latrabjerg (vogelrots), Breidavik, Raudisandur (schitterend strand!),Bildudalur en Sunfjall (fraaie hotpool). Als de veerboot vaart van Brjanslaekur naar Stykkisholmur (via Flatey) doorkruisen we de Breidafjordur, anders rijden we een prachtige route langs de ruige kust naar Snaefellsnes.

Dag 12: Naar Snaefellsnes (200 km)

Vandaag staat het grootste gedeelte van de dag in het teken van een dagexcursie over het schiereiland Snaefellsnes. Dit schiereiland in het westen van IJsland wordt ook wel IJsland in het klein genoemd. Alles waar IJsland zo bekend om is, is hier te vinden. Bekijk gletsjers, rijd door kleine dorpjes als Hellissandur en Hellnar, loop over zwarte stranden, spot unieke vogels en geniet van de watervallen. Onderweg stoppen we bij Ytri Tunga, een prachtige plek om zeehonden te zien op een fotogeniek strand.

Bij Arnarstappi kunnen we een korte wandeling maken langs de kust en de boulevard. Bij het uitzichtpunt van Djupalonssandur heb je een prachtig uitzicht over de gletsjer, het zwarte zand en meestal een enorm ruige zee. het zal je niet verbazen dat hier honderden wrakken van schepen voor de kust liggen. Vandaag heb je ook eindelijk het moment waar je al de hele reis naar hebt uitgekeken; het eten van haai. Op de (optioneel bezoek) Bjarnarhofn Sharkfarm krijg je een korte rondleiding waarna de potige gids Christian je allerlei onderdelen van de haai laat zien. En voelen. Uiteraard sluiten we dit informatieve uitje af met het proeven van Harlkarl op roggebrood. Ons advies? Neem er een bijbehorende borrel Brinnivin bij, want de aparte smaak zal je niet snel vergeten...  

Dag 13: Naar Amsterdam 

Vanuit Snaefellsnes rijden we via Borgarnes en Akranes terug richting Reykjavik. Als de groep ervoor gekozen heeft om de Blue Lagoon te bezoeken, dan sluiten we hiermee deze fantastische reis af. Anders zijn we 's middags rond de klok van vieren terug op de luchthaven waar we dertien dagen eerder deze prachtige reis zijn gestart.

Dag 14: In Amsterdam

Helaas arriveer je -door het tijdsverschil- pas iets na middernacht op dag 14 in Amsterdam.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRAKTISCHE INFORMATIE:

PRIJS VAN DEZE 13-DAAGSE REIS: € 2.399 (eenpersoonskamer toeslag: € 350)

 

Inbegrepen:

* Rechtstreekse vlucht vanuit Nederland  

* Luchthavenbelasting

* Niet-facultatieve excursies

* Alle overnachtingen (soms met ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld  

* Handbagage (ruimbagage is tegen extra betaling bij te boeken)

Niet-inbegrepen:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Calamiteitenfonds (€2,50)

* Fooienpot (€ 25)

* Ontbijt (soms inbegrepen) en overige maaltijden

* Toegangsgelden

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies 

* Ruimbagage is tegen een extra tarief van € 30 tot € 60 bij te boeken, afhankelijk van de airline

 

Algemene tips IJsland:

* Raak je in een bar aan de praat met IJslanders, dan hoef je niet gelijk een rondje te halen. Iedereen haalt hier een drankje voor zichzelf, dat is normaal.

Accommodatie:

Over het algemeen overnachten we in keurige middenklasse hotels met eigen toilet, zitbad met douche, meestal driesterrenhotels. Je kan kiezen voor een twin, double, single (met toeslag), mits uiteraard beschikbaar. Aangezien wij met onze eigen minibus reizen, liggen de meeste hotels op wandelafstand van de parking van de bus. De meeste hotels beschikken niet over een lift. Is deze niet aanwezig, dan ontpopt de reisleider zich als een heuse bagagedrager. Het personeel spreekt overal perfect Engels. Zie ook het kopje hotels.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 350 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.  

Ambassade:

Nederland heeft geen ambassade in IJsland. De Nederlandse ambassade in Noorwegen behartigt ook de belangen voor IJsland. Nederland heeft wel een consulaat in Reykjavik.

* Embassy of Iceland (voor Nederland)
2A Hans Street
London SW1X 0JE, UK
T: +44-20-7259-3999
F: +44-20-7245-9649
M: icemb.london@utn.stjr.is
W: Iceland.is/iceland-abroad/u

* Consulaat Generaal van Nederland
Kringlan 7, third floor
103 Reykjavik
IJsland
T: 00-354-533 10 02
M: holland@holland.is
W: Holland.is

* Nederlandse ambassade in Noorwegen
Oscars gate 29
0244 Oslo
T: +47 23 33 36 00
M: osl@minbuza.nl
W: Noorwegen.nlambassade.org

Bagage:

Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan tegen betaling los bijgeboekt worden. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen, dit heeft tevens als voordeel dat je makkelijker eventuele souvenirs mee terug kan nemen naar Nederland. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Vermijd als het even kan grote harde koffers.  

Bevolking:

IJsland heeft slechts 340.000 inwoners. De gemiddelde leeftijd is momenteel 36 jaar, IJslanders zijn voornamelijk afstammelingen van Vikingen of hun Keltische (Ieren) slaven. Meer dan 1100 jaar geleden arriveerden de eerste 10.000-20.000 kolonisten. In de hoofdstad Rejkjavik wonen 120.000 mensen, in de nabije omgeving nog eens 60.000. 

Cultuur:

De cultuur van IJsland is voornamelijk gevormd door isolatie en extreme natuurkrachten en nauwe familiebanden. Ook de sterke tradities en de sterke band met natuur heeft ervoor gezorgd dat het een literair land is met sagen, legenden en Edda’s (goden/heldenliederen). Deze stammen veelal uit de 10e tot 13e eeuw. Elfen, trollen, geesten, tovenaars, mystieke wezens en Huldafòlk zijn de onzichtbare bewoners van IJsland die we ongetwijfeld vaak gaan tegenkomen op deze indrukwekkende reis. En natuurlijk ook trollenbrood (gebarsten steen)! Saga’s gaan vaak over bloedwraak en brute helden. Edda’s  zijn konings- of godenliederen. De IJslander heeft nou eenmaal een diepgeworteld geloof in sagen en legenden die in zijn woongebied de ronde doen. De overlevering staat vol trollen (met lengtes van 3,5 meter!), elfen, dwergen, geesten, outlaws, zombies, bloeddorstige vrouwen, Vikingkoningen en helden uit de Germaanse mythologie. De figuren worden zelden gezien, maar iedereen geloofd dat ze bestaan. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat elfen veel mensen hebben gered of geholpen. Zij worden dan ook met groot respect behandeld. Zo worden wegen en muren speciaal om elfenheuvels heengeleid. Dwergen (Smafolk) en trollen leven in de bergen.

Douaneregels:

Alcohol is tot 1933 verboden geweest en bier is pas vanaf 2008 gelegaliseerd. Levensmiddelen mogen tot 3 kg en maximaal voor een waarde van circa € 205 vrij ingevoerd worden. De inhoud van de verpakking moet zichtbaar zijn. Het is verboden boter, rauwe eieren, verse melk, rauw, gedroogd of gerookt vlees en rauw gevogelte in te voeren.

Drink je graag een alcoholisch drankje, neem dan op Schiphol een flesje of twee mee. Dat bespaart veel op kroegkosten. Reizigers vanaf 20 jaar mogen alcoholische dranken invoeren, dit zijn de drie opties:

* 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 21% en 0,75 liter wijn en 3 liter bier.

* 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 21% en 6 liter bier of 3 liter wijn en 6 liter bier.

* 1,5 liter wijn en 12 liter bier of 18 liter bier.

Reizigers vanaf 18 jaar mogen 200 sigaretten invoeren, maar de invoer van snuif- of pruimtabak is verboden. Reizigers die houden van een borreltje of alcoholhoudend drankje adviseren wij met klem deze al in Nederland te kopen. Wij kopen zelf altijd bij de Lidl of de Aldi een drieliter pak wijn, waardoor je toch regelmatig een lekker wijntje kan drinken zonder dat je een tweede hypotheek op je huis hoeft af te sluiten. Toch vergeten? Geen probleem: bij aankomst op Reykjavik zit ook een grote duty free-winkel, direct naast de bagagebanden. Een biertje (gemiddeld € 12) en een glas wijn (€ 15) zijn nou eenmaal schrikbarend duur in IJsland, al hebben de meeste hotels/cafes/restaurants elke dag wel een Happy Hour (van een uur of twee, meestal rond de klok van vier/vijf uur 's-middags) waarbij je twee alcoholische drankjes krijgt voor de prijs van een. We blijven tenslotte wel Nederlanders he...:)

Uiteten gaan is niet goedkoop maar gelukkig hebben veel hotels en guesthouses een gezamenlijke keuken. Neem vanuit Nederland wat havermout en wereldgerechten mee en koop de verse producten in IJsland om zo in een handomdraai een maaltijd klaar te maken. Je mag per persoon maximaal 3 kilo voedsel invoeren.

Electriciteit:

In IJsland worden de stopcontacten van type F gebruikt, dat zijn dezelfde als in Nederland. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Je hebt dus geen wereldstekker nodig.

Entreegelden:

Alle entréegelden zijn voor rekening van de deelnemers.

Excursies:

IJsland mag dan misschien vrij duur zijn maar voor de meeste bezienswaardigheden hoef je helemaal niets te betalen. Ideaal dus! Tijdens je reis door IJsland kan je onderweg een boel gave tours doen. Hoewel dit natuurlijk niet perse nodig is, krijg je zo wel wat uniekere ervaringen. De kosten van tours lopen enorm uiteen. Snorkelen bij Silfra kost bijvoorbeeld € 125 en een gletsjer wandeling kost je € 75. Maar ook zonder dure excursies kun je je in IJsland twee weken perfect vermaken, dankzij de vele gratis natuurattracties van IJsland. Watervallen, warmwaterbronnen, gletsjers en geisers, ze zijn allemaal gratis te bezichtigen. Neem wel een paar goede wandelschoenen en dito regenjas mee!

Onderstaand vind je de lijst van optionele excursies tijdens de IJsland reis 2020. Let op, niets hoeft in deze reis. Soms hebben we mensen die deze dure excursies allemaal boeken, andere groepen boeken helemaal niets! En genieten gewoon gratis van de prachtige vergezichten en schitterende natuur.

* Musea Reykjavik (entreeprijzen variëren: tussen de € 10, € 15 en € 20 p.p. per museum)

* Walvissafari Reykjavik (€ 80 p.p.)

* Snorkelen/duiken Silfra (€ 150 p.p.)

* Powerplant Hellished (€ 15 p.p.)

* LAVA Centre (€ 25 p.p.)

* Skogar Transport Museum (€ 15 p.p)

* Skaftafell / Vatnajokull tours:

- gletsjer wandeltocht (€ 100- € 150 p.p.)

- vliegtuig/helicoptervlucht (€ 350 p.p.)

- ijsrots/helicopter tour (€ 3500 voor twee personen)

* Jökulsárlón amfibi tour (€ 50 p.p.)

* Steenmuseum Petra Sveinsdottir (€ 13 p.p.)

* Myvatn Nature Baths (€ 40 p.p.)

* Walvis safari Akureyri ( € 80 p.p.)

* Bjarnarhofn Sharkfarm (€ 10 p.p.)

* Blue Lagoon (vanaf € 75 p.p.)

Economie:

Visserij vormt de helft van de exportwaarde van IJsland. Schapenteelt en wat industrie (vis, elektriciteit, aluminium) zijn andere belangrijke inkomsten. Nederland is de meest belangrijke exportpartner voor IJsland, m.n. door export van aluminium naar Rotterdam. Er is geen bosbouw in het land. Mannen en vrouwen werken evenveel, het loon is gelijk.

Fooien:

Het geven van fooien in IJsland is niet overal standaard, maar desondanks toch zeer gewenst. Daarom maken we een gezamenlijke fooienpot van € 25 per persoon voor deze hele reis, waarmee we het (veelal buitenlandse) hotelpersoneel bedanken voor het schoonmaken van onze kamers. Uw Nederlandse reisleider daarentegen ziet aan het einde van de rondreis tevens graag een fooi tegemoet, maar uiteraard alleen als jullie tevreden zijn over de gehele reis. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon, meer doneren mag natuurlijk altijd..:)

Geldzaken:

Het komt vast niet als een verrassing wanneer we je vertellen dat IJsland geen goedkope reisbestemming is. Het is namelijk een stuk duurder dan Nederland. Het fijne aan IJsland is dat 90% van de bezienswaardigheden gratis zijn en het kost vaak ook niets om je auto te parkeren. Daarnaast zijn er gelukkig veel manieren om een hoop geld te besparen. Staan de prijzen ergens in euro’s vermeld, informeer dan ook naar het bedrag in IJslandse kronurs. Vaak is dat goedkoper. Cash zal je in IJsland bijna nooit nodig hebben dus pin niet teveel cash. Met je pinpas kan je bijna overal terecht en slechts in enkele gevallen heb je je creditcard nodig. Bij het betalen met je creditcard rekent de bank meestal een percentage kosten dus daarom moet je zo veel mogelijk met je pinpas proberen te betalen. Verreweg het makkelijkste is om te pinnen in de supermarkten. Hier worden vrijwel alle Nederlandse bankkaarten geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaalt u enkele euro's. Het maximale bedrag pinnen is daarom een goede aanrader. Draag uw waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopen en zet die als bijlage in uw mailaccount) en uw geld altijd gespreid bij u. IJsland is overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor.

In IJsland betaalt men met de IJslandse kroon (enkelvoud: króna, meervoud: krónur, afkorting: ISK of kr.). Dit is één van de kleinste valuta die er bestaat op de wereld. Het is bovendien een uitermate zwakke munt. Daarom zou IJsland graag over willen stappen op de Euro. Aangezien IJsland nog geen lid is van de EU, kan dat niet zomaar.

Voor mensen die naar IJsland reizen is het sterk af te raden om IJslandse kronen aan te schaffen in West-Europa. De wisselkoersen en de marges die de banken hanteren zijn namelijk bijzonder ongunstig. Het voordeligst is het om gewoon kronen te pinnen bij geldautomaten in IJsland zelf. Dit kan gewoon met de eigen bankpas met pincode. Alle geldautomaten in IJsland beschikken over de mogelijkheid om voor Engelstalige (en soms ook Duitse) menukeuze te opteren. Per dag kan er met een niet-IJslandse bankpas maximaal ISK 50.000, – worden opgenomen in IJsland. Mensen die van plan zijn veel uit te geven, doen er dus goed aan om meerdere bankpassen mee te nemen op reis. Pinautomaten zijn bij wijze van spreken op elke straathoek van de grotere plaatsen te vinden. Ook veel tankstations beschikken over een geldautomaat. Op het platteland is het vinden van een pinautomaat om contact geld op te nemen in sommige gevallen echter niet eenvoudig.

Het meest gangbare betaalmiddel in IJsland is de creditcard. Deze wordt veelvuldig door de IJslanders zelf gebruikt. Daarbij maakt het niet uit hoe veel of weinig het af te rekenen bedrag bedraagt. Zelfs in de meest afgelegen hut is het nog mogelijk met plastic te betalen.

Om te betalen is de IJslandse kroon beschikbaar in coupures van 500, 1000 en 2000 en 5000. Sinds 2013 werd ook het biljet van 10000 kronen in omloop gebracht, omdat het biljet van 5000 kronen (dat in 1986 werd geïntroduceerd) niet langer voldoende waarde had.

Voor kleine betalingen bestaat er ook muntgeld. Er circuleren munten die 1 (ein króna), 5 (fimm krónur), 10 (tíu krónur), 50 (fimmtíu krónur) en 100 (eitt hundrað krónur) kroon waard zijn. Op de ene zijde van de munten staan vissen afgebeeld. Dit zijn de kabeljauw (kr. 1), twee dolfijnen (kr. 5), vier lodden (kr. 10), de strandkrab (kr. 50) en snotolf (kr. 100). Op de andere zijde staan de wezens die voorkomen in het IJslandse wapen (de zogenaamde Landvættir) afgebeeld; de draak, arend, stier en reus. Op de munt van 1 kroon staat alleen de reus afgebeeld.

Alle bankbiljetten zijn ontworpen door Kristín Þorkelsdóttir. Er staan personen op afgebeeld. Dit zijn Jón Sigurðsson (500), Brynjólfur Sveinsson (1000), Jóhannes Sveinsson Kjarval (2000), Ragnheiður Jónsdóttir (5000) en Jónas Hallgrímsson (10000).

De króna bestaat sinds 1922. De munt werd ingevoerd nadat deze in 1918 werd afgesplitst van de Deense kroon. De huidige króna (ISK) is in gebruik sinds 1981. De munt die daarvoor in het handelsverkeer gebruik werd heette eveneens króna (ISJ). In 1981 werd die munt gedevalueerd, zodat 1 nieuwe króna (ISK) evenveel waard was als 100 oude króna (ISJ). Ter compensatie voor hele kleine bedragen is enige tijd de eyrir (AUR / meervoud aurar) in omloop geweest. In elke króna gingen 100 aurar. Sinds 1922 is de IJslandse króna flink gedevalueerd. Op dit moment is de munt nog ongeveer 0,045% waard ten opzichte van de koers in 1922.

Geneesmiddelen & Gezondheidszorg:

Medicijnen voor eigen gebruik mogen voor een periode van 100 dagen ingevoerd worden. Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet je voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij je hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Ziekenhuizen zijn gratis. De levensduurverwachting van IJslander is de hoogste ter wereld: 81 voor vrouwen en 76.5 voor mannen. Een uitgebreid, door de overheid in stand gehouden, gezondheidssysteem probeert dit zo te houden. Het totale gezondheidspakket van IJsland slokt maar liefst 40,5% (1989) op van het nationaal budget. Op de tweede plaats staat het onderwijs met 15%. De overige groepen staan ver onder de 10%. IJslandse vrouwen hebben het hoogste overlijdenspercentage ter wereld ten gevolge van longkanker. 99% van de IJslandse kinderen wordt ingeënt, wat het hoogste percentage ter wereld is. In 1994 gebeurden er 60.000 ongelukken (dus bij bijna een kwart van de bevolking), variërend van klein tot levensgevaarlijke. Een groot deel hiervan wordt overigens veroorzaakt door gladde voetpaden tijdens de winter. Op 28 januari 1935 werd abortus toegestaan in IJsland, daarmee was IJsland het eerste land waar dat legaal mogelijk was.

Godsdienst:

De meest voorkomende godsdienst is voornamelijk christelijk Luthers, 2% van de mensen noemt zich katholiek. Een heel klein percentage is onkerkelijk of hangt een ander geloof aan, zoal asatru (een religie waarbij oude Noorse en Germaanse goden aanbeden worden).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hotels:

Over het algemeen zijn de hotels meer dan prima in IJsland, maar verwacht geen luxe onderkomens. Hotelkamers waar wij gebruik van maken zijn vooral eenvoudige onderkomens waar je de meest essentiële onderdelen (schoon bed, comfortabele douche, warme maaltijd) Eenpersoonskamers zijn meestal het ondergeschoven kindje in dit land. Een hotel vervult in dit prachtige land vaak alleen maar als een plek waar je warm, droog en schoon kan slapen. Wie dit in zijn achterhoofd houdt, zal niet snel teleurgesteld raken.

De architectuur van deze gebouwen zal ook niet vaak internationale prijen winnen vanwege zijn baanbrekende design, maar wat wil je ook anders in een land dat vrijwel alles moet importeren, waaronder vaak alle bouwmaterialen. Onze hotels selecteren wij in eerste instantie op de locatie. Vaak liggen deze hotels -zoals eigenlijk alles in IJsland als je buiten Reykjavik en de Golden Circle bent- erg afgelegen waardoor je voor het avondeten bent aangewezen op het restaurant van het hotel.

Via bovenstaande oranje link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij slapen. Enkele weken voor vertrek krijg je een definitief overzicht te zien van de hotels waar we overnachten.

Internet & Telefoon & Wifi:

Net als in de rest van de geciviliseerde wereld is het gebruik van internet niet meer weg te denken in IJsland. Vrijwel elk huishouden beschikt over een aansluiting. Daarnaast zijn IJslanders verzot op nieuwe snufjes, dus beschikt vrijwel elke IJslander die het zich al dan niet kan veroorloven over een smartphone met mobiel internet. Daarvoor is er in het gehele land dekking voor mobiel internet (3G). IJsland is geen EU-land. Er zijn providers die IJsland meenemen in de EU-bundel. Raadpleeg je provider voor meer informatie. Er is een 3G-netwerk en in mindere mate een 4G-netwerk. Veel bars, hotels, toeristencentra, bussen en tankstations bieden gratis wifi aan voor hun klanten. Vraag naar het wachtwoord. Het internationale toegangsnummer is +354.

Het gebruik van internet op mobiele apparaten in het buitenland kan een kostbare zaak zijn. Daarom is het aan te bevelen zoveel mogelijk te internetten via draadloze wifi-netwerken. Dit kan meestal gratis. In IJsland zijn wifi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. Tevens is in alle bussen van Reykjavík Excursions gratis wifi beschikbaar tijdens busexcursies. Het is verstandig om binnen de menustructuur van hoogwaardige mobiele apparaten de 'roaming'-functie voor het gebruik van mobiel internet (G3) standaard uit te schakelen en alleen aan te zetten wanneer er daadwerkelijk gewenst van het internet gebruik wordt gemaakt. Staat 'roaming' wel aan dan maken de smartphone en de daarop geïnstalleerde apps voortdurend ongemerkt verbinding met het internet om bijvoorbeeld te checken of er updates zijn. Daardoor kunnen de kosten ongemerkt flink oplopen. Gelukkig sturen de alle providers om te waarschuwen een sms-bericht wanneer de kosten van het gebruik oplopen tot boven de zestig euro. Voor toeristen die niet over apparaten met toegang tot mobiel internet beschikken, is er in elk hotel wel een desktopcomputer te vinden waarop het internet kan worden geraadpleegd. Ook in bibliotheken, toeristenbureautjes, campingwinkels en gemeentehuizen worden vaak dergelijke diensten aangeboden.

Kleding:

'Four Seasons in One Day' zong de bekende Australische groep Crowded House ooit. Maar dit is wat je kan verwachten in IJsland, of beter gezegd, wat je in IJsland MOET verwachten. Neem vooral laagjes kleding mee en zorg dat je altijd een warme jas, handschoenen, een muts/pet en goede schoenen aan hebt, want zonder deze essentiele onderdelen red je het in IJsland niet lang. Het is tevens handig om een regenpak of poncho mee te nemen, want vooral op winderige dagen waait de verstuiving van de watervallen alle kanten op. Neem tevens minimaal een (grote) handdoek en zwembroek mee, want regelmatig bezoeken we een vulkanische bron. Ook is het handig als je elke keer een plastic tasje bij je hebt om je natte spullen in op te bergen.

Klimaat & Natuur:

Zie voornamelijk het kopje 'kleding' hiervoor. De ongekende schoonheid van de natuur is waarschijnlijk de hoofdreden waarom IJsland zo veel toeristen trekt. Verwondering over de weidsheid, de ongekende stilte en rust, allemaal zaken die wij in Nederland helaas niet meer kennen. IJsland wekt met de naam en de ligging de indruk dat het er altijd ijskoud is. Gezien de vrij noordelijke ligging valt het juist heel erg mee wat betreft kou en ijs. IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat overgaand in een toendraklimaat. De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk koud. Opvallend voor IJsland is het vaak vrij ruige weer die past bij het eveneens ruige landschap van het eiland. De vele depressies die in sneltreintempo over IJsland gejaagd worden zorgen voor vaak gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met felle wind. Vooral de soms felle windstoten in combinatie met koude regen of sneeuw kunnen het onaangenaam maken op de vlaktes en in de straten van IJsland. Het water komt hier overigens niet alleen uit de lucht vallen. Het eiland waar veel vulkaanactiviteit heerst kent ook water dat door geisers in de lucht gespoten worden. Dit opspuitende warme water vormt een fenomeen dat bijdraagt aan de natuurlijke schoonheid van het eiland. IJsland profiteert daarentegen ook van het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit zuidelijke richting aangevoerd wordt. Dit relatief warme zeewater zorgt ervoor dat IJsland in de winter niet geteisterd wordt door extreme kou zoals dat in landen die op een zelfde breedtegraad liggen vaak wel gebeurt. De zomers lenen zich niet voor een zon- en strandvakantie. De beste plek om je zwembroek of bikini aan te trekken is bij heetwaterbronnen die ervoor zorgen dat de natuurlijke zwembaden zeer aangenaam van temperatuur zijn. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10 tot 14 graden Celsius. Op de hoger gelegen gebieden komt de temperatuur zelfs amper boven het vriespunt uit in de zomer. Hier vind je dan ook gletsjers en gletsjermeren.

Kraanwater:

Het kraanwater in IJsland is drinkbaar dus koop vooral geen duur water in de winkel. Neem een drinkfles mee en vul deze elke ochtend in je hotel. Het koude kraanwater (Kalt vatn) van IJsland behoort tot het beste drinkwater van de wereld. Het is helder bronwater dat zonder toevoeging van mineralen via het leidingstelsel wordt gedistribueerd. Het kan direct uit de kraan gedronken worden en is van betere kwaliteit dan het bronwater dat elders op aarde verkocht wordt. Mensen die het water geproefd hebben, zullen dit direct beamen. De voorraad drinkbaar water heeft bovendien een enorme omvang. Elke inwoner van IJsland kan zonder problemen beschikken over 300 kuub vers kraanwater per jaar. Dat is tweemaal zoveel kraanwater als enig ander land ter wereld.

Warm kraanwater (Heitt vatn) is een heel ander verhaal. Dit is afkomstig uit geothermische warmwaterbronnen. Hoewel het gewoon schoon water is, is het grootste nadeel ervan dat het zich kenmerkt door een sterke zwavellucht. Een odeur waar gezonde mensen een instinktieke afkeer van hebben. Na enige tijd went de geur wel, maar tijdens de eerste keer douchen zal het ruiken alsof er iemand op een toilet in dezelfde ruimte ongegeneerd bezig is met het breien van een bruine trui. Gebruik van douchegel met citroengeur is het beste wapen tegen deze lucht en maakt het gebruik van het warme kraanwater draaglijk. Het zwavel zorgt overigens ook voor een aanslag op zilveren sieraden. Het is dus aan te raden deze af te doen voordat er contact is met warm kraamwater.

Water uit de bronnen, stroompjes en gletsjerrivieren buiten stedelijk gebied is meestal gewoon drinkbaar, behalve als het water stroomt door een gebied waar vee kan worden verwacht (grasland). Des te verder het water van de bron stroomt, des te onbetrouwbaarder is de kwaliteit ervan. Voor de zekerheid kunnen kampeerders voor waterdesinfectie gebruikt maken van waterzuiveringstabletten. Besmetting met de beruchte parasiet giardia, waarvoor riviersystemen de natuurlijke habitat vormen, komt in IJsland nauwelijks voor.

Landbouw:

Slechts een procent van het land kan maar gebruikt worden door boeren. Door het klimaat dient het zich beperkt tot het houden van schapen, koeien en paarden. Groenten en bloemen zijn voornamelijk in kassen. Boeren hebben bijverdiensten in visserij, toerisme en b.v. dons rapen van nesten van de eidereenden, eieren rapen en vogelvangst van de papegaaiduiker.

Legionella

Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Lokaal prijsniveau:

Het prijsniveau in IJsland ligt een stuk hoger dan in Nederland.

Kopje koffie: € 4-5.

Stukje gebak: € 6-10.

Glas lokaal bier (2,5 % alcohol, 0,5 liter): € 8 à 10.

Pizza: vanaf € 15.

Kop soep: € 16.

Hoofdgerecht: € 30-45.

Flesje frisdrank: € 3.

Belegd broodje (voorverpakt) : vanaf € 6.

Bekertje yoghurt/skyr : vanaf € 2.

Maaltijden:

Het leven is duur in IJsland, zeg maar gerust erg duur. Zeker voor Nederlandse begrippen. De meeste maaltijden in de hotels bieden helaas te weinig afwisseling. Als je jouw reis een beetje betaalbaar wilt houden dan is het slim om zelf eten klaar te maken. Dit doen dan ook veel toeristen in IJsland. Een goedkope lunch in een restaurant kost je al snel zo’n €15. Wij kiezen er regelmatig voor om ons ontbijt en avondeten zelf te maken en in de middag bij een supermarkt of tankstation te lunchen. Daar hebben ze sandwiches voor zo’n €5 maar ook verse broodjes, kwark en nog veel meer. Uiteten gaan is niet goedkoop maar gelukkig hebben veel hotels en guesthouses een gezamenlijke keuken. Neem vanuit Nederland wat havermout en wereldgerechten mee en koop de verse producten in IJsland om zo in een handomdraai een maaltijd klaar te maken. Je mag per persoon maximaal 3 kilo voedsel invoeren.

Ontbijten:

In de meeste hotels kan je op eigen kosten ontbijten in de ontbijtzaal, soms is het echter inbegrepen in de kamerprijs. Een ontbijt kost meestal tussen de € 15 en € 25. In de supermarkten, die we vrijwel dagelijks bezoeken, kan je eventueel belegde sandwiches krijgen en andere lekkernijen om zelf een ontbijt of lunch mee samen te stellen. Er is altijd iets van je gading te vinden.

Openingstijden:

Houd er rekening mee dat winkels en supermarkten vroeg sluiten, zeker buiten Reykjavik. Wil je dus eten inslaan, doe het op tijd.

Overheid:

IJsland heeft een parlementaire constitutionele republiek, dat in de 9e eeuw is gesticht (930 na Chr.). Het is een liberaal land, zo werd in 1980 de eerste vrouwelijk president gekozen en de eerste openlijke homoseksuele premier van Europa.

Paspoort:

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist als je naar Ijsland reist en je hebt geen visum nodig. Als je een auto wilt huren, voldoet je Nederlandse rijbewijs. Minderjarige kinderen hebben daarentegen een eigen reisdocument nodig.

Post:

Het verzenden van postkaarten naar het thuisfront is voor veel vakantiegangers een verplichte aangelegenheid. Een kaartje verzenden vanuit IJsland is gelukkig erg simpel. De dienst wordt aangeboden door de IJslandse post: Pósturinn(www.postur.is). Postzegels (frímerki) kunnen worden gekocht op vrijwel elk adres waar postkaarten worden verkocht. Bovendien is er in vrijwel elke plaats wel een postkantoor (pósthúsið) te vinden. Brievenbussen zijn herkenbaar aan hun brandweerrode kleur, waarop het logo (een posthoorn) en de naam van Pósturinn staan afgebeeld.

Bij het verzenden van post kan worden gekozen voor een normale post en 'priority'. In theorie zou verzending met prioriteit (waarvoor naast de postzegel een 'priority'-zegel dient te worden geplakt) voor een snellere levering zorgen. Dan is het mogelijk dat post binnen twee tot vier werkdagen op de bestemming aankomt. Zonder 'priority' zou het zes tot vijftien werkdagen duren voordat de brief bij de geadresseerde op de deurmat ploft. In de praktijk wordt alle internationale post vanuit IJsland, ongeacht de bestemming, via Schiphol verzonden. Daardoor blijkt dat alle post, ongeacht of het met 'priority' verzonden is of niet, binnen een week bezorgd wordt. Een briefkaart die vanuit IJsland naar een ander land in West-Europa verzonden wordt, dient met een postzegel van kr. 160 te worden gefrankeerd.

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent de weg in IJsland en is jullie vraagbaak voor allerlei informatie. Hij zal elke dag wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe Belgen aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt, bijvoorbeeld over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is op de meeste reizen 16, soms echter al acht. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Roken:

In IJsland vindt men dat mensen recht hebben op schone lucht. Daarom is roken in IJsland alleen toegestaan in de eigen woning en in de buitenlucht mits er goede ventilatie is. Het is verboden te roken in openbare gebouwen, in de horeca, op schoolpleinen, in en rondom stadions, maar bijvoorbeeld ook in gedeelde ruimtes in appartementencomplexen. Sommige hotels beschikken over kamers voor rokers en enkele cafés hebben buiten rookruimten ingericht. Rokers moeten minimaal 18 jaar oud zijn om sigaretten te mogen kopen. Deze zijn niet verkrijgbaar in automaten, maar alleen achter de counter van supermarkten en kiosken. Het is die winkels niet toegestaan de pakjes in het zicht van de klanten te bewaren. Rokers moeten er dus naar vragen. Een pakje sigaretten kost ingeveer ISK 1200, -. 

Supermarkten & Voedsel:

Bij de supermarkt 10-11 betaal je zo’n 50% meer voor je boodschappen dus ga hier nooit heen. Goedkope supermarkten zijn de Krónan en de Bonus en deze kan je overal in IJsland vinden. 

Telefoon:

Telefoneren in IJsland gaat het eenvoudigst met de eigen mobiele telefoon. Bij aankomst in IJsland kiest de telefoon hiervoor zelf een netwerk en kan er direct gebeld worden. Er zijn twee grote netwerken. Het ene is van Síminn en het andere van Vodafone Iceland. Beiden werken op de GSM 900/1800 band, wat betekent dat een in West-Europa gekocht toestel er probleemloos hoort te functioneren. Beide netwerken bieden dekking in geheel IJsland. Dus ook op de hoogvlakten kan er gewoon gebeld worden, behalve als het weer heel erg slecht is. De dekking van de 3G-netwerken van beide netwerken is ook goed. Alleen in de afgelegen delen kan het bereik moeizaam zijn.

Bij de meeste Nederlandse en Belgische telecomproviders vallen de kosten voor het mobiel bellen in het buitenland buiten de belbundel. De kosten worden dus apart op de rekening vermeld. De meeste providers brengen voor gebruik van telecomdiensten het maximaal door de EU toegestane tarief in rekening. Bellen met de mobiele telefoon naar Nederland of België kost vanaf 1 juli 2014 € 0,23 p.m. Gebeld worden kost € 0,06 p.m. Een sms-bericht verzenden kost € 0,07. Voor het gebruik van het internet wordt € 0,24/MB gerekend. Daarnaast bieden veel providers aantrekkelijke bundels aan, waarbinnen telefoongebruik in het buitenland voordeliger is.

Voor het bellen vanuit IJsland naar het buitenland moet voor het telefoonnummer eerst de landencode worden gekozen. Die code vervangt de eerste 0 (nul) van het netnummer. Voor Nederland is dat +31 (of 0031), de code voor België is +32 (of 0032). Wanneer er gebeld moet worden naar het Nederlandse nummer 06-12345678, dan dient vanuit IJsland +31 6 12345678 gekozen te worden. De landencode voor IJsland is overigens +354.

In heel IJsland is slechts één officiëe telefooncel te vinden. Deze staat in de Lækjargata te Reykjavík. In 2004 telde IJsland nog 485 telefooncellen, maar naarmate er minder gebruik van werd gemaakt verdwenen ze langzaam uit het straatbeeld. Bij bijvoorbeeld tankstations door het hele land is het overigens nog steeds mogelijk gebruik te maken van een gewone telefoon. Bellen vanuit de hotelkamer is meestal ook mogelijk, maar dat kan een prijzige aangelegenheid zijn. Vaak is in de hotelkamer een folder met de tarieven te vinden.

Mensen die langer op IJsland verblijven, kiezen er soms voor om een IJslandse simkaart aan te schaffen voor hun telefoon. Voor bellen binnen IJsland naar een 'IJslandse telefoon' is het echter wel veel voordeliger. Zie ook het kopje 'Internet'.

Toeristische informatie:

Op veel plaatsen (luchthaven, hotels) kun je de gratis 'Big Map' van IJsland bemachtigen. Het wegennet is niet erg uitgebreid (tenzij je offroad gaat), dus je hoeft geen speciale wegenkaart te kopen.

Tijdsverschil:

Tijd:

De tijd in Reykjavík is gelijk aan de Greenwich Mean Time (de standaardtijd) en er wordt geen gebruik gemaakt van de zomertijd (het enige andere Europese land dat dit niet doet is Wit-Rusland). Het westelijke deel van continentaal Europa ligt in tijdzone GMT+1. Dat betekent dat het er in de winter een uur later is dan in IJsland. Tijdens onze zomertijd (van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober) komt daar nog een uur extra bij. Als het in het westelijk deel van continentaal Europa dus twaalf uur 's middags is, is het in IJsland tien uur 's ochtends.

Veiligheid:

IJsland behoort tot een van de meest veilige landen ter wereld.

Visum:

Voor IJsland heb je geen visum nodig. Alleen een geldig paspoort.

Vervoer:

De gehele reis beschikken wij over een eigen mini-bus.

Vlag:

Sinds 1913 heeft IJsland het recht verworven om een eigen vlag te mogen hijsen, dit nadat Deense toestemming was verleend. Het rode kruis symboliseert Scandinavische verbondenheid, de kleur rood de band met Noorwegen, de witte rand en blauwe achtergrond worden soms geassocieerd met ijs, lava en zee.

Vlucht:

Onze vlucht is met Transavia rechtstreeks vanuit Nederland naar IJsland, deze duurt ongeveer 3 uur en in IJsland is het 2 uur vroeger door het tijdsverschil. Het internationale vliegveld van IJsland ligt zo’n 40 km ten westen van de hoofdstad Reykjavík bij het plaatsje Keflavík. Voor een kort verblijf of vakantie is een geldig paspoort of Europese identiteitskaart voldoende om IJsland binnen te komen.

Wi-fi:

Zie het kopje 'Telefoon' en 'Internet.

Zwemkleding:

Wie in dit peperdure land toch wat extra geld wil besparen, neem dan je eigen zwembroek en handdoek mee voor de verschillende hot springs, waaronder de welbekende Blue Lagoon en Myvatn hotsprings, zodat je ze niet ter plekke hoeft te huren. Scheelt weer (minimaal) € 4 per handdoek en € 4 per zwembroek per keer.

Ten slotte:

Ongeveer drie weken voor vertrek ontvang je (digitaal) de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kan je meestal online inchecken. Op de dag van vertrek dient u twee uur vantevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren. Wij hopen dat wij u voldoende hebben geïnformeerd. Indien u vragen heeft, kunt u ons elke dag van de week -per email of WhatsApp- bereiken. Liever niet bellen omdat wij vrijwel het gehele jaar in het buitenland zijn.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------