HOME » DOWNLOAD TEKST ARGENTINIE & CHILI - HOOGTEPUNTEN VOOR PRINTER

Dag 1: Naar Argentinie 

Vlucht naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires waar je de volgende ochtend aankomt.

Dag 2 & 3: Buenos Aires

Aankomst in de Argentijnse hoofdstad en tijd om even bij te komen in het hotel. In de middag is er tijd voor een oriënterende stadswandeling. Er is voldoende tijd om de stad te leren kennen.

Buenos Aires telt zo’n 3 miljoen inwoners.  De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar laten wij zeggen dat ze gewoon heel trots zijn op hun stad. En niet zonder reden. Om de Franse vergelijking gelijk maar door te trekken, wordt Buenos Aires ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een aantal dagen te verblijven.

De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een mooi voorbeeld van grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over de verdwijning van hun kinderen tijdens het bewind van Videla. Aan dit plein staat ook het Casa Rosada, het werkpaleis van de Argentijnse president. Het huis is daadwerkelijk roze. In de wijk Recoleta bevindt zich de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een chique upperclass wijk waar dure boetieks en stijlvolle boutique hotels elkaar proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijk met smalle straten, kinderkopstraten en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Op iedere straathoek vind je hier wel een art gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero, het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen waar de welgestelde Porteño zich tegoed doet aan cocktails en wijnen. Voor diegene die een traditioneler Buenos Aires zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard: het straatje El Caminito is immers de bakermat van de tango.

Tijdens een fietstour door deze drukke stad leren we over de geschiedenis, de verschillende wijken en ervaren we het rijgedrag van de Argentijn.

Dag 4 & 5: Ushuaia & Tierra del Fuego

Een vlucht van zo’n 3,5 uur brengt ons naar het uiterste Zuiden van Argentinië en tegelijk ook het uiterste zuiden van het Zuid-Amerikaanse continent. Vuurland of Tierra del Fuego in het Spaans is geen eenduidig begrip. Het verwijst naar de Argentijnse provincie waar Ushuaia de hoofdstad van is, naar het land ten zuiden van de Zeestraat van Magellaan dat zowel Chili als Argentinië omvat en naar het Nationaal Park Tierra del Fuego op Argentijnse bodem.

Ushuaia is een kleurrijk stadje in het uiterste zuiden waar je werkelijk aan het einde van de wereld bent aangekomen. Het is de uitvalsbasis voor de expeditie cruises naar Antarctica en andere cruises door Vuurland naar buurland Chili. Het stadje ligt aan het Beagle kanaal waar we een mooie dagtocht maken om zeeleeuwen te spotten of pinguïns. Daarnaast is er ook voor actievelingen genoeg te doen. In het Nationaal Park Tierra del Fuego zijn veel wandelingen uitgezet en op verschillende plaatsen kan je er te paard op uit. Wat is er nu mooier dan jezelf een echte gaucho te voelen in het weidse Patagonië…

Dag 6, 7 en 8: Puerto Natales & Torres del Paine (Chili)

Met de bus reizen we door naar Chili. Het uiterste zuiden van dit bijzondere land is dun bevolkt en wordt gekenmerkt door indrukwekkende natuur, harde wind die zorgt voor een klimaat van “4 seasons in a day” en ook gauchos. Puerto Natales is een aangenaam stadje en de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Nationaal Park Torres del Paine. We maken een dagtocht naar dit beroemde Nationale Park en bezoeken de Cueva del Milodón, een grot van 200m diep, 80 meter breed en 30 meter hoog die werd bewoond door jaguars en de milodón. Dit dier leefde zo’n 10.000 tot 14.000 jaar geleden, een planteneter ter grote van een flinke beer. Het uitzicht vanaf de grot over het weidse landschap is prachtig. In Torres del Paine NP rijden we langs verschillende uitkijkpunten vanwaar we Nordenkjold, Pehoe en Grey meren zien. Het melkachtige blauwe water dankt zijn kleur aan het smeltwater van de gletsjers.

De volgende dag is vrij te besteden. Zo kan je een boottocht maken naar de Balmaceda en Serrano gletjsers aan het Última Esperanza Fjord of we bezoeken een gebied waar niet zoveel toeristen komen onder begeleiding van een bevlogen gids.

Dag 9, 10, 11 & 12: El Calafate & El Chalten (Argentinie)

We reizen weer terug naar Argentinië met de bus. El Calafate is de volgende halte waar we een van de hoogtepunten van deze reis gaan zien: de Perito Moreno gletsjer. El Calafate ligt aan het Lago Argentino. De nederzetting is gesticht in de 20ste eeuw ter bevordering van het bevolken van de regio toen er nog veel schapen werden gehoed. Vandaag de dag dankt El Calafate zijn bestaan aan toerisme. Met voldoende aanbod van hotels en restaurants is dit een aangename plek om een paar dagen te verblijven.

In het Nationaal Park Los Glaciares bevindt zich wellicht dé beroemdste en mooiste gletsjer van Patagonië: de Perito Moreno. De bewegende ijsmassa is vernoemd naar ontdekkingsreiziger Francisco Moreno. Deze Argentijn wist dit gebied uit handen van de Chilenen te houden: een held dus voor dit land. Over houten platformen loop je op verschillende hoogtes voor de ijsmassa langs. Je aanschouwt een ijswand van wel 60 meter hoog, zo’n 5km breed en 30km diep. Terwijl je naar de massa kijkt vallen er continu brokken ijs in de massa wat een indrukwekkend intens geluid maakt. Dit is moeder natuur op haar best. Het is mogelijk om met een gids een ice-hike te maken op en in de gletsjer.

We reizen door naar het dorpje El Chaltén. Dit dorp is nog jonger dan El Calafate en bevindt zich in het Nationaal Park Los Glaciares. Het Fitzroy massief is hier gevestigd en bestaat uit dezelfde granieten torens als die we hebben gezien in Torres del Paine. El Chaltén is een werkelijk wandelparadijs voor alle wandelfanaten. Vanuit het dorp loop je zo het wandelgebied in waarbij je kan kiezen uit verschillende routes voor alle niveaus. De hike naar Laguna de los Tres bijvoorbeeld is een pittige, maar je wordt hier wel beloond met een prachtig uitzicht. Ook de wat eenvoudiger opties zijn 100% de moeite waard. Er zijn hier nog voldoende plekken te vinden, waar nog niet zoveel toeristen komen.

K                                   N

Dag 13, 14 & 15: Bariloche (Argentinie)

Vanuit El Calafate reizen we door en na een binnenlandse vlucht komen we aan in het zogenaamde Zwitserland van Argentinië: Bariloche. Waarom helemaal naar Argentinië vliegen wanneer Zwitserland heel dichtbij is? Een eenvoudige te beantwoorden vraag: omdat Bariloche uitgestrekter is, de chocolade Argentijns en de maaltijden niet alleen bestaan uit kaasfondue, maar ook uit de beste Argentijnse steak. Daarnaast bevind je je hier in de legendarische Andes! Deze gebergteketen strekt zich over 7000km uit en siert het hele Zuid-Amerikaanse continent van noord naar zuid.

Wintersporten zijn mogelijk, maar deze reis richt zich voornamelijk op de zomermaanden. Dan kan je hier wandelen, fietsen en mountainbiken, kajakken of je laten varen tijdens een van de boottochten over het Nahuel Huapi meer. We maken een dagtocht naar het mondaine San Martin de los Andes via de zogenaamde Ruta de 7 Lagos of de 7-meren route. Langs de oevers van meren met namen als Espejo, Correntoso, Escondido, Villarino, Falkner, Machónico, en Lácar reizen we naar San Martin en maken met regelmaat fotostops onderweg. Zo komen we door het charmante en knusse Villa de Angostura bijvoorbeeld; dit is een bekende en vertrouwde plaats voor onze Koningin Maxima.

Dag 16, 17 & 18: Puerto Varas & Chiloe (Chili)

Via een mooie route door de Andes reizen we per bus weer terug naar buurland Chili. Puerto Varas is gelegen aan het Llanquihue meer en biedt een prachtig uitzicht op de perfect koonvormige Osorno vulkaan. De Andes in het merengebied tussen Chili en Argentinië is gevuld met vulkanen van verschillende formaten waarvan we er veel gaan zien de komende dagen.

Deze regio is halverwege de 19de bouw opgebouwd door Duitsers die hier een betere toekomst zochten. Gewapend met wat eenvoudig gereedschap mochten zij het land bewerken in ruil voor eigendom van de grond. Veel van de huizen die je vandaag nog ziet stammen uit deze periode. In Frutillar vertelt het kleine Museo Alemán de Frutillar over die geschiedenis. Daarnaast vind je nog veel Duitse elementen in het straatbeeld: uiteraard door de houten huizen, maar ook kan je in vrijwel ieder koffietentje wel een traditionele “Kaffee und Kuchen” bestellen.

Er zijn veel verschillende excursie-opties hier. Het is bijvoorbeeld leuk om een dagje naar het Magische Chiloé te gaan. Dit eiland staat bekend om de vele kerkjes en de vele legendes die hier leven. Tijdens een dagtocht naar Ancud horen we niet alleen over de magie van het eiland, maar bezoeken er ook de pinguïn kolonie van Puñihuil.

Op dag 18 bezoeken we de Osorno vulkaan gelegen in het oudste Nationale Park van Chili: el Parque Nacional Vicente Perez Rosales. Tijdens deze dagtocht stoppen we bij de Petrohue watervallen en op verschillende uitkijkpunten waarbij de Osorno Vulkaan vrijwel altijd centraal staat.

We verblijven drie nachten in Puerto Varas om van de natuur en cultuur te genieten.

Dag 19 & 20: Pucon & Villarica vulkaan (Chili)

Een busrit van ongeveer 5 uur brengt ons naar Pucón, een charmant plaatsje gelegen aan het Villarricameer met uitzicht op de gelijknamige vulkaan Villarrica. Een excursie naar het Nationaal Park Villarrica staat op het programma waarbij een gids vertelt over de flora en fauna van deze regio. tijdens de dagexcursie word je getrakteerd op de uitzichten op de vulkanen Villarrica, Llaima en Sollipulli. Aan het einde van de dag stappen we op een luxe nachtbus die ons naar de Chileense hoofdstad Santiago brengt.

H                       N

Dag 21 & 22: Santiago de Chile & Valparaiso

In de ochtend komen we aan, checken in in ons hotel en in de middag maken we een oriënterende rondwandeling in de stad. Santiago de Chile is veruit de grootste stad van Chili en de regio de dichtstbevolkte. Van de 17 miljoen Chilenen, wonen er maar liefst 7 miljoen in deze zogenaamde región metropolitana, ofwel stedelijk gebied rondom de hoofdstad. Middenin het centrum ligt de Cerro Santa Lucía van waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. In de omliggende wijk Lastarria zijn veel leuke boetieks, cafés en restaurants waar je overheerlijk kan eten. Aan de voet van de Cerro San Cristóbal ligt de wijk Bellavista, de kunstenaarswijk waar street art het straatbeeld bepaalt. Hier staat ook een van de huizen van Pablo Neruda, La Chascona. In het zogenaamde centro, vind je het presidentieel paleis en het altijd aanwezige centrale plein, Plaza de Armas. Genoeg te zien en te beleven hier in de Chileense hoofdstad. 

De volgende dag staat er een dagexcursie naar het wijngebied en Valparaíso op het programma. Op weg van Santiago naar Valparaíso rijden we niet alleen door de wijnregio Casablanca. We stoppen ook bij een wijnhuis om meer te leren over de bekende Chileense wijnen en uiteraard wordt er geproefd. Daar waar Viña del Mar de mondaine strandbestemming is en favoriet bij veel Chilenen, is Valparaíso de oude, wat rauwe en kleurrijke levendige havenstad gebouwd tegen een berg. Je komt hier prachtige muurschilderingen tegen en je verwacht de Nobelprijswinnaar Pablo Neruda op ieder moment om de hoek…

Pablo Neruda heeft verschillende huizen in deze centrale regio in Chili: La Sebastiana, Isla Negra en La Chascona. De eerste staat in Valparaíso, Isla Negra bevindt zich zo’n 75km ten zuiden van Valparaíso en is een prachtige gelegen aan de kust. Het laatste La Chascona staat in de wijk Bellavista in Santiago. In zijn bundel Oda Elementales draagt hij odes op aan de liefde, aan de zee, aan de lucht, maar ook aan de artisjok.. In dezelfde bundel heeft hij ook een ode aan Valparaíso geschreven. Struin door de kleine steile straatjes van Valparaíso en voel en ontdek de charme. Aan het einde van de dag reizen we weer terug naar Santiago voor een laatste overnachting.

Dag 23 & 24: Naar Amsterdam/Brussel

Overdag is er nog tijd voor de laatste inkopen of een museumbezoek, voordat je met en volle koffer vol herinneringen souvenirs weer terugvliegt naar huis.